ΤΟΠΙΚΑ

Διακρατική συνάντηση στην ΑΝΕΒΟ

διακρατική-συνάντηση-στην-ανεβο-818659

Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του έργου EDUCEN: «Καταστροφές σε αστικά κέντρα στην Ευρώπη: Δίκτυο Πολιτισμικών Εμπειρογνωμόνων (Πόλεις – Πολιτισμός – Καταστροφές)», που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του HORIZON 2020, διοργάνωσε η ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. το τριήμερο 6 – 8 Ιουλίου 2016.

Το έργο αποσκοπεί στην αναγνώριση δράσεων προκειμένου η ιδιαίτερη κουλτούρα και η πολιτισμική διαφορετικότητα να αξιοποιηθούν, γνωστικά και πρακτικά, για την πρόληψη, το μετριασμό, την αντιμετώπιση και την προσαρμογή σε κινδύνους καταστροφής.

Η ενσωμάτωση της πολιτισμικής διαφορετικότητας στις προσπάθειες για τη μείωση του κινδύνου καταστροφής θα οδηγήσει σε πιο προσαρμοστικές πόλεις, που θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες ομάδων και υποομάδων με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, κατά τη φάση της παροχής βοήθειας μετά από μια καταστροφή και συνακόλουθα σε μικρότερους χρόνους απόκρισης και χαμηλότερο αριθμό απωλειών.

Οι εταίροι του προγράμματος είναι:

  • Πανεπιστήμιο Wageningen (WU), Ολλανδία (συντονιστής)
  • ICATALIST, Ισπανία
  • Πολυτεχνείο του Μιλάνου (POLIMI), Ιταλία
  • Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (CNR), Ιταλία
  • Υδρολογικό Ερευνητικό Ινστιτούτο (IRSA), Ιταλία
  • Κέντρο Συστημάτων (CRS), Πολωνία
  • Υδρογραφική Συνομοσπονδία της Σεγκούρα (SEGURA), Ισπανία
  • Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης (SEI), Σουηδία
  • Αναπτυξιακή Εταιρεία Βόλου (ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε.), Ελλάδα
  • Ινστιτούτο AKUT (AKUT INSTITUTE), Τουρκία
  • Ολλανδική Ακαδημία Άμυνας / Υπουργείο Άμυνας, Ολλανδία
  • GERMAN NETHERLANDS CORPS (GNC), Γερμανία

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. μεταξύ των εταίρων του έργου, ώστε να συζητηθεί η μέχρι σήμερα πρόοδος και οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν για την ολοκλήρωση του έργου. Μετά το πέρας της συνάντησης πραγματοποιήθηκε περιήγηση των εταίρων στην πόλη και επίσκεψη στο Μουσείο Πόλης και το Μουσείο Τσαλαπάτα.

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον χώρο του Μεταξουργείου. Η εκδήλωση αποτελούνταν από δύο συνεδρίες. Η πρώτη συνεδρία ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου της ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. κας Σοφίας Χάλαρη και λίγα λόγια για το πρόγραμμα EDUCEN και την ιστορία της ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. Ακολούθησαν παρουσιάσεις ομιλητών από όλη την Ελλάδα, τόσο από τον επιστημονικό χώρο όσο και από φορείς Δήμων και Περιφερειών της χώρας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η κα. Καντόλα Βιολέτα, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, η οποία παρουσίασε το έργο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, καθώς και η κα. Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού. Έπειτα από την παρουσίαση του έργου από τους εταίρους, έγιναν παρουσιάσεις από ομιλητές του πανεπιστημιακού χώρου. Πιο συγκεκριμένα, η κα. Χαστάογλου – Μαρτινίδη, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ παρουσίασε την εξέλιξη της πόλης του Βόλου και την επίδραση των σεισμών της περιόδου 1954 – 1959. Ο κ. Π. Δελλαδέτσιμας, καθηγητής γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, παρουσίασε τις συνέπειες της σεισμικής καταστροφής του 1953 στην Κεφαλονιά. Η κα. Σ. Δημουλά, Δρ. Πολιτικός Μηχ/κος και Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στις αλλαγές του οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917. Η κα. Μ. Νικολαραΐζη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CIUDAR, σχετικά με την ανταπόκριση των παιδιών και νέων ανθρώπων σε καταστροφικά φαινόμενα. Τέλος, η κα. Μιράντα Δανδουλάκη, Δρ. Πολεοδομίας και Χωροταξίας και επιστημονική υπεύθυνη του έργου για την ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε., παρουσίασε την ανασυγκρότηση της πόλης της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986.

Η απογευματινή συνεδρία με προεδρείο της κ. Κ. Κουρούδη από την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Θεσσαλονίκης και η κ. Θ. Παγκαρλιώτα από την ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. αποτελούνταν από δύο στρογγυλά τραπέζια. Το πρώτο είχε θέμα την πολιτισμική μνήμη από καταστροφές στις πόλεις που συμμετέχουν στο έργοEDUCEN, με συντονίστρια την κα. Helena De Jong από την Ολλανδία και ομιλητές τους εκπροσώπους των εταίρων του προγράμματος. Ακολούθησε παρουσίαση της κας. Στ. Δίπλα, Δ/ντριας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, σχετικά με την ιστορία του σχολείου, και του κ. Β. Ηλιόπουλου, της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας, σχετικά με το έργο των εθελοντικών ομάδων διάσωσης και τη διαχείριση καταστροφών.

Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Πολιτισμική μνήμη και διαχείριση καταστροφών στην Ελλάδα» συντόνιζε η κα. Μ. Δανδουλάκη, και συμμετείχαν οι ομιλητές Χρ. Γκουντρομίχου από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Κ. Ιωαννίδης, τ. Δ/ντής ΟΑΣΠ, Κ. Κοκολάκης, τ. Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Στ. Παπαθανασίου, από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δ. Βόλου και Αθ. Βήτος, Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ν. Πηλίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με συμπεράσματα από την κα. Α. Καραμάνου, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και την κα. Elena Lopez – Gunn, από τον εταίρο του προγράμματος ICATALΥST.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικοί εκπρόσωποι του Δ. Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των δ/νσεων του Δ. Βόλου, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των εθελοντικών ομάδων διάσωσης και άλλων φορέων της πόλης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8 Ιουλίου με συνάντηση των εταίρων του προγράμματος με συλλόγους της περιοχής στα γραφεία της ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. Η συνάντηση αφορούσε την σχέση ανάμεσα στην πολιτισμική μνήμη προηγούμενων κρίσεων και καταστροφών και στη μείωση του κινδύνου καταστροφής. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η κ. Ο. Σταματιάδου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», η κα. Αρ. Μάμαλη – Κοπάνου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Nέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», ο κ. Αντ. Πλαγεράς, του Ιδρύματος της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, και η κα. Στ. Δίπλα, Δ/ντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας. Η συζήτηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και άνοιξε δρόμους επικοινωνίας μεταξύ των συλλόγων της περιοχής και του Δ. Βόλου μέσω της ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. και του ευρωπαϊκού προγράμματος «EDUCEN».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου