ΤΟΠΙΚΑ

Δημιούργησαν εικονικές επιχειρήσεις φρούτων

δημιούργησαν-εικονικές-επιχειρήσεις-826238

Εικονικές επιχειρήσεις επεξεργασίας φρούτων της περιοχής δημιούργησαν μαθητές του ΕΠΑΛ Αγριάς, κατά τη διάρκεια του φετινού σχολικού έτους, στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας στην τεχνολογία και τη ζώνη δημιουργικών δραστηριοτήτων που είχαν ως θέμα «Τα φρούτα του Πηλίου».

«Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο» και «chef… arisma στη φρουτοπία», τα ονόματα που επέλεξαν οι μαθητές να δώσουν στις επιχειρήσεις τους.

Οι μαθητές δημιούργησαν εικαστικά έργα για το μήλο, το πορτοκάλι, το ρόδι και το κυδώνι με πληροφορίες σχετικά με την προέλευση, την καλλιέργεια, την παραγωγή, τις ιδιότητες, τη χρήση και τη σχέση των φρούτων με τη μουσική, τη λογοτεχνία, τη λαογραφία, τη ζωγραφική και γενικά την τέχνη, την τοπική κοινωνία, την αγορά και την οικιακή οικονομία.

Φιλοτέχνησαν λογότυπα και ετικέτες για τα προϊόντα, οργάνωσαν τη γραμμή παραγωγής, επέλεξαν συσκευασίες ανακυκλώσιμες, τυποποίησαν και κοστολόγησαν τα προϊόντα και ασχολήθηκαν με την προώθησή τους.

Αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας ήταν γλυκό κυδώνι, μαρμελάδα κυδώνι, μαρμελάδα μήλο, γλυκό πορτοκάλι, λικέρ πορτοκάλι, σοκολατάκια πορτοκαλιού και μαρμελάδα φράουλα. Η παραγωγή και η τυποποίηση των προϊόντων έγινε στο εργαστήρι του σχολείου.

Επισκεφτήκανε το ΚΔΑΠ Λεχωνίων, κάνανε εργαστήρι κεραμικής με θέμα τα φρούτα και ζωγραφίσανε συνθέσεις με φρούτα τις οποίες κάνανε βάσεις για σερβίρισμα.

Υλοποιήσανε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Οι παραδοσιακοί χοροί στο περιβάλλον της Μαγνησίας». Οι μαθητές γνώρισαν τις πληθυσμιακές ομάδες που συνθέτουν τον πληθυσμό της Μαγνησίας και τον τόπο διαβίωσής τους.

Στην εβδομαδιαία συνάντηση, εκτός σχολικού ωραρίου, γινόταν εκμάθηση χορών Πηλίου, Σποράδων, Μ. Ασίας, Πόντου, Αν. Ρωμυλίας, Σαρακατσάνων, Βλάχων, Θράκης και Ηπείρου.

Επισκεφθήκανε το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Παραδοσιακές φορεσιές στη Μαγνησία». Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να φορέσουν παραδοσιακές φορεσιές και να φωτογραφηθούν μ’ αυτές. Yλοποιήσανε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας με θέμα «Μια μέρα στο μουσείο λαϊκής τέχνης». Στο τέλος Μαρτίου πραγματοποιήσανε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Καρπενησίου και υλοποιήσανε το πρόγραμμα «Ξετυλίγοντας το νήμα της παράδοσης».

Την περασμένη Τετάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Αγριάς έγινε έκθεση των προϊόντων, παρουσίαση των εργασιών της Ερευνητικής Εργασίας στην Τεχνολογία και της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα παρουσίασε χορευτική παράσταση των παιδιών με τη συνοδεία νταουλιού που έπαιζε η Α. Λύτρα, απόφοιτος του ΕΠΑΛ Αγριάς, γυμνάστρια, με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς, και ζουρνά που έπαιζε ο Λαυρέντης Νίτης.

Η εκδήλωση έκλεισε με χορό που ξεκίνησε από την αίθουσα εκδηλώσεων και κατέληξε στην αυλή του σχολείου με τη συμμετοχή των μαθητών και των καθηγητών.

Οι ήχοι του ζουρνά και του νταουλιού ξεσήκωσαν μαθητές, καθηγητές και τους κατοίκους πέριξ του σχολείου.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ελένη Μαλαχιά, Κλεοπάτρα Βουζαρά, Αμαλία Αποστολίνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου