ΤΟΠΙΚΑ

Αγοράζουν ψιλικά με ηλεκτρονικές παραγγελίες οι Βολιώτες

αγοράζουν-ψιλικά-με-ηλεκτρονικές-παρ-818551

Χάνουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς τα περίπτερα από τον ανταγωνισμό των μάρκετ – Δυσκολότερο το δεύτερο κύμα πανδημίας από το πρώτο για τους περιπτερούχους

Δραματικές απώλειες μετρούν στους τζίρους τους τα περίπτερα στο δεύτερο πανδημικό κύμα του κορονοϊού. Οι καταναλωτές είναι πιο διστακτικοί στις αγορές τους σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, ενώ τα μάρκετ παίρνουν σημαντικό μέρος της δουλειάς τους με τις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Μετά τις 9 το βράδυ τα πάντα νεκρώνουν. Ιδιαίτερα τα περίπτερα στο κέντρο της πόλης περνούν πολύ δύσκολες ώρες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας Βασίλης Τόπας λέει ότι «δουλεύουν λίγο καλύτερα μόνο τα συνοικιακά περίπτερα. Το δεύτερο lockdown είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο που έγινε άνοιξη. Τώρα είναι χειμώνας και χρήματα δεν υπάρχουν. Επιπλέον, πολύς κόσμος προτιμά να κάνει παραγγελίες ηλεκτρονικά».

Αυτή τη στιγμή στα περίπτερα δουλεύουν μόνο τα τσιγάρα και τα αναγκαία ψιλικά. «Το κέντρο είναι ερημωμένο και τα περίπτερα περνούν την ίδια κατάσταση λειτουργώντας με σχεδόν μηδενική κίνηση. Κάποιοι σκέφτονται να σταματήσουν τη λειτουργία τους, άλλοι δουλεύουν μισή μέρα», σημειώνει ο ίδιος.

Τα συνοικιακά περίπτερα που βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα έχουν και εκείνα μαζεμένους τζίρους. «Υπάρχει οικονομική στενότητα. Ολοι κοιτάζουν να πληρώσουν τις υποχρεώσουν τους και ύστερα τα υπόλοιπα. Επειτα ο ανταγωνισμός από τα μάρκετ είναι πολύ μεγάλος. Κάνουν προσφορές και πωλούν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές», προσθέτει ο ίδιος.

Ετσι πολλοί επαγγελματίες σχεδιάζουν να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή, ενώ συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται προσδοκώντας ενίσχυση από την επιστρεπτέα προκαταβολή. «Υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους κλάδους και εμείς που είμαστε ανοιχτοί υπολειτουργούμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο κόσμος είναι διστακτικός να κάνει αγορές, σημειώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, Χρήστος Λελεντζής. Δεν ξέρει κανείς πόσο θα διαρκέσει το lockdown και οι καταναλωτές περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες αγορές. «Η πτώση στους τζίρους είναι άνω του 40%», σημειώνει ο ίδιος.

«Υπάρχουν καταναλωτές που έρχονται να πληρώσουν λογαριασμούς, χωρίς να κάνουν αγορά. Ιδιαίτερα μετά τις 9 το βράδυ η πόλη ερημώνει. Φοβάσαι να παραμείνεις ανοιχτός», προσθέτει.

Οι περιπτερούχοι προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι με το delivery, όμως βλέπουν μπροστά τους πολύ δύσκολο χειμώνα. «Τα μαγαζιά στην παραλία δεν έχουν καθόλου κίνηση. Εχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και οι φοιτητές. Επίσης τα περίπτερα σε άλλα σημεία που είχαν κίνηση από επισκέπτες εκτός Μαγνησίας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα και πολλοί επαγγελματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους», προσθέτει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου