ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχία αγροτών για τη μετάβαση στα κτήματά τους στην καραντίνα

ανησυχία-αγροτών-για-τη-μετάβαση-στα-κ-826295

Στην αιχμή της συγκομιδής ελαιών ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τα έγγραφα που απαιτούνται

Εντονη ανησυχία καταγράφεται στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς η δεύτερη καραντίνα συμπίπτει με την περίοδο συγκέντρωσης των ελαιών, με πολλά ερωτήματα και απορίες να διατυπώνονται σχετικά με τα έγγραφα που απαιτούνται. Το ερώτημα που διατυπώνεται από πολλούς, είναι πως θα μεταβαίνουν στα κτήματά τους χωρίς προβλήματα στη διάρκεια του lock down.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον ελαιοπαραγωγό Γιάννη Διανελλάκη, πρώην πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου, ο οποίος εξήγησε ότι «στους λόγους μετακίνησης περιλαμβάνεται η αγροτική απασχόληση αλλά περιμένουμε να διευκρινιστεί ποια έγγραφα πρέπει να έχουν μαζί τους οι αγρότες».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «πάρα πολλοί αγρότες κατ’ αρχάς δεν έχουν την ηλεκτρονική ενημέρωση, ώστε να μπορούν κάθε μέρα με τα sms να μπορούν να ανταποκριθούν, άρα θα πρέπει κάθε μέρα να συμπληρώνουν το σχετικό έγγραφο μετακίνησης, το οποίο και αυτό είναι αμφισβητούμενο, γιατί πρέπει να έχουν μαζί τους το E9, το Ε1 όπου θα πρέπει να φαίνεται ο τόπος κατοικίας. Μπαίνουν κάποιοι περιορισμοί και κάποια ζητούμενα τα οποία είναι πρόβλημα για τον αγρότη και τον ελαιοπαραγωγό. Είναι πρόβλημα να μπορέσει να ανταποκριθεί, άρα είναι ένα ζητούμενο».

Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δοθούν το συντομότερο δυνατό οι αναμενόμενες διευκρινίσεις, «για να καταλαγιάσει η ανησυχία που υπάρχει».

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, εξάλλου, οι ελαιοπαραγωγοί που καλλιεργούν κτήματα σε άλλες περιοχές, εκτός της περιφερειακής ενότητας όπου κατοικούν.

Περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, υπογράμμισε ότι η φετινή παραγωγή είναι περιορισμένη και μέτρια, και κάθε καθυστέρηση στην συλλογή των ελαιών, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα και απώλειες στην παραγωγή. Γι’ αυτό τον λόγο, ο κ. Διανελλάκης επεσήμανε ότι είναι αναγκαίες οι διευκρινίσεις των αρμόδιων φορέων, για να διασφαλιστεί η μετακίνηση των αγροτών, χωρίς τον φόβο των προστίμων.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου