ΤΟΠΙΚΑ

Κλειστό το 80% των ξενοδοχείων στη Μαγνησία

κλειστό-το-80-των-ξενοδοχείων-στη-μαγνησ-824901

Πρωτοφανής η ύφεση που βιώνει ο κλάδος στη δεύτερη καραντίνα

Δραματικές καταστάσεις βιώνουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, καθώς έκλεισαν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους σε ποσοστό άνω του 80% λόγω έλλειψης έργου και μηδενικών κρατήσεων. Στη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί, αλλά επί της ουσίας οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται να τα κλείσουν, διότι δεν υπάρχουν πελάτες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την πιο δραματική περίοδο ύφεσης σηματοδοτεί για τα ξενοδοχεία η συνέχιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα νέα περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις, που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown.

«Θεωρούμε απαράδεκτο μετά από δέκα χρόνια κρίσης, στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, τα ξενοδοχεία τα οποία υπέστησαν τη μεγαλύτερη βλάβη, να μην μπορούν να απολαύσουν τα ευεργετήματα των επιχειρήσεων οι οποίες κλείνουν με κρατική εντολή και να υποχρεούνται να πληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις, τρέχουσες και ρυθμίσεις δόσεων, ενώ είναι κλειστά στην ουσία, λόγω μη ύπαρξης πελατών» δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Παραθέτοντας παράλληλα, τις θέσεις του πάνω στο ζήτημα της λειτουργίας των ξενοδοχείων, υπογραμμίζει ότι «όσα ξενοδοχεία επιλέξουν να παραμείνουν ανοιχτά, θα πρέπει να πληρώσουν τα τρέχοντα».

Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να «παγώσει» τις οφειλές για τα ξενοδοχεία που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αλλά στην ουσία είναι κλειστά, έχοντας θέσει σε αναστολή τους εργαζόμενους.

Με τις κρατήσεις να είναι μηδενικές, ο πρόεδρος εκτιμά ότι «τα ξενοδοχεία πρέπει να ενταχθούν στα ευεργετήματα των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή», έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν το άγχος και την αγωνία της επιβίωσης.

Αγωνιούν οι επαγγελματίες

Για σειρά προβλημάτων κάνει λόγο ο ξενοδόχος Πάρις Κονιόρδος, για να προσθέσει με έμφαση ότι «πάνω απ’ όλα είναι η υγεία».

«Θα προκύψει μεγάλη ανεργία στον κλάδο, μεγάλη ύφεση. Φοβάμαι ότι θα περάσουν 4 έως 5 χρόνια δυστυχώς, για να φτάσουμε στα προ κορονοϊού επίπεδα.

Δεν αλλάζει τίποτα αυτή την κατάσταση. Πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει κοινωνική σύμπνοια για το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, δεν είναι πανελλήνιο. Μακάρι να το ξεπεράσουμε» τονίζει.

Διαφορετικές πτυχές της δυσάρεστης κατάστασης που βιώνουν όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού παραθέτουν οι ξενοδόχοι, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

«Φυσικά και έχουν κλείσει οι περισσότεροι συνάδελφοι, εφόσον έχουμε προσωπικό σε αναστολή. Το μόνο που δεν έβγαλε η κυβέρνηση, είναι ο κωδικός για μετακίνηση στα ξενοδοχεία.

Εκλεισε τα πάντα, δεν έκλεισε τα ξενοδοχεία. Δεν έχω καταλάβει ακόμη ποιός είναι ο λόγος.

Ποιος θα έρθει; Θα έρθει ο γείτονας του ξενοδοχείου να μείνει στο ξενοδοχείο; Εχει κλείσει την εστίαση, έχει κλείσει τα πάντα, έχει κλείσει τους δρόμους, έχει κλείσει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ποιος θα έρθει;» διερωτάται ο Γρηγόρης Κοντορίζος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Αναφερόμενος στα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν μετά το δεύτερο lockdown, επισημαίνει ότι «δεν γνωρίζουμε πως θα γίνουν οι πληρωμές του Νοεμβρίου με μηδενικές εισπράξεις. Αποθεματικά δεν υπάρχουν, έστω και αν υπήρχαν με τέτοια βαθιά ύφεση στον τουρισμό, ότι αποθεματικά είχε ο καθένας, έχουν εξαντληθεί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου