ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς γιορτή βιβλίου φέτος

χωρίς-γιορτή-βιβλίου-φέτος-822113

«ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ» ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΣΜΟ ΕΤΩΝ

Αισθητή είναι η φετινή απουσία της γιορτής βιβλίου από την παραλία του Βόλου, προς μεγάλη απογοήτευση των πολυάριθμων υπέρμαχων της φιλαναγνωσίας και του ίδιου του θεσμού. Μετά από 24 χρόνια αδιάλειπτης και έντονης παρουσίας στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της περιοχής μας αλλά και ευρύτερα, οι διοργανωτές αποφάσισαν, για οικονομικούς λόγους, να κάνουν ένα διάλειμμα, ανασυντάσσοντας, στο μεταξύ, τις δυνάμεις τους, με στόχο να επαναφέρουν τον επιτυχημένο θεσμό την επόμενη χρονιά, πάνω σε νέες βάσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εχοντας την περσινή εμπειρία του δημοψηφίσματος και των capital controls που έπληξαν καίρια το θεσμό προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά, ενώ είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι επαγγελματίες και το υψηλό λειτουργικό κόστος της διοργάνωσης, ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών και Εκδοτών Ν. Μαγνησίας αποφάσισε να μην διοργανώσει φέτος τη γιορτή βιβλίου.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπύρος Αγιώτης, υπογραμμίζει ότι «η γιορτή κάνει ένα διάλειμμα φέτος, αλλά δεν σταματάει. Του χρόνου θα επανέλθουμε με καλύτερες βάσεις. Στο μεταξύ, μαζεύουμε τις δυνάμεις μας γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και τα βιβλιοπωλεία αντιμετωπίζουν και αυτά την κρίση σε μεγάλο βαθμό, αλλά πρόθεσή μας να επανέλθει η γιορτή βιβλίου».

Οι λόγοι που δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης «είναι αμιγώς οικονομικοί, διότι η γιορτή διοργανώνεται και καλύπτεται οικονομικά από τους βιβλιοπώλες που συμμετέχουν. Δεν έχουμε καμία οικονομική βοήθεια από τους τοπικούς φορείς. Ο μόνος αρωγός είναι το Επιμελητήριο Μαγνησίας» υπογραμμίζει ο κ. Αγιώτης, για να προσθέσει ότι «έχει μεγάλο κόστος η γιορτή βιβλίου και το ποσό που αναλογεί στα δέκα περίπου βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν, αρκετά μεγάλο για να μπορέσουν να το καλύψουν, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή».

Οικονομικές απώλειες

Η περσινή γιορτή βιβλίου ξεκίνησε, όπως προαναφέρθηκε, με τους καλύτερους οιωνούς, προσελκύοντας το ενδιαφέρον 50.000 περίπου επισκεπτών από την περιοχή μας αλλά και ευρύτερα, αλλά τα δεδομένα άλλαξαν άρδην μόλις ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και εφαρμόστηκαν τα capital controls, «παγώνοντας» το ενδιαφέρον του κόσμου, γεγονός που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στη γιορτή βιβλίου και ανάλογες απώλειες στους βιβλιοπώλες που συμμετείχαν. «Το βασικό μας μέλημα είναι να δείξουμε το βιβλίο στον κόσμο. Να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να πλησιάσει τα βιβλία, αλλά η όλη προσπάθεια έχει κόστος, το οποίο δεν μπορούμε να καλύψουμε τη δεδομένη στιγμή» τονίζει ο κ. Αγιώτης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι από την επόμενη χρονιά η γιορτή βιβλίου θα πρέπει να κινηθεί σε νέα δεδομένα και να επανασχεδιαστεί. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι συμμετέχοντες βιβλιοπώλες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος, ανασυντάσσουν, ωστόσο, τις δυνάμεις τους και προτίθενται να επανέλθουν δριμύτεροι του χρόνου, αναζητώντας τις λύσεις που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν τον κοινό στόχο την επόμενη χρονιά.

«Από το φθινόπωρο θα αρχίσουμε τις επαφές με κάποιους ανθρώπους, μας έχουν πλησιάσει ορισμένοι, θα συζητήσουμε, θα σκεφτούμε και θα προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματά μας» αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου βιβλιοπωλών, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει γίνει αποδέκτης πολλών ερωτημάτων από φίλους του βιβλίου για την πορεία του θεσμού.

Δύσκολη συγκυρία

Η καθημερινή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι βιβλιοπώλες είναι εξίσου δύσκολη κατ’ αντιστοιχία με τους υπόλοιπους επαγγελματίες και ο αγώνας επιβίωσης ανάλογος.

Η καλοκαιρινή περίοδος θεωρείται ιδανική για την πώληση του βιβλίου και την προώθηση της φιλαναγνωσίας, αλλά ο κόσμος θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βιβλίο.

«Υπάρχουν ευκαιρίες στα βιβλιοπωλεία για να βρει ο καθένας βιβλία σε πολύ καλή τιμή. Είναι καιρός να δώσουμε τροφή στο μυαλό και να ασχοληθούμε με το βιβλίο» υπογραμμίζει ο Σπύρος Αγιώτης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου είναι «η έλλειψη ρευστότητας, ο μεγάλος ανταγωνισμός από αλυσίδες, ο ΦΠΑ που αυξήθηκε στην γραφική ύλη» αναφέρει ο πρόεδρος των βιβλιοπωλών, σκιαγραφώντας τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Παρά τις δυσκολίες, τα βιβλιοπωλεία του Βόλου συνεχίζουν την πορεία τους στο χώρο του βιβλίου, προσφέροντας τη γνώση ως αντίδοτο στην κρίση.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του συλλόγου βιβλιοπωλών τονίζει ότι η γιορτή βιβλίου θα επανέλθει την επόμενη χρονιά, ενώ προτρέπει τους φίλους του βιβλίου «να στραφούν στο βιβλίο το καλοκαίρι. Το οφείλουμε, τονίζει, και στα παιδιά μας και στον εαυτό μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου