ΤΟΠΙΚΑ

Εξω από το Υπουργείο Παιδείας αδιόριστοι του ΑΣΕΠ από τη Θεσσαλία

εξω-από-το-υπουργείο-παιδείας-αδιόρισ-8206

Στην πανελλήνια διαμαρτυρία που πραγματοποιείται σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, έξω από το Υπουργείο Παιδείας, συμμετέχουν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που πέτυχαν στον ΑΣΕΠ του 2008 από την περιοχή της Θεσσαλίας. Πρόκειται για επιτυχόντες του διαγωνισμού που ακόμη και σήμερα παραμένουν αδιόριστοι, πολλοί εκ των οποίων μακριά από το δημόσιο σχολείο χωρίς καν να μπορούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές.

Σύμφωνα με την κ. Ελένη Ντελίκου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των αδιόριστων επιτυχόντων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ του 2008 σε επίπεδο Θεσσαλίας, «διαμαρτυρόμαστε για την πολύχρονη αδικία και ταλαιπωρία που επί σειρά ετών υφιστάμεθα, αν και επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008. Ο παραγκωνισμός και αποκλεισμός μας, παρά τις συνεχείς γνωματεύσεις του ΣτΕ, τη θετική υπέρ μας απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και τον διορισμό ορισμένων συναδέλφων μας από το διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2008 με χαμηλότερες από εμάς βαθμολογίες αναδεικνύουν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων διορισμού, τα οπαία κατακτήσαμε με πολύ κόπο και διάβασμα μέσω της επιτυχίας μας και ταυτόχρονα εγείρει ερωτήματα ισότητας και αξιοκρατίας».

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 εκπαιδευτικοί περιμένουν έναν διορισμό που δεν έρχεται τα τελευταία 14 χρόνια. Είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, όμως οι προσλήψεις πάγωσαν και ποτέ δεν διορίστηκαν στο δημόσιο σχολείο.

Οπως είναι γνωστό, το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το Σύνταγμα επέτασσε τον διορισμό τους, μέχρι και σήμερα όμως, αυτό δεν έχει γίνει.

Περίπου 455 επιτυχόντες «πάτησαν» το 2019 σε αυτή την απόφαση του ΣτΕ, κινήθηκαν νομικά και δικαιώθηκαν. Μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση διορίστηκαν στη δημόσια εκπαίδευση, έμειναν όμως εκτός, σε αρκετές περιπτώσεις, επιτυχόντες με υψηλότερα μόρια.

Αρκετοί δεν μπορούν να προσληφθούν ούτε ως αναπληρωτές. Κι αυτό γιατί, μπήκαν στον ενιαίο πίνακα, μέσω του οποίου προηγήθηκαν αναπληρωτές με μόρια προϋπηρεσίας.

Οι αδιόριστοι του ΑΣΕΠ ζητούν να αποκατασταθεί η σε βάρος τους αδικία και η επικείμενη παράσταση διαμαρτυρίας, θα είναι το πρώτο βήμα του αγώνα τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου