ΤΟΠΙΚΑ

Εμπλοκή στη ρύθμιση των 100 δόσεων

εμπλοκή-στη-ρύθμιση-των-100-δόσεων-816870

Υπό τον κίνδυνο απένταξης από τη ρύθμιση των 100 δόσεων βρίσκονται δεκάδες ή και εκατοντάδες οφειλέτες, καθώς ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης άλλαξε τον Οκτώβριο του 2015 και αυξήθηκε στο 5,05% από 3% που ήταν, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν ενημερώθηκαν για τη διαφορά των νέων δόσεών τους, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται η τακτοποίηση των οφειλών που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα, αφού η καταβολή γινόταν με τα παλιά ποσά.

Το πρόβλημα εντοπίζουν καθημερινά λογιστές φοροτεχνικοί με τους οφειλέτες να συνειδητοποιούν καθυστερημένα την αλλαγή του επιτοκίου, αν και ήταν τυπικοί όλους αυτούς τους μήνες στην τήρηση της ρύθμισης. Καταγγέλθηκε και στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας.

Η ΟΕΒΕΜ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τρύφωνα Πλαστάρα, δέχτηκε τουλάχιστον δέκα τηλεφωνήματα από διαμαρτυρόμενους συνταξιούχους. «Οι αρμόδιες αρχές στις οποίες απευθύνθηκαν οι συνταξιούχοι τους απάντησαν ότι θα έπρεπε να είχαν δώσει το… e-mail τους, προκειμένου να ενημερωθούν για το νέο δοσολόγιο ή να απευθυνθούν στο λογιστή τους.

Αρκετοί συνταξιούχοι είναι τώρα προ των πυλών να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, για μικρές διαφορές ποσών που ωστόσο δεν επέτρεπαν στις πάγιες εντολές να εκτελεστούν κανονικά λόγω των προσαυξήσεων» είπε ο ίδιος.

Οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Νικόλαο Πουμάνα, θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στους λογιστές τους, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν το δοσολόγιό τους και να πληρώσουν τη διαφορά, ώστε να σώσουν τη ρύθμιση.

Η ΟΕΒΕΜ ενημέρωσε για το θέμα και τη ΓΣΕΒΕΕ. «Υπήρξαν πολλά παράπονα από συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο κ. Πλαστάρας.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή του επιτοκίου έγινε τον Οκτώβριο του 2015 με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τέθηκε σε εφαρμογή το Νοέμβριο.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία βρίσκεται σε αναμονή για το κλείσιμο του ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδο για το θέμα των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

«Εχουμε ενημερώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές και τον βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο. Εχουμε ενημερώσει παράλληλα και την υφυπουργό Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Χθες ενημερωθήκαμε για άλλη μία κατάσχεση που έγινε ωστόσο στην Αθήνα και αφορά σε σύνταξη παραπληγικού. Το κράτος κατάσχεσε χρήματα από άνθρωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου