ΤΟΠΙΚΑ

Street work σε αναζήτηση αστέγων ~ Ψυχές στους δρόμους εν μέσω πανδημίας

street-work-σε-αναζήτηση-αστέγων-ψυχές-στους-δρ-816787

Τριαντάρηδες, σαραντάρηδες, αλλά και ηλικιωμένοι άστεγοι – Επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη βοήθεια ανθρώπων με τη δική τους ιστορία από την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ

Street work σε αναζήτηση αστέγων ιδίως, στην περίοδο της καραντίνας, οπότε και οι πολίτες «Μένουν Σπίτι» για να… «Μείνουν Ασφαλείς» πραγματοποιεί προσωπικό του Ξενώνα Αστέγων της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου. Ομάδα ειδικών «οργώνει» ολόκληρες γειτονιές στην πόλη για την καταγραφή και τον εντοπισμό ανθρώπων, που δεν έχουν την επιλογή να «μείνουν σπίτι» εν μέσω πανδημίας, με στόχο να τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν. Ανθρωποι ηλικίας ακόμη και 30 ή 40 ετών είναι εκτεθειμένοι στους δρόμους, στις καιρικές συνθήκες και στην υγειονομική απειλή του κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Πρόκειται για μία δράση παρέμβασης στον δρόμο, που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2019. Η δράση όμως αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω πανδημίας, καθώς ορισμένοι άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή τη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής τους. Κυρίως μετά την πρώτη καραντίνα και στη διάρκεια του δεύτερου lockdown η δράση αποτελεί επιτακτική ανάγκη», σημειώνει η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη.

Το Street Work γίνεται με προγραμματισμένες εξορμήσεις δύο φορές την εβδομάδα, ωστόσο το προσωπικό του Ξενώνα Αστέγων Βόλου ανταποκρίνεται και σε κλήσεις πολιτών που αναφέρουν την ύπαρξη αστέγων και μάλιστα άμεσα.

Περπατώντας στην πόλη…

Η ομάδα παρέμβασης σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Βησσαρία Θεοδωροπούλου αποτελείται συνήθως από ψυχολόγο, νοσηλεύτρια και κοινωνική λειτουργό.

Δύο φορές την εβδομάδα δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο χρόνο στον Ξενώνα Αστέγων, απ’ όπου και ξεκινούν την… αναζήτηση στην πόλη.

«Το ωράριο είναι ευέλικτο. Μπορεί να βγούμε είτε πρωί, είτε μεσημέρι. Και κάθε φορά καλύπτουμε διαφορετική περιοχή στην πόλη για τον εντοπισμό αστέγων που χρειάζονται τη βοήθειά μας», αναφέρει η κ. Θεοδωροπούλου εξηγώντας ότι πολλές φορές επιλέγουν την περιοχή παρέμβασης συνδυάζοντας και πληροφορίες που φθάνουν στην υπηρεσία τους.

Η ομάδα περπατά και συζητά κυρίως για τρόπους παρέμβασης για την παροχή βοήθειας σε αστέγους, έχοντας όμως τις… «κεραίες» τεντωμένες και τα μάτια ορθάνοιχτα για τον εντοπισμό ανθρώπινων… κουβαριών που κουρνιάζουν σε διάφορα σημεία μακριά από τα αδιάκριτα ή και αδιάφορα βλέμματα περαστικών.

Κυρίως στο κέντρο

Η πλειονότητα των αστέγων, που αφορά σε διψήφιο νούμερο στον Δήμο Βόλου, εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της πόλης, αναφέρει η κοινωνική λειτουργός Βησσαρία Θεοδωροπούλου.

Ανθρώπινα «κουβάρια» βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά όχι σε σημεία που να γίνονται εύκολα αντιληπτοί, σε πάρκα, κοντά σε σχολεία, κοντά σε σούπερ μάρκετ, στην περιοχή της παραλίας. Οπου η περιοχή δεν είναι πυκνοκατοικημένη μπορεί να γίνει το δικό τους… «υπαίθριο» σπίτι. «Η παρουσία των αστέγων δεν είναι πάντα αποδεκτή. Και οι ίδιοι δεν θέλουν ούτε να ενοχλούν, ούτε να γίνονται θέαμα», αναφέρει.

Ενα γεύμα μέσο προσέγγισης

Σε παγκάκια, πιλοτές πολυκατοικιών, εισόδους σούπερ μάρκετ, αλλά και εκκλησιών εντοπίζει αστέγους η ομάδα παρέμβασης. Δεν μένει όμως εκεί μόνο. Η ομάδα απευθύνεται και σε καταστήματα της περιοχής ενημερώνοντας για τη δράση που πραγματοποιεί και ζητώντας τη βοήθεια των επαγγελματιών όταν εντοπίσουν κάποιον που χρειάζεται βοήθεια να τους ενημερώσουν.

Κάθε φορά που εντοπίζεται ένας άστεγος να περιμένει καρτερικά σε μία άκρη, επιχειρούν να τον προσεγγίσουν με ανθρώπινο τρόπο. «Καλημερίζουμε. Είσαι καλά; Χρειάζεσαι κάτι; Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε. Πάντα έχουμε μαζί μας μία μερίδα φαγητού που εξασφαλίζουμε από τον Ξενώνα Αστέγων. Το φαγητό είναι ένα μέσο προσέγγισης και επικοινωνίας. Ενας τρόπος για να ξεκινήσει να χτίζεται μία μορφή εμπιστοσύνης με τον υποψήφιο ωφελούμενο», αναφέρει η κ. Θεοδωροπούλου.

Χτίζουν σχέση εμπιστοσύνης

Η προσέγγιση αστέγων δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως εξηγεί η κ. Θεοδωροπούλου. Χρειάζεται χρόνο και προσεκτικά βήματα.

«Τους συστηνόμαστε και προσπαθούμε να διερευνήσουμε για ποιο λόγο βρίσκονται στον δρόμο. Τους ενημερώνουμε για τον Ξενώνα Αστέγων, αλλά και για προγράμματα που τρέχουν και μέσω των οποίων μπορούν να υποστηριχθούν. Για την είσοδο στον Ξενώνα Αστέγων υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες πολλοί δεν πληρούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στη δομή. Υπάρχουν όμως άλλες δυνατότητες για να βοηθηθούν. Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε βάθος χρόνου», προσθέτει η ίδια.

30άρηδες και 40άρηδες έκαναν τον δρόμο σπίτι

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την κ. Θεοδωροπούλου, δεν έχει ηλικία. Ιδίως μετά την πρώτη καραντίνα και την όξυνση των οικονομικών προβλημάτων, που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, αρκετοί πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη να μην έχουν «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους».

Στον δρόμο μπορεί να βρει κανείς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και νέους. Ανθρωποι 30 και 40 ετών είναι στον δρόμο κι ο καθένας έχει από πίσω του τη δική του ιστορία. «Εμειναν άνεργοι, οι επιχειρήσεις τους χρεοκόπησαν, είναι σε σύγκρουση με το οικογενειακό τους περιβάλλον», μερικές από τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι ομάδες παρέμβασης στους δρόμους του Βόλου.

«Υπάρχουν βεβαίως και οι περιστασιακοί άστεγοι. Οι άνθρωποι δηλαδή που μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να μένουν ως φιλοξενούμενοι σε έναν φίλο ή έναν συγγενή, υπάρχει όμως επισφάλεια και μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν χωρίς στέγη», εξηγεί η κ. Θεοδωροπούλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου