ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε διεθνή διαγωνισμό του MIT

φοιτητές-του-πανεπιστημίου-θεσσαλία-822872

Τι σχέση έχει μια… κατσίκα με την υγιεινή διατροφή και την ευημερία μας; Η Αμάλθεια, η μυθική κατσίκα που μπορούσε να παρέχει όποιο φαγητό επιθυμούσε η καρδιά κάποιου και συμβόλιζε την αφθονία και το αντίθετο της πείνας, είναι το σήμα κατατεθέν της φετινής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που θα συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί 14 με 22 Νοεμβρίου διαδικτυακά διεκδικώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση.

Ρεπορτάζ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Στον διαγωνισμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το MIT στη Βοστώνη των ΗΠΑ, παρουσιάζονται ερευνητικά έργα από διεπιστημονικές ομάδες φοιτητών πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο που στόχο έχουν να «παντρέψουν» τη Βιολογία με τη Μηχανική για να προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα, καίρια προβλήματα της κοινωνίας του 21ου αιώνα. Πέρυσι, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 375 ομάδες και περισσότερους από 6000 φοιτητές από όλο τον κόσμο και διακρίθηκε ως το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της διάγνωσης παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης με κύριο στόχο την εφαρμογή του στις δομές υποδοχής προσφύγων.

12 φοιτητές, 7 σχολές, 1 στόχος

Φέτος, 12 νέοι και επίδοξοι φοιτητές από τους χώρους της Βιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, των Υπολογιστών και των Οικονομικών, επικεντρώθηκαν στο μη ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο του 21ου αιώνα και τις επιπτώσεις που αυτό έχει στην υγεία και στη διαβίωση των ατόμων και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν ένα τεστ διάγνωσης και θεραπείας για ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ).

Τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) αποτελούν μία κατηγορία ασθενειών, οι οποίες προσβάλουν το γαστρεντερικό σωλήνα, έχοντας ως απόρροια τη δυσλειτουργία του και την έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Η ελλιπής, υπερβολική ή ανισσόροπη σίτιση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι ΙΦΝΕ οι οποίες επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία και αποδιοργανώνουν την ομαλή λειτουργία του σώματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα 10 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ΙΦΝΕ (νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα κ.λπ.). Η «Αμάλθεια», λοιπόν, είναι ένα σύστημα ανίχνευσης της λειτουργίας του εντερικού μικροβιώματος για μια μη επεμβατική διάγνωση και θεραπεία των ΙΦΝΕ σε μορφή κάψουλας που περιέχει μια βιοηλεκτρονική διεπιφάνεια.

«Τα σύγχρονα προβλήματα απαιτούν διεπιστημονικές λύσεις»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Φυτών του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Καλλιόπη Παπαδοπούλου, από τους επιστημονικούς υπεύθυνους της ομάδας, αναφέρει:

«Η προσέγγιση του ερευνητικού προγράμματος είναι διεπιστημονική. Συνεργαστήκαμε με παιδιά από πανεπιστημιακά τμήματα του Βόλου, της Λάρισας αλλά και της Λαμίας. Τα παιδιά είδαν, λοιπόν, πώς σκέφτεται για το ίδιο θέμα ένας βιολόγος, ένας μηχανικός ή ένας αρχιτέκτονας και κλήθηκαν να βρουν μια διεπιστημονική λύση όπως αρμόζει στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας. Υπάρχει καθοδήγηση από εμάς τους καθηγητές αλλά είναι ελάχιστη. Τα παιδιά δουλεύουν πολλές ώρες καθημερινά σε αυτό και για πολύ καιρό κάνοντας εξαιρετική έρευνα και αφήνοντας πίσω ακόμη και το διάβασμά τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες αυτού του προγράμματος για αυτό και τους αξίζει πραγματικά να προβληθεί το έργο τους όποια κι αν είναι η θέση που τελικά θα κατακτήσουν στον διαγωνισμό».

Παράλληλα, ο βιοχημικός-βιοτεχνολόγος Λέανδρος Τσιώτος, ένας από τους συμμετέχοντες της «χρυσής» περσινής ομάδας επισημαίνει πως: «Πρόκειται για μια μαγική και μοναδική εμπειρία. Παρόλο που δουλεύαμε πολλές ώρες καθημερινά για σχεδόν ένα χρόνο αφήνοντας πίσω πολλά πράγματα, ενώσαμε πολλές και διαφορετικές απόψεις, συνεργαστήκαμε αρμονικά και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που το έζησα».

Η φετινή ομάδα που αποτελείται από τον Γεώργιο Μουχταρίδης από το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, την Αστερία Τσαπαδίκου, τη Μαγδαληνή Κοροξενίδου, τον Βενέτιο Μιχελιουδάκη, τον Μάριο Λάνγκε και τον Νικόλαο Ντελκή από το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, τη Φωτεινή Παπαδάκη από το τμήμα Κτηνιατρικής, τον Βασίλειο Στεργίου και τον Αναστάσιο Μεσσή από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, τη Λεμονιά Απόχα από το τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και την Ιφιγένεια Δασκαλάκη από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, παρουσίασε προχθές μαζί με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες το θέμα της σε διαδικτυακό σεμινάριο και τώρα προετοιμάζεται για τον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί επίσης διαδικτυακά και θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σάββατο 14 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο της ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην ιστοσελίδα της ομάδας: www.igem-thessaly.uth.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου