ΤΟΠΙΚΑ

Συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στον Βόλο

συγκέντρωση-και-πορεία-του-παμε-στον-β-825794

Στα πλαίσια της χθεσινής απεργίας πραγματοποιήθηκε, από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και από δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, δυναμική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Βόλου. Μαζική συγκέντρωση έγινε και στη Σκόπελο.

Στη συγκέντρωση στην Πλατεία Πανεπιστημίου χαιρετισμό έκανε ο Χρήστος Γαλανόπουλος, μέλος της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ που αυτές τις μέρες πραγματοποιούν το συνέδριό τους στο Βόλο.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, μέλος της Γραμματείας Βόλου του ΠΑΜΕ.

Στην ομιλία του ο κ. Τσιτσιρίκης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που έκαναν το βήμα και συμμετέχουν στην σημερινή απεργία, ξεπερνώντας την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ιδεολογήματα και απόψεις περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων, αλλά και την ύπουλη και διαβρωτική δουλειά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η σημερινή απεργία αποφασίστηκε από την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι οι ίδιες πλειοψηφίες πεισματικά αρνήθηκαν να οργανώσουν την εργατική αντίσταση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα.

Αρνήθηκαν να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων να χτυπήσουν τα συνδικαλιστικά και συλλογικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα στην απεργία. Επιδίωξαν να βάλουν εμπόδια στην πραγματοποίηση της απεργίας στις 12 Γενάρη, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, παρά το αίτημα εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών, Συνδικάτων. Έβαλαν πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης.

Συνειδητά κωλυσιεργούσαν και απέρριπταν τις προτάσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για να οργανωθεί η πάλη για τις ΣΣΕ και για αυξήσεις στους μισθούς, για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751€. Οι ίδιοι έτρεξαν πριν 2 μήνες να υπογράψουν τη διατήρηση αυτού του αίσχους που υπάρχει σήμερα, των μισθών εξαθλίωσης των 586 € και 511€.

Αφού έβαλαν πλάτη να υλοποιηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο της κυβέρνησης και να ψηφιστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, αποφάσισαν απεργία στις 30 Μάη με πλαίσιο όσων έχουν συμφωνήσει στην περιβόητη Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου με την κυβέρνηση και το ΣΕΒ για να προχωρήσει ανενόχλητη η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Μιλάνε για “εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού” και “αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου και προσαρμογή των δεξιοτήτων στις σύγχρονες απαιτήσεις”. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στις ανάγκες των μονοπωλίων. Κόπτονται δήθεν για τη “μείωση της ανεργίας και αύξηση της ποιοτικής απασχόλησης”, “μείωση φτώχειας και ανισοτήτων”, όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κεφάλαιο είναι αυτό που δημιουργεί φτώχεια, ανεργία και ανατροπή στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, διευρύνοντας τη δουλειά μερικών ωρών, ανασφάλιστης εργασίας.

Η πλειοψηφία στο ΕΚΒ, όλο αυτό το διάστημα ακολουθεί την ίδια τακτική. Αρνήθηκαν παρά την επίμονη προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων ακόμα και συνεδρίαση του Δ.Σ. για αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά περιπτώσεων όπως απέναντι στην κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και άλλες. Την ίδια περίοδο με ανακοινώσεις πανηγύριζαν τις κατάπτυστες υπογραφές στην ΕΓΣΣΕ, στην κλαδική σύμβαση στον Τουρισμό με την οποία παρέδωσαν στους μεγαλοξενοδόχους ολόκληρο κλάδο, ως σκλάβους. Αποτέλεσαν το καλύτερο γραφείο τύπου της ΑΓΕΤ, στην προσπάθεια της εταιρείας να μετατρέψει την πόλη σε θάλαμο αερίων για χάρη της κερδοφορίας της. Αυτή είναι η «πλούσια» δράση τους αυτό το διάστημα.

Και τώρα βγαίνουν στα κάγκελα με τη λεγόμενη «κοινωνική συμμαχία» στην πόλη, δηλαδή με τους κοινωνικούς εταίρους και μιλάνε για αγώνες και για ξεσηκωμό! Κανένας εργαζόμενος να μην τσιμπήσει στα σχέδιά τους.

Οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα ήταν από τη γέννησή του ευδιάκριτες. Για αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το ποια δύναμη πρέπει να ακολουθήσουν για να δουν μια καλύτερη μέρα για αυτούς και τα παιδιά τους και σε ποιες δυνάμεις πρέπει να γυρίσουν την πλάτη.

Η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων είναι άμεσο και ζωτικής σημασίας καθήκον στην πάλη που διεξάγει η εργατική τάξη.

Σήμερα πρέπει να σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά τη σημαία των δικών μας αναγκών. Των διεκδικήσεων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Να κάνουμε ένα ακόμα βήμα εμπρός στην κοινή δράση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, διεκδικώντας:

1. Μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους, για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων με Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

2. Μόνιμη και πλήρη εργασία για όλους, με ΣΣΕ. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

3. Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά, μέτρα προστασίας της μητρότητας, καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης.

4. Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, φυσικού αερίου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

5. Απαγόρευση πλειστηριασμών για τις εργατικές-λαικές οικογένειες. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το

δημόσιο ακόμα για 500 ευρώ. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει πλήρως την κύρια κατοικία.

6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι στη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο +5.000 για κάθε παιδί. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

7. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κάλυψη των απωλειών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Να μην εφαρμοσθεί και να καταργηθεί ο νόμος «Κατρούγκαλου». Να μην γίνει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις, να μην καταργηθεί

η προσωπική διαφορά, να αποδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, αιτήσεις και προαπαιτούμενα τα παρακρατηθέντα ποσά. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να μην ξεπερνούν τα 60 έτη για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, ενώ για όσους είναι στα ΒΑΕ, τα 55 και 50 αντίστοιχα.

8. Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης

και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.

9. Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, κλπ) στα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ, εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες.

10. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Να πάψει η Ελλάδα να πληρώνει τα 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά στην Κοινωνική Ασφάλιση, την υγεία και παιδεία.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, Όλα αυτά που χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης θα μπορέσουμε να τα ανακτήσουμε μόνο με τον ταξικό αγώνα, με ισχυρά συνδικάτα, με κοινή δράση και συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τίποτα δε μας χαρίστηκε, όλα με σκληρούς αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν. Μόνο ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός έχει τη δύναμη να τα ξαναεπιβάλει σε κράτος και εργοδοσία.

Με τη σημερινή μας κινητοποίηση αλλά και τον καθημερινό μας αγώνα στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ότι: Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου