ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν μέτρα στήριξης οι αλιείς της Μαγνησίας

ζητούν-μέτρα-στήριξης-οι-αλιείς-της-μα-823995

Αποκλεισμό αλιέων λόγω δορυφορικής συσκευής καταγγέλλει ο Αλιευτικός Σύλλογος Βόλου

Τον αποκλεισμό των αλιέων, που δεν έχουν εγκατεστημένη τη δορυφορική συσκευή αυτόματου εντοπισμού σκάφους, από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης καταγγέλλουν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό αλιευτικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και ο Αλιευτικός Σύλλογος Βόλου.

Στην κοινή επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Δυστυχώς σαν Ελλάδα επιβλήθηκε ένα κριτήριο όπου δικαιούχοι είναι μόνο οι αλιείς που έχουν εγκατεστημένη τη Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (vms-ers) στα σκάφη τους, κάτι που δεν το όριζε ο Ευρωπαϊκός κανονισμός στήριξης (άρθρο 33 508/2014 όπως τροποποιήθηκε βάση covid-19). Το σύστημα αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, παρά μόνο για αυτούς που έχουν ειδικές άδειες αλιείας. Αυτό σημαίνει με αριθμούς ότι από τους 14.018 που είναι οι παράκτιοι αλιείς της χώρας μας, να εξαιρεθούν οι 13.213 και δικαιούχοι να είναι μόνο 805, την ίδια ώρα όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει κατά καιρούς τη στήριξή της στους αλιείς της μικρής κλίμακας παράκτιας αλιείας κάτω των 12 μέτρων μέσω της αναθεώρησης της Κ.ΑΛ.Π. και του κανονισμού του νέου ταμείου θαλάσσιας αλιείας».

Με το αίτημα της «δίκαιης κατανομής σε όλους», τα ερωτήματα που διατυπώνονται είναι: « Το 95% των αλιέων της χώρας μας, δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες; Το 95% των αλιέων της χώρας μας, δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους άλλους συναδέλφους;», ενώ προσθέτουν «γιατί να αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι από την Ελληνική πολιτεία; Απ’ ότι φαίνεται ο θεσμός της Δημοκρατίας στην χώρα μας που ορίζει ίσα δικαιώματα μεταξύ των πολιτών, δίκαιη κατανομή του πλούτου, για κάποιους είναι άγνωστη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου