ΤΟΠΙΚΑ

Το δέντρο της ζωής που δημιούργησαν γυναίκες Ρομά

το-δέντρο-της-ζωής-που-δημιούργησαν-γυ-821291

Βλέμματα θαυμασμού αποσπά το «δέντρο της ζωής» που κοσμεί το τμήμα ενδύματος του ΙΙΙΕΚ Δήμου Βόλου και είναι καρπός της πρωτότυπης συνεργασίας που αναπτύχθηκε με το Κέντρο στήριξης Ρομά Αλιβερίου.

Γυναίκες Ρομά με μεράκι και όρεξη για δημιουργία συνεργάστηκαν με διδάσκουσες και σπουδάστριες του τμήματος ενδυματολογίας, συνδυάζοντας υφάσματα, για να συνθέσουν ένα εντυπωσιακό έργο, που γέμισε χαρά και ενθουσιασμό τις γυναίκες που συμμετείχαν.

Στο Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου που ανήκει στη κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Βόλου ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ λειτουργεί από το 2007 Στέκι Γυναικών, στο πλαίσιο στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών του οικισμού. Πρόκειται για ένα χώρο συνάντησης και μάθησης για τις γυναίκες του Αλιβερίου. Στο στέκι οι γυναίκες μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν, μιλούν για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, κάνουν κατασκευές, οργανώνουν εκδηλώσεις και εκδρομές, ενημερώνονται για πιθανές μορφές απασχόλησης.

«Σκεφτήκαμε ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν στο Στέκι Γυναικών θα μπορούσαν από κοινού να δημιουργήσουν ένα έργο. Η κάθε μία μόνη της, στο σπίτι της, ράβει τα ρούχα της. Γιατί όχι και όλες μαζί κόβοντας και ράβοντας, βάζοντας η κάθε μία το δικό της κομμάτι να συνθέσουν ένα… δέντρο. Ένα δέντρο όπου τα φύλλα θα θροΐζουν από τις πνοές των αφηγήσεων των γυναικών. Το δέντρο απέκτησε γερές ρίζες με την βοήθεια ενός άλλου τμήματος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, του τμήματος ενδυματολογίας του Ι.Ι.Ε.Κ Βόλου», αναφέρει η υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Ρομά Αλιβερίου, Ιουλία Τριανταφύλλου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Γυναίκες Ρομά, η Μαρία, η Αλίκη, η Δήμητρα, η Παρασκευή, η Μαρία, η Στεφανία, η Άννα, η Σταυρούλα, η Ελευθερία, και η Κατερίνα, με τη βοήθεια των εμψυχωτών τους, Αλεξίας Πατσαρούχα και Ειρήνης Φραγκούλη, ξεκίνησαν μια καταγραφή προσωπικών βιωμάτων της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Οι σπουδάστριες, Ματίνα, Δέσποινα, Μαριάννα, Ειρήνη, Μαρία και Ράνια με την εκπαιδεύτριά τους Ολγα Οικονόμου, αντίστοιχα, συναντήθηκαν με τα κορίτσια στο χώρο τους στον οικισμό του Αλιβερίου, αλλά και στο χώρο του Ι.Ι.Ε.Κ., όπου σχεδίασαν, έκοψαν, έραψαν και συνέθεσαν κομμάτια υφάσματος δημιουργώντας ένα δέντρο με την τεχνική patchwork, το «δέντρο της ζωής». Παράλληλα οι δύο ομάδες αντάλλαξαν τεχνικές και τρόπους που χρησιμοποιούν για τη δημιουργία των ενδυμάτων τους.

Η δράση θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού βιβλίου που θα περιέχει στις σελίδες του όλη τη διαδρομή που ακολουθήθηκε. Για τη δημιουργία του βιβλίου θα εργαστούν σπουδαστές της ειδικότητας Γραφιστικής με τον εκπαιδευτή τους Δημήτρη Γκρίνια, σφραγίζοντας με μια ακόμη σημαντική δράση το πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου