ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτα σε 1.110 καταστήματα εστίασης σε έναν χρόνο

λουκέτα-σε-1-110-καταστήματα-εστίασης-σε-έ-819507

Δραματικές είναι οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης που βιώνει ο κλάδος των καταστημάτων εστίασης στην περιοχή μας, καθώς τα δύο τελευταία εξάμηνα έχουν καταγραφεί 1.110 διαγραφές από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ενώ παράλληλα έχουν εγγραφεί 830 περίπου νέες επιχειρήσεις το αντίστοιχο διάστημα. Τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών καφετεριών και καταστημάτων εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου, τονίζοντας παράλληλα ότι το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο και ζοφερό για τους επαγγελματίες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οπως εκτιμά ο ίδιος η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά την επόμενη διετία, με δεδομένο το γεγονός ότι αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο οι επαγγελματίες του κλάδου, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην αδυναμία λήψης ασφαλιστικής, φορολογικής ή δημοτικής ενημερότητας, λόγω οφειλών.

Παράλληλα η δραματική μείωση τζίρου των επαγγελματιών που αγγίζει το 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, σε συνάρτηση με όλα τα προαναφερθέντα, αυξάνουν τον κίνδυνο λουκέτου και τα ποσοστά ανεργίας, με προφανείς συνέπειες σε πολλούς κλάδους.

Η αύξηση του αριθμού των διαγραφών που καταγράφονται από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, μαρτυρά την αύξηση των λουκέτων σε μια εποχή κατά την οποία τα προβλήματα των επαγγελματιών αυξάνονται διαρκώς.

«Το 90% των επαγγελματιών δεν είναι δυνατό να καλύψει τα έξοδά του, και τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι για τους επαγγελματίες υπάρχει μια θηλιά αξεπέραστη, γιατί η καταναλωτική δύναμη έχει μειωθεί κάτω από το 50%, ενώ ταυτόχρονα τα όρια διαβίωσης αυξάνονται διαρκώς» υπογραμμίζει ο κ. Γρηγορίου.

Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν, είναι σαφώς μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις που ανοίγουν στην περιοχή μας, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Γρηγορίου δεν υπάρχει προοπτική να βελτιωθεί η κατάσταση. «Από την πλευρά μας προωθούμε τα Ελληνικά προϊόντα αλλά το κράτος είναι εχθρικό προς τα ελληνικά προϊόντα με την υπερφορολόγηση και τους έξτρα φόρους που επιβάλλει και παρότι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για την εγχώρια παραγωγή, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εχθρική αντιμετώπιση» επισημαίνει ο ίδιος.

Το μέλλον είναι, κατά συνέπεια, αβέβαιο, «τα λειτουργικά έξοδα έχουν υπερτιμολογηθεί» όπως σημειώνει ο κ. Γρηγορίου, για να προσθέσει ότι τα έσοδα είναι 50 έως 70% λιγότερα από την προηγούμενη τετραετία και κατά συνέπεια δημιουργείται ένα ντόμινο για τα καταστήματα εστίασης, το οποίο συμπαρασύρει και άλλους κλάδους επαγγελματιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου