ΤΟΠΙΚΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για την εκκαθάριση της ΚΕΚΑΝΑΜ Α.Ε.

ο-συριζα-μαγνησίας-για-την-εκκαθάριση-823406

Από την Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα της εκκαθάρισης της ΚΕΚΑΜΑΜ ΑΕ που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Σήμερα Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με θέμα, ανάμεσα σε άλλα, την μερική αποδοχή της εκκαθάρισης της ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε. (ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ-ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Α.Ε.), ανώνυμης αναπτυξιακής εταιρείας Ο.Τ.Α. που υπήρχε πριν τον Καλλικράτη, η οποία τελεί ουσιαστικά από τον Ιούνιο του 2011 υπό καθεστώς εκκαθάρισης με εντολή της Περιφέρειας.

Από την λύση της εταιρείας και την παύση της λειτουργίας της ΚΕΚΑΝΕΜ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει αποδεχθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης που ολοκληρώθηκε το 2015, παρά το ότι απέσπασε τα δικαιώματα της ΚΕΚΑΝΕΜ και διαχειρίστηκε η ίδια το σύνολο των συμβασιοποιημένων και προσδοκούμενων έργων της (μεταφερόμενα προγράμματα). Αποτέλεσμα αυτής της στάσης της είναι ότι μέχρι σήμερα υφίστανται οφειλές της ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε. στους πρώην εργαζόμενους, τους πιστωτές της, σε Τράπεζες, σε Ασφαλιστικά και Δημόσια Ταμεία. Σημειώνουμε ότι αυτό συνέβαινε και συμβαίνει παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των εργαζομένων και άλλων πιστωτών. Σημειώνουμε επίσης ότι για τις αντίστοιχες αναπτυξιακές εταιρείες της Λάρισας και των Τρικάλων η ανάλογη διαδικασία αποδοχής της εκκαθάρισης και τακτοποίησης των οφειλών έχει ρυθμιστεί εδώ και χρόνια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας η εισήγηση για το θέμα αυτό αφορά την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της μεταφοράς και αποδοχής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας των υποχρεώσεων της ΚΕΚΑΝΕΜ που αφορούν ΜΟΝΟ Ασφαλιστικούς Φορείς και το Ελληνικό Δημόσιο. Η αιτιολόγηση αυτής της απόφασης αφορά την εμπλοκή πρώην Γενικών Διευθυντών και Διευθυνόντων Συμβούλων της εταιρείας σε ποινικά δικαστήρια για οφειλές στο ΙΚΑ και η μη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στους εκκαθαριστές της ΚΕΚΑΝΕΜ.

Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν προβλέψει την ενίσχυση των προϋπολογισμών των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αποκλειστικά για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, ενώ για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας έχει δοθεί παράταση που λήγει την 30 Ιουνίου του 2018.

Θεωρούμε μεγάλη αυτή την καθυστέρηση και μας βρίσκει αντίθετους η διαφαινόμενη πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να κάνει τελικά μερική και όχι συνολική αποδοχή της εκκαθάρισης μετά από τόσα χρόνια. Εκφράζουμε την απορία μας για το γεγονός ότι ένας αυτοδιοικητικός θεσμός του οποίου ο ρόλος είναι να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες αφήνει και πάλι απλήρωτους τους εργαζόμενους αλλά και τους υπόλοιπους πιστωτές και ζητάμε να ανταποκριθεί άμεσα και να κάνει αποδεκτή την ολική εκκαθάριση της εταιρείας”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου