ΤΟΠΙΚΑ

Αρνητικό ρεκόρ μεταμοσχεύσεων στη Μαγνησία

αρνητικό-ρεκόρ-μεταμοσχεύσεων-στη-μα-817615

Αρνητικό ρεκόρ μεταμοσχεύσεων το πρώτο εξάμηνο του 2018. Σε απόγνωση νεφροπαθείς της Μαγνησίας. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί δωρεά και μεταμόσχευση στην περιοχή, όπως καταγράφεται σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Την ίδια ώρα μακραίνει η λίστα των νεφροπαθών που περιμένουν για ένα μόσχευμα, ώστε να διατηρήσουν το δικαίωμα να ατενίζουν τη ζωή με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Μόνο στη Μαγνησία 65 άτομα βιώνουν τη βάσανο της αναμονής. «Πρέπει να υπάρξει ειδική υπηρεσία στο Νοσοκομείο Βόλου, που θα προωθεί την ιδέα της δωρεάς οργάνων σε καθημερινή βάση» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών «Άγιοι Ανάργυροι».

Στην πιο παραγωγική ηλικία των 19 χρόνων, είναι ο νεότερος νεφροπαθής στη Μαγνησία που περιμένει στη λίστα με αγωνία για να βρεθεί ο συμβατός δότης. Κατά μέσο όρο ο χρόνος παραμονής στη λίστα μέχρι να χτυπήσει το τηλέφωνο ότι βρέθηκε μόσχευμα, είναι από πέντε μέχρι έξι χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση. Όσο όμως φθίνουν οι δότες, ο χρόνος αναμονής μεγαλώνει και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τους νεφροπαθείς, αφού όσο πιο νέο ηλικιακά είναι το άτομο που θα λάβει το μόσχευμα, οι ελπίδες είναι περισσότερες για να γίνει αποδεκτό από τον οργανισμό και η επέμβαση να στεφθεί από επιτυχία.

«Μετά από 10 και 12 χρόνια αιμοκάθαρση όλα είναι πιο δύσκολα» εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιαννάκος, δίχως να κρύβει την απογοήτευσή του, για τη δραματική μείωση των μεταμοσχεύσεων.

Στο Ν. Μαγνησίας, από τους συνολικά 260 νεφροπαθείς, σήμερα 105 κάνουν αιμοκάθαρση στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου, 85 στην ιδιωτική κλινική «Θεσσαλική Νοσηλευτική», 25 κάνουν πλύσεις περιτοναϊκής και περίπου 45 είναι μεταμοσχευμένοι.

Τραγική πρωτιά για την Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα μόλις προχθές η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ώς προς τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, καθώς αυτές δεν ξεπέρασαν τις 40.

Παρότι τα οφέλη για την ποιότητα ζωής των ασθενών είναι μεγάλα και παρά τους σημαντικούς οικονομικούς πόρους, που θα εξοικονομούνταν για την υγεία αν οι μεταμοσχεύσεις ήταν περισσότερες, αυτές ακολουθούν σταθερά καθοδική πορεία. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 11.000 νεφροπαθείς στην Ελλάδα είναι ενταγμένοι στη λίστα για μεταμόσχευση μόνο οι 1.300, όπως προκύπτει από την ίδια ανακοίνωση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου