Μόλις 2.017 άτομα στη Θεσσαλία εργάζονται εξ αποστάσεως, αν και ο αριθμός επταπλασιάστηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου
Στο ναδίρ η τηλεργασία σε επίπεδο Θεσσαλίας, παρά την επέλαση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ο αριθμός των εργαζομένων, που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το σπίτι, μπορεί μεν να επταπλασιάστηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου συγκριτικά με την περίοδο του Οκτωβρίου, ωστόσο και πάλι είναι μικρός.
Σύμφωνα με στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» από 1η έως 10 Νοεμβρίου έχουν γίνει 552 υποβολές. Τηλεργασία έχουν δηλώσει 353 εργοδότες για συνολικό αριθμό εργαζομένων που φθάνει στις 2.017.
Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία είναι πολύ μικρός στη Θεσσαλίας αν και επτά φορές μεγαλύτερος από την περίοδο του Οκτωβρίου. Από 1η έως 27 Οκτωβρίου είχαν γίνει 100 υποβολές στην «Εργάνη». Συνολικά το διάστημα εκείνο 44 εργοδότες είχαν δηλώσει τηλεργασία για 283 άτομα προσωπικό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα έως και τις 10 Νοεμβρίου είχαν καταθέσει αιτήσεις 16.241 εργοδότες για 263.498 θέσεις εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, και με στόχο την ανάσχεση του κύματος της πανδημίας, το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως υποχρεωτικά σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.
Η τηλεργασία θα ενισχυθεί και θα αυστηροποιηθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και με νέα ρύθμιση οι επιχειρήσεις θα κληθούν να υποβάλλουν έκθεση του «αναγκαίου προσωπικού» την οποία θα υποχρεούνται να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Η έκθεση που θα υποβληθεί στο «Εργάνη» θα τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους το προσωπικό που παραμένει στο γραφείο είναι το απολύτως αναγκαίο ενώ στο ίδιο ειδικό έντυπο θα καταγράφεται και το προσωπικό που βρίσκεται σε τηλεργασία.
Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και σαφάρι ελέγχων για την υποχρεωτική τηλεργασία και τα άλλα μέτρα λόγω πανδημίας, από νέα μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της αστυνομίας και της Αρχής Διαφάνειας. Σημειώνεται ότι η παράβαση του μέτρου της υποχρεωτικής τηλεργασίας τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ