ΤΟΠΙΚΑ

«Μπούκωσε» η ΜΕΘ κορονοϊού ~ Με τα όριά του αναμετράται το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου

μπούκωσε-η-μεθ-κορονοϊού-με-τα-όριά-823955

Κατειλημμένα και τα τέσσερα κρεβάτια από διασωληνωμένους – Επιστρατεύονται όλες οι ειδικότητες γιατρών – Το σχέδιο του επιστημονικού συμβουλίου

Με τα όρια του… αναμετράται μέρα με την ημέρα το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. «Μπούκωσε» η ΜΕΘ COVID-19, κατειλημμένα και τα 4 κρεβάτια με διασωληνωμένους ασθενείς, δύο από τον Βόλο και δύο που μεταφέρθηκαν διασωληνωμένοι από το Πανεπιστημιακό της Λάρισας που επίσης έχει «φρακάρει».

Aν προκύψει ανάγκη να διασωληνωθούν επιπλέον ασθενείς, πλέον θα γίνει μέσα στις κλινικές, καθώς υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, αν στο μεταξύ δεν αδειάσει κρεβάτι στη ΜΕΘ του κορονοϊού. Επίσης στη Γενική ΜΕΘ του Αχιλλοπουλείου που διαθέτει συνολικά 8 κρεβάτια για ασθενείς με άλλες παθήσεις, έξι είναι γεμάτα. Χθες συνολικά νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο 48 ασθενείς με κορονοϊό, 44 στους θαλάμους αρνητικής πίεσης και στις κλινικές COVID-19 και 4 στη ΜΕΘ COVID-19.

Από μέρα σε μέρα η πίεση που δέχεται το Γενικό Νοσοκομείο για την εξασφάλιση νέων κλινών λόγω της ραγδαίας αύξησης νοσηλειών ασθενών με COVID-19 είναι ασφυκτική αφενός. Αφετέρου το δευτεροβάθμια νοσηλευτικό ίδρυμα της Μαγνησίας που καλύπτει έναν πληθυσμό 200.000 κατοίκων, στον πόλεμο με τον ιό δίνει τη μάχη χωρίς τον απαραίτητο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών συγκριτικά με τις ανάγκες που έχει και το οργανόγραμμα λειτουργίας του.

Επιπροσθέτως αρκετοί υγειονομικοί έχουν τεθεί εκτός καθώς «χτυπήθηκαν» από τον ιό. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ως κρούσματα κορονοϊού ήδη έξι γιατροί, ενώ χθες βρέθηκε θετική στον ιό ψυχίατρος του Αχιλλοπουλείου, ενώ ακόμη δέκα γιατροί και νοσηλεύτριες τέθηκαν σε καραντίνα μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Την ίδια ώρα στις δύο παθολογικές που εξαιτίας των αναγκών πλέον συγχωνεύτηκαν και στην κλινική Covid, υπολογίζεται ότι υπάρχει ανάγκη για περίπου 20 παθολόγους, αλλά είναι μόλις 6 εκείνοι που παρέχουν υπηρεσίες. Η πρόσληψη παθολόγων από τη λίστα των 14 μόνιμων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ η 5η ΥΠΕ που θα μπορούσε να έχει δρομολογήσει την πρόσληψη παθολόγων για το Νοσοκομείο Βόλου από το σύνολο των 255 γιατρών που ενέκρινε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για δύο χρόνια, περί άλλων τυρβάζει.

Υπεγράφησαν μετακινήσεις

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχει ζητηθεί να βάλουν πλάτη οι νοσοκομειακοί γιατροί άλλων ειδικοτήτων αλλά και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας. Την πρόταση αυτή έκανε το επιστημονικό συμβούλιο του Αχιλλοπουλείου και εγκρίθηκε από τη διοίκηση του ΓΝΒ. Επίσης προβλέπεται σε εγκύκλιο που εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Σύμφωνα με αυτή από 6.11.2020 «παρέχεται η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού προσωπικού για χρονικό διάστημα τριών μηνών με δυνατότητα παράτασης έως έξι μήνες, σε νοσοκομεία και εν γένει φορείς υγείας για να παρέχουν υπηρεσίες. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να εντάξει στο δυναμικό των νοσοκομείων, ιατρικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα για την καταπολέμηση των έκτακτων αναγκών λόγω της εξάπλωσης της νόσου. Και η εγκύκλιος καταλήγει: « Ο ιατρός δίνει προτεραιότητα στην προστασία της υγείας του ασθενή. Ο γιατρός δεν μπορεί να αρνείται την προσφορά των υπηρεσιών του για λόγους άσχετους προς την επιστημονική του επάρκεια, εκτός αν συντρέχει ειδικός λόγος που να καθιστά αντικειμενικά αδύνατη την προσφορά των υπηρεσιών του. Ο ιατρός οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών ανεξάρτητα από την ειδικότητά του. Οφείλει σε κάθε περίπτωση επέλευσης έκτακτης ανάγκης ή μαζικής καταστροφής, ανεξαρτήτως της ένταξής του, σε σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, να προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του, έστω και χωρίς αμοιβή ή αποζημίωση».

Με βάση την παραπάνω εγκύκλιο υπογράφηκε ήδη η πρώτη απόφαση από τον διοικητή του Νοσοκομείου Ι. Ντόκο που αφορά σε δύο επικουρικούς γιατρούς Καρδιολογίας , οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις κορονοϊοκλινικές. Ο πρώτος από σήμερα μέχρι τέλος Νοεμβρίου και η δεύτερη από 1ης Δεκεμβρίου μέχρι τέλος του ίδιου μήνα.

Η «ταυτότητα» των νοσηλευομένων

Χθες νοσηλεύονταν στους θαλάμους αρνητικής πίεσης πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες, ηλικίας 47, 54, 60 και 67 χρόνων αντίστοιχα και γυναίκα 48 χρόνων.

Στην παλιά Β΄ Παθολογική Κλινική που λειτουργεί ως Κλινική COVID-19 νοσηλεύονται 23 άτομα, 14 γυναίκες ηλικίας από 56 έως 88 χρόνων και 9 άνδρες από 66 έως 91 χρόνων. Στην Α’ Παθολογική νοσηλεύονται άλλα 16 άτομα, 4 γυναίκες ηλικίας από 57 έως 82 χρόνων και 12 άνδρες από 16 χρόνων έως 91 χρόνων. Από τους 12 άνδρες οι επτά είναι ύποπτα κρούσματα, με συμπτώματα όμως που οι γιατροί εκτιμούν σχεδόν με βεβαιότητα ότι παραπέμπουν στη νόσο. Τέλος στη ΜΕΘ COVID όπως προαναφέρθηκε νοσηλεύονται τέσσερα άτομα διασωληνωμένα, όλοι τους άνδρες, ηλικίας από 52 έως 76 χρόνων. Ο ένας νοσηλεύεται εδώ και μία εβδομάδα, ο δεύτερος διασωληνώθηκε χθες το πρωί καθώς παρουσίασε σοβαρά αναπνευστική δύσπνοια, ο τρίτος μεταφέρθηκε αργά προχθές το βράδυ διασωληνωμένος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, και ενώ χθες το μεσημέρι κατελήφθη και το τέταρτο και τελευταίο διαθέσιμο κρεβάτι από 72 ασθενή με COVID-19 που μεταφέρθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και μεταφέρθηκε στον Βόλο.

Σωρεία ύποπτων κρουσμάτων

Αυξημένη επίσης ήταν η προσέλευση ύποπτων κρουσμάτων στα ΤΕΠ. Μέσα σε 24ώρες προσήλθαν για εξέταση και λήψη επιχρίσματος 57 ύποπτα κρούσματα, 48 πολιτών και 9 υγειονομικών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Νοσοκομείου Βόλου από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 6 Νοεμβρίου είχαν ληφθεί 4.035 δείγματα για να διενεργηθεί τεστ για το κορονοϊό. Τα περισσότερα έχουν γίνει Αύγουστο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο με την αύξηση να συνεχίζεται και τον Νοέμβριο. Ειδικότερα τον Αύγουστο ελήφθησαν 919 δείγματα, 847 τον Σεπτέμβριο, 833 στον Οκτώβριο, ενώ μέσα σε μόλις τις πρώτες έξι μέρες του Νοεμβρίου έχουν γίνει 278 δείγματα. Από το σύνολο των 4.035 δειγμάτων, τα 2.268 ήταν γυναικών και τα 1.767 ανδρών. Από τα δείγματα που ελήφθησαν στο Αχιλλοπούλειο τα θετικά κρούσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν 9, τον Οκτώβριο προέκυψαν άλλα 36, ενώ το πρώτο εξαήμερο του Νοεμβρίου μόλις έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 73 «θετικά».

Τέλος από τον μοριακό αναλυτή του τοπικού Νοσοκομείου από 14 Οκτωβρίου μέχρι 6 Νοεμβρίου ελήφθησαν και εκδόθηκαν αποτελέσματα για 110 δείγματα, εκ των οποίων τα 14 ήταν θετικά.

H απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου

Μετά την εισήγηση της Ιατρικής Υπηρεσίας η απόφαση που ελήφθη στο επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Βόλου, ως προς την στελέχωση των κλινικών με τη συμμετοχή και γιατρών από άλλες κλινικές έχει ως εξής:

Α. ΚΛΙΝΙΚΗ COVID ( με κλίνες τους 5 θαλάμους αρνητικής πίεσης και τους θαλάμους της παλαιάς ΒΠ στην παλιά πτέρυγα): 5 Επιμελητές, 1 Παθολόγος της ΑΠ 1, Παθολόγος της ΒΠ 1, Εντατικολόγος της ΜΕΘ 1, Καρδιολόγος της Καρδιολογικής κλινικής 1, Χειρουργός του ΤΕΠ, 1 ΩΡΛ ιατρός της ΩΡΑ κλινικής σε περίπτωση καραντίνας ή αναγκαίας αντικατάστασης

Η κλινική Covid επίσης θα στελεχώνεται και από ειδικευόμενο ιατρό 5 τον αριθμό που θα παρέχουν 2 η A Παθολογική, 2 η Β Παθολογική, 1 η Χειρουργική Κλινική. Η στελέχωση είναι δυνατόν να ανανεώνεται ανάλογα με τις ανάγκες ανά μήνα.

Β. ΠAΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ – ΤΕΠ A Παθολογική Κλινική Στελεχώνεται με (εκτός παθολόγου κλινικής -covid) με 2 Παθολόγους, 1 Γενική Ιατρό με μετακίνηση για εφημερίες από K. Υ. Αλμυρού και 1 Παθολόγο-Εντατικολόγο με μετακίνηση από K. Y Αργαλαστής

Β. Παθολογική Κλινική: Στελεχώνεται με (εκτός παθολόγου κλινικής -covid), 3 Παθολόγους, I Παθολόγο για εφημερίες από K. Υ.Σκιάθου, 1 Γενικό Ιατρό με μετακίνηση από K. Υ. Αλμυρού-εφημ.

Γ. ΤΕΠ: Αριθμός ειδικευομένων 9. Θα φημερεύουν 3 σε εφημερία και 1 σε κλειστή εφημερία Γ. Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Στελεχώνεται με ( εκτός χειρουργού κλινικής -covid) με 1 Γενικό Ιατρό 1 Ορθοπεδικό, 1 Χειρουργό με μετακίνηση από Κ. Υ. Βόλου

Δ. Μονάδα Εντατικής Θεραπείας: Στελεχώνεται με ( εκτός Ιατρού κλινικής -covid), 6 Εντατικολόγους, 1 Εξειδικευόμενο ιατρό. Την λίστα διακομιδών ασθενών σε αναπνευστήρα ή βαρέως πασχόντων ή ασθενών με επαπειλούμενο αεραγωγό καλείται να καλύψει με λίστα εφημερευόντων το Αναισθησιολογικό Τμήμα.

Ε. Οσον αφορά στο συνολικό έλλειμμα εφημεριών των παραπάνω Παθολογικών Τμημάτων και ΤΕΠ: θα καλύψουν οι υπόλοιπες ειδικότητες του Παθολογικού Τομέα δηλαδή, 2 Παθολόγοι – Ογκολόγοι, 2 Γαστρεντερολόγοι, 3 Νεφρολόγοι, 2 Νευρολόγοι, 2 Ωτορινολαρυγγολόγοι και 2 Γενικοί Ιατροί που μετακινούνται έως τώρα σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου.

Τις υπηρεσίες τους στις εφημερίες των Παθολογικών Τμημάτων και του ΤΕΠ θα προσφέρουν πέραν των ειδικευομένων των Παθολογικών Τμημάτων οι 4 ειδικευόμενοι της ΩΡΛ κλινικής και 3 ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής

Οι ειδικευόμενοι του χειρουργικού τομέα θα συνεπικουρούν στην αντιμετώπιση των περιστατικών με covid-19 αν οι ανάγκες το απαιτήσουν και το ζητήσει ο υπεύθυνος εφημερίας.

Οι υπόλοιπες ειδικότητες (καρδιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι) θα εφημερεύουν καλύπτοντας την αντίστοιχη ειδικότητα τους στο Τμήμα Επειγόντων, αφότου κληθούν ή ειδοποιηθούν από την διαλογή του ΤΕΠ χωρίς απαίτηση να έχει εξεταστεί από ιατρό ΤΕΠ αφού πλέον στο ΤΕΠ θα εφημερεύει ιατρός του Παθολογικού Τομέα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου