ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση της ΛΑ.Σ. για τα προβλήματα στη λειτουργία των ΚΑΠΗ

ερώτηση-της-λα-σ-για-τα-προβλήματα-στη-826048

Ερώτηση προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της ήσσονος μειοψηφίας, “Λαϊκή Συσπείρωση”, Απόστολος Νάνος και Θεόδωρος Τσαλούχας για τα προβλήματα στη λειτουργία των ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

“Πολλά είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του Δήμου Βόλου. Η υπολειτουργία τους τα οδηγεί στην πλήρη απαξίωση τους και στη διαρκή υποβάθμιση των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουν και να απολαμβάνουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Αυτό κυρίως συμβαίνει, γιατί το μόνιμο προσωπικό των ΚΑΠΗ (νοσηλεύτρια, φυσικοθεραπευτής, οικογενειακή βοηθός, κ.ά.), με ευθύνη της δημοτικής αρχής, απασχολούνται διαρκώς και σε άλλα καθήκοντα, έξω από τον χώρο εργασίας των ΚΑΠΗ, με αποτέλεσμα την πλημμελή παροχή υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπολειτουργίας και υποβάθμισης αποτελεί το κεντρικό ΚΑΠΗ στη Ν. Ιωνία Βόλου. Ειδικότερα:

  • Η νοσηλεύτρια κάθε Τρίτη – Πέμπτη συμμετέχει σε πρόγραμμα δράσης Αλτσχάϊμερ του Δήμου, έξω από τον χώρο του ΚΑΠΗ. Επίσης, κάθε Παρασκευή μέχρι τις 10:30 π.μ. παρέχει υπηρεσίες στο ΚΑΠΗ του Αγ. Βασιλείου.
  • Η οικογενειακή βοηθός, που έχει στην ευθύνη της την καθαριότητα και τη λειτουργία του κυλικείου, απασχολείται τακτικά στην σίτιση, είτε ως οδηγός είτε ως συνοδός, με αποτέλεσμα τα μέλη του ΚΑΠΗ και το κυλικείο να υπολειτουργεί και η καθαριότητα των χώρων να μην είναι επαρκής.
  • Ο φυσικοθεραπευτής, ο οποίος είναι και πιστοποιημένος υπάλληλος για τις αιτήσεις του προγράμματος ΚΕΑ, όταν απουσιάζουν οι άλλοι δυο μόνιμοι συνάδελφοί του, αδυνατεί λόγω φόρτου εργασίας, να ανταπεξέλθει στα συγκεκριμένα καθήκοντα που έχει αναλάβει, αφού επιφορτίζεται, αντικειμενικά, με πρακτικά καθήκοντα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία του ΚΑΠΗ, και όχι μ’ αυτά για τα οποία είναι χρεωμένος.
  • Επακόλουθο της παραπάνω διάθεσης του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες είναι ότι για αρκετές ώρες το ΚΑΠΗ μένει κλειστό.
  • Μεγάλες, επίσης, είναι και οι ελλείψεις που υπάρχουν σε είδη καθαριότητας και γενικότερα φροντίδας των ηλικιωμένων. Οι εργαζόμενοι του ΚΑΠΗ και οι ηλικιωμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν από τη τσέπη τους τα είδη που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του κέντρου, ακόμη και το νερό, είδη που προβλέπεται να χορηγούνται δωρεάν.

Η κατάσταση στο ΚΑΠΗ της Ν. Ιωνίας αντικατοπτρίζει την υποβάθμιση που επικρατεί σε όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και είδη δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους, στερούν από τους ηλικιωμένους βασικές υπηρεσίες για την καθημερινή βοήθεια που χρειάζονται. Τα ΚΑΠΗ, ουσιαστικά, παραμένουν ακόμη ανοιχτά, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων σ’ αυτά, που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές απαιτήσεις, προσφέροντας εντατικά εργασία, και σε καθήκοντα – ειδικότητες διαφορετικές απ’ αυτές για τις οποίες έχουν προσληφθεί.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης. Είναι αποτέλεσμα των μειωμένων δαπανών για τις κοινωνικές υπηρεσίες και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου. Είναι επακόλουθο της ανάλγητης πολιτικής που καταδικάζει στην ανέχεια το λαό μας για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Φανερώνει την απουσία κάθε σεβασμού απέναντι στους απόμαχους της δουλειάς, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που είναι δικαίωμά τους να απολαμβάνουν την κοινωνική προστασία που έχουν ανάγκη. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου είναι μεγάλες. Έχει πλήρη γνώση αυτών των προβλημάτων, αλλά αδιαφορεί, δίνοντας προτεραιότητα σε προπαγανδιστικές φιέστες, που όμως δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική κατάσταση και τις τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις υπηρεσίες.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:

  • Πώς θα καλύψει τις ανάγκες, με την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και ειδών, για τη λειτουργία των κέντρων;
  • Ποια μέτρα θα πάρει για καλυφθούν οι ελλείψεις στο προσωπικό, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ να μην αποσπώνται από τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί, για να μπορούν να φροντίζουν με επάρκεια τους ηλικιωμένους;
  • Τι θα κάνει για να διασφαλίσει πλήρη επάρκεια στις υπηρεσίες που προσφέρονται στους ηλικιωμένους σ’ όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου;”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου