ΤΟΠΙΚΑ

«Ξεκινάμε με ένα hotspot στη Θεσσαλία και βλέπουμε»

ξεκινάμε-με-ένα-hotspot-στη-θεσσαλία-και-βλέ-82263

Δηλώσεις K. Αγοραστού μετά τη συνάντηση με Μουζάλα για το προσφυγικό

Εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, διαμόρφωση νέου θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου και πόρους για την υλοποίηση του σχεδιασμού, ζητούν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό οι Περιφέρειες της χώρας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Eνωσης Περιφερειών Ελλάδας παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, συζητήθηκε αναλυτικά το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα μας και αναδείχτηκε η ανάγκη άμεσου συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της κυβέρνησης, των περιφερειών και των δήμων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και πιεστικές ανάγκες στέγασης, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κων. Αγοραστός, τόνισε πως δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός άρα και περιφερειακός.

«Πρέπει να οδηγήσουμε το γεγονός, όχι να μας οδηγούν τα γεγονότα σε ενέργειες και φυσικά δεν χρειάζονται αιφνιδιασμοί.

Αυτό τόνισα στον κ. Μουζάλα και ζήτησα να έχουμε άμεσα ενημέρωση ώστε να συντονιστούμε με τους Δήμους. Εμείς, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία με τους Δήμους της Θεσσαλίας για να μας υποδείξουν χώρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την προσωρινή παραμονή προσφύγων.

Αν και ζητήσαμε εκτίμηση αναμενόμενου πληθυσμού προσφύγων στη Θεσσαλία, δεν είχαμε απάντηση οπότε ξεκινάμε με ένα κέντρο στη Θεσσαλία, θα δούμε που. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από τις προσφυγικές ροές που θα μας έρθουν αλλά και στη δυναμικότητα του χώρου που θα έχουμε προετοιμάσει.

Θέλω να πιστεύω ότι η διαδικασία αυτής της σύντομης διαβούλευσης με τους Δήμους θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα ώστε να έχουμε τις πρώτες προτάσεις και να δράσουμε ανάλογα για τα επόμενα. Επισημάναμε και στον Υπουργό, ότι στο πλαίσιο ενός περιφερειακού συντονιστικού οργάνου το οποίο θα συστήσουμε, απαιτούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και για χρηματοδοτήσεις καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η υγιεινή, η ενδιαίτηση και η διατροφή των προσφύγων. Ο ΟΗΕ καταβάλει 18 ευρώ την ημέρα για κάθε καταγεγραμμένο πρόσφυγα. Στην Ελλάδα έρχονται αυτές οι αποζημιώσεις και αν όχι γιατί. Αν πάλι έρχονται, ποιος διαχειρίζεται αυτά τα κονδύλια και γιατί δεν τα κατανέμει αναλογικά εκεί που γίνεται η υποδοχή των προσφύγων και η παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, ζητήματα που θίγει και στην επιστολή της ΕΝΠΕ προς τον Πρωθυπουργό.

Η επιστολή στον Τσίπρα

Στην επιστολή της ΕΝΠΕ προς τον Πρωθυπουργό, αναφέρονται τα εξής: «Η προσφορά όλων μας είναι δεδομένη αλλά αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός, συνέργεια, ενιαία πληροφόρηση και συντονισμός είναι αδύνατον να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα που είναι η ομαλή και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή της ΕΝΠΕ προς τον πρωθυπουργό, η οποία καταλήγει:

«Η χώρα μας χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό με τη συμμετοχή όλων των βαθμίδων διοίκησης του κράτους για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Πρέπει να προστατεύσουμε την εικόνα της χώρας και τον τουρισμό από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η μη ολοκληρωμένη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης εγκυμονεί κινδύνους σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία επί του θέματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου