ΤΟΠΙΚΑ

Παράθυρο… σε νέα ζωή ανοίγει έστω και εν μέσω καραντίνας

παράθυρο-σε-νέα-ζωή-ανοίγει-έστω-και-820973

Στις 640 μέχρι στιγμής οι γεννήσεις το 2020 – Εκτιμάται ότι άλλα τόσα μωρά έχουν δει το φως της ζωής σε δομές υγείας στη Λάρισα

Το νέο, δεύτερο σε έναν χρόνο, lockdown, που επιβλήθηκε στη χώρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, μπορεί να έχει καθηλώσει άπαντες κατ’ οίκον, δεν κατάφερε όμως να βάλει σε… καραντίνα τη νέα ζωή. Το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιαρχείων που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (τελευταία ανανέωση 2 Νοεμβρίου), καταγράφονται σε επίπεδο Μαγνησίας 640 γεννήσεις. Από τις εκτιμήσεις των γυναικολόγων υπολογίζεται ότι άλλα τόσα μωρά από τον νομό έχουν δει το φως της ζωής στη Λάρισα, σε δομές υγείας όπως είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ή ιδιωτικές κλινικές της γείτονος και απλώς οι γεννήσεις καταγράφονται στον διπλανό νομό. Σε κάθε περίπτωση, το παράθυρο στη νέα ζωή παραμένει διάπλατα ανοιχτό…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα στοιχεία για τις γεννήσεις το δύσκολο, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, 2020 έρχονται να δώσουν ελπίδα ότι η ζωή δεν σταματά. Οι νέοι συνεχίζουν να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά ακόμη και εν μέσω πανδημίας και καραντίνας και μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο Δεκέμβριος θα είναι καλός μήνας από πλευράς αύξησης γεννήσεων ως αποτέλεσμα της… καραντίνας του περασμένου Μαρτίου.«Υπάρχει η εκτίμηση ότι τον Δεκέμβριο θα δούμε αύξηση γεννήσεων, ακριβώς λόγω της αυστηρής καραντίνας του περασμένου Μαρτίου», παρατηρεί η προϊσταμένη μαία του Κέντρου Υγείας Βόλου και συντονίστρια του Δικτύου Μαιών της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Πολυτίμη Κάκκα.

Σύμφωνα με τον Βολιώτη γυναικολόγο Χρήστο Βενέτη, μπορεί το 2020 να είναι δύσκολο από πλευράς δημόσιας υγείας έτος, όμως φαίνεται ότι έφερε πιο κοντά τα ζευγάρια. «Η καραντίνα ανάγκασε τα ζευγάρια να μείνουν πολλές ώρες μαζί στο σπίτι και οι σύντροφοι ήρθαν πιο κοντά μεταξύ τους», σημειώνει ο ίδιος.

Μάλιστα, ο κ. Βενέτης χαρακτηρίζει τον αριθμό των γεννήσεων ως ευχάριστο νέο ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που «είναι από τις πρωταθλήτριες χώρες σε υπογεννητικότητα».

Ο φόβος αυξημένος, αλλά οι γυναίκες δεν το βάζουν κάτω

Ο ερχομός στον κόσμο μιας νέας ζωής συνοδεύεται με άγχος από πλευράς της μητέρας, η οποία σε αυτή τη συγκυρία έχει και τον επιπλέον φόβο του κορονοϊού.

«Σίγουρα υπάρχει φόβος, δεν είναι όμως ανασταλτικός. Οι έγκυες υποβάλλονται κανονικά στις εξετάσεις τους, επισκέπτονται τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα, παρατηρούμε σταθερότητα στην κίνηση, αποφεύγουν όμως τις κοινωνικές συναναστροφές. Η εγκυμοσύνη συνήθως ενώνει μια οικογένεια, σε αυτή όμως τη συγκυρία αποτελεί υπόθεση για δύο, αποκλειστικά του ζευγαριού για ευνόητους λόγους προστασίας της υγείας της εγκύου», εξηγεί ο κ. Βενέτης.

40 έγκυες κάθε μήνα κάνουν μαθήματα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους οι γυναίκες έχουν στο πλευρό τους εκτός από τον γυναικολόγο τους και το Κέντρο Υγείας Βόλου, μέσω του οποίου τρεις μαίες οι Πολυτίμη Κάκκα, Μαρία Καραγιάννη και Ελευθερία Εμμανουήλ προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές.

Σύμφωνα με την κ. Κάκκα η υπηρεσία υποστήριξης των εγκύων προσφέρεται σε τρία επίπεδα: ασκήσεις και μαθήματα ανάσας για τον τοκετό, μαθήματα θηλασμού και μαθήματα περιποίησης νεογνού. «Αναλαμβάνουμε όλη την ψυχοσωματική προετοιμασία της εγκύου για να φέρει στον κόσμο μία καινούργια ζωή, ιδίως αυτή την περίοδο που το άγχος είναι μεγαλύτερο λόγω κορονοϊού. Αυτό που επισημαίνουμε στις γυναίκες είναι ότι αν προσέχουν δεν κινδυνεύουν», εξηγεί η κ. Κάκκα.

Η υπηρεσία δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε κατά την πρώτη καραντίνα ούτε στη νέα που διανύουμε. «Τα γκρουπ γυναικών τον Μάρτιο τα κάναμε μέσω skype, το καλοκαίρι οι συνεδρίες ήταν προσωπικές, μία μαία- μία έγκυος και τώρα επιστρέψαμε πάλι σε μαθήματα μέσω skype», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι κάθε μήνα το πρόγραμμα παρακολουθούν περί τις 40 έγκυες γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Αυστηρό πρωτόκολλο στα μαιευτήρια

Το δύσκολο σύμφωνα με τον κ. Βενέτη είναι όταν έρχεται η ώρα του τοκετού και η μητέρα διανύει μόνη της τον δρόμο μέχρι να φέρει τη νέα ζωή στον κόσμο. «Τα επισκεπτήρια στα μαιευτήρια είναι αυστηρά. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις. Ακόμη και ο πατέρας για να δει το νεογνό θα πρέπει προηγουμένως να υποβληθεί σε τεστ COVID – 19 και να φορέσει ειδική στολή πριν εισέλθει στην κλινική. Αδέρφια, γονείς του ζευγαριού δεν μπορούν να μοιραστούν τη χαρά του ερχομού της νέας ζωής στο νοσοκομείο», επισημαίνει ο ίδιος για το αυστηρό πρωτόκολλο που υπάρχει με στόχο την προστασία των γυναικών αλλά και των νεογνών.

Τι δείχνουν τα στοιχεία των ληξιαρχείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιαρχείων της Μαγνησίας όπως καταγράφονται στο στατιστικό αρχείο ληξιαρχικών πράξεων του Υπουργείου Εσωτερικών από τις αρχές του 2020 έως και τις 2 Νοεμβρίου καταγράφονται σε όλον τον νομό συνολικά 2.025 θάνατοι, εκ των οποίων οι 1.235 στον Δήμο Βόλου.

Στις 640 ανέρχονται οι γεννήσεις που έχουν καταγραφεί στα ληξιαρχεία της περιοχής και αντίστοιχα υψηλός είναι και ο αριθμός όσων που αποφασίζουν να ενωθούν με τα δεσμά της ζωής. Στους 578 ανέρχονται οι νέοι γάμοι (311 στον Βόλο) και επιπλέον έχουν υπογραφτεί 112 σύμφωνα συμβίωσης. Αντιθέτως τα διαζύγια είναι μόλις 206.

Σημειώνεται ότι το 2019 είχαν καταγραφτεί 2.344 θάνατοι (οι 1.445 στον Δήμο Βόλου) και 766 γεννήσεις και το 2018 είχαν σημειωθεί 2.288 θάνατοι (οι 1.421 στον Βόλο) και 893 γεννήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου