ΤΟΠΙΚΑ

Αγιογραφίες Βολιώτη σε ναό του Παρισιού

αγιογραφίες-βολιώτη-σε-ναό-του-παρισι-816770

Διά χειρός του Κώστα Λουδοβίκου οι τοιχογραφίες, που κοσμούν την ορθόδοξη εκκλησία της Υπαπαντής στη Σαρτρουβίλ – Ενδιαφέρον για ντοκιμαντέρ με θέμα το έργο του

Δεκάδες διεθνείς διακρίσεις έχει αποσπάσει ο Βολιώτης εικαστικός και αγιογράφος Κώστας Λουδοβίκος, με τα έργα του να ταξιδεύουν μέχρι τη Νότια Κορέα, δίνοντας το δημιουργικό στίγμα της Ελλάδας σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού. Πολυτάλαντος και πολυπράγμων ο χαρισματικός δημιουργός, αγιογραφεί τον ιερό ναό Υπαπαντής στη Sartrouville στο Παρίσι, ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον να γυριστεί ντοκιμαντέρ με θέμα το έργο του.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεκάδες οι πνευματικοί σταθμοί στη δημιουργική πορεία του διεθνούς εικαστικού Κώστα Λουδοβίκου, ο οποίος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Λιόν και παρουσιάζει τα έργα του σε όλο τον κόσμο, με πολύ μεγάλη επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές.

«Από τα τελευταία μεγάλα project στη δημιουργική μου πορεία τα τελευταία χρόνια, ιδιαιτέρως στο εξωτερικό και μάλιστα στις εποχές προ κορονοϊού, είναι οι τοιχογραφίες του ιερού ναού της Υπαπαντής στη Sartrouville στο Παρίσι. Πράγματι η Γαλλία ως χώρα της ζωγραφικής και των εικαστικών και κατεξοχήν το Παρίσι, με τα καταπληκτικά μουσεία και τις μοναδικές συλλογές του, με έχει φέρει συχνά εκεί, ως μελετητή και μαθητή της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς και ιδιαιτέρως της παγκόσμιας αλλά και της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η Sartrouville βρίσκεται στα περίχωρα του Παρισιού κι όπως εξηγεί ο Βολιώτης εικαστικός και αγιογράφος «κάποια στιγμή είχα περάσει και από την ελληνορθόδοξη κοινότητα στη Sartrouville. Εκεί έγινε μια θερμή συνάντηση και γνωριμία, η οποία ενηλικιώθηκε και ωρίμασε, ώστε να μου χαρίσει κάποια στιγμή την τιμή αλλά και την ευθύνη της προσωπικής ανάθεσης, να αγιογραφήσω τον ιερό ναό της Υπαπαντής».

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί μεγάλο σταθμό στην δημιουργική του πορεία, ενώ εξηγεί ότι «ένας αγιογράφος, ένα καλλιτέχνης, ένας εικαστικός στον οποίο ανατίθεται να αγιογραφήσει ένα ναό, εισέρχεται σε μία πολυσύνθετη λειτουργία και σε ένα πολύ σοβαρό και δύσκολο εγχείρημα. Σε έναν ναό πρέπει να ζυγιστούν και να εκτιμηθούν πολλές παράμετροι. Κατεξοχήν οι τοιχογραφίες εντασσόμενες μέσα στη θεία λατρεία ενσωματώνουν το πνεύμα μιας κοινότητας προσευχομένων ανθρώπων, ορθοδόξων. Εν προκειμένω της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Sartrouville. Επομένως, αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός».

Εργο που καθηλώνει

Στο εσωτερικό του ναού δεσπόζει παράσταση μεγάλων διαστάσεων, πάνω από οκτώ μέτρα, που καθηλώνει τους προσκυνητές. Η παράσταση που τιτλοφορείται «Προσδοκώ Ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος», αισθητοποιεί την ενέργεια της προσευχής.

Πρόκειται για σταυροειδή παράσταση, η οποία αναπαριστά στο κάθετο τμήμα την ευχαριστιακή προσευχή της Εκκλησίας και στο οριζόντιο την ησυχαστική προσευχή της Εκκλησίας.

Η αγιογράφηση ξεκίνησε από το ιερό και σταδιακά θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο τμήμα του ναού, που στεγάζεται, σημειωτέον, σε παλιό γηροκομείο. «Είναι πολύ ιδιαίτερη και πρωτότυπη η σύνθεση. Είναι μεγάλη ευθύνη αλλά και πρόκληση, ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς, για να μπω σε αυτό που ονομάζω ενέργεια της προσευχής», αναφέρει ο δημιουργός.

Οι ντόπιοι το έχουν αποδεχθεί με ενθουσιασμό, η συνέχεια είναι δεδομένη, αλλά όπως όλα, τελεί σε μια αναμονή την περίοδο της πανδημίας. «Αισθάνονται εμπράγματη προσευχή την αγιογραφία. Είναι ευθύνη, πρόκληση και ένα νεύμα να μπω στην προσευχή ως πρόσωπο και να βάλω όλους τους ανθρώπους σε μια διαδικασία προσευχής μαζί με τους Αγίους» τονίζει ο κ. Λουδοβίκος.

Ντοκιμαντέρ για το έργο του

Παράλληλα με τον ορθόδοξο ναό στη Σαρτρουβίλ, βρίσκεται σε εξέλιξη η εικονογράφηση στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Λεύκτρα των Θηβών.

Πολλοί Ελληνες, Γάλλοι και Ευρωπαίοι επισκέπτονται, στο μεταξύ, τον ορθόδοξο ναό της Σαρτρουβίλ, γιατί θεωρούν το εν εξελίξει εικονογραφικό του έργο πολύτιμο και μοναδικό, τόσο από την θεολογική και πνευματική του πλευρά, όσο και από την καθαρά εικαστική του. «Η χαρά μου αυτή μαζί και οι παροτρύνσεις πολλών επισκεπτών για μία πνευματική παρουσίαση του σπουδαίου αυτού εικονογραφικού γεγονότος, έχει ήδη πάρει τη μορφή ενός βιβλίου που είναι υπό έκδοση στις εκδόσεις Εν πλω» επισημαίνει ο πολυπράγμων δημιουργός.

Παράλληλα όμως, τόσο για την εικονογράφηση της εκκλησίας στο Παρίσι, όσο και για την εικονογράφηση του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Λεύκτρα των Θηβών, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο εκλεκτές σκηνοθέτιδες, οι οποίες πρόκειται να γυρίσουν ντοκιμαντέρ με θέμα «Η τέχνη του κόσμου του Θεού», αφιερωμένο σε σπουδαίους και επώνυμους έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή δράση στο χώρο της ορθόδοξης βυζαντινής δημιουργίας και εικονογραφίας.

Εκθέτει στο εξωτερικό

Τον τελευταίο χρόνο, επίσης, υπήρξε ένα ακόμη πολύ σπουδαίο γεγονός που αναδεικνύει μια ακόμη διάσταση του πολυδιάστατου ταλέντου του, την δημιουργία, δηλαδή, έργων σύγχρονης τέχνης. «Μέσω του συνεργάτη μου στην Νέα Υόρκη και των επαφών του με διεθνείς καλλιτεχνικούς φορείς, μου απευθύνθηκε η εξαιρετικά τιμητική προσωπική πρόσκληση και πρόταση να συνεισφέρω ένα ή δύο έργα μου, τα οποία έγιναν δεκτά από την αρμόδια κριτική επιτροπή, ώστε από αυτά, μαζί με τα έργα κάποιων άλλων διεθνών εικαστικών, να σχηματιστεί μια ξεχωριστή συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η συγκεκριμένη συλλογή θα περιοδεύσει για ένα χρόνο σε σημαντικές εκθέσεις, πόλεις και μουσεία της Νότιας Κορέας και στο τέλος θα ενταχθεί στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Yukyung Art Museum, στην περιοχή Geoje, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Εξόχως τιμητική, εξάλλου, η πρόσκληση να συμμετέχει σε ένα εργαστήρι πανεπιστημιακών και επιστημονικών και καλλιτεχνικών ερευνών, που οργανώνεται στην πόλη Conques της Γαλλίας, γύρω από τη μεσαιωνική κληρονομιά και τα ειδικά ζητήματα πρόσληψής της σήμερα. Η πρόσκληση προέκυψε στο πλαίσιο της γνωριμίας του με τον κ. Goudesenne, προσωπικότητα διεθνούς κύρους, που ειδικεύεται και σε θέματα μεσαιωνικής τέχνης.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση περιλαμβάνει πρόγραμμα διαμονής για επιστήμονες, ερευνητές και καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία, με σκοπό την παραγωγή μιας εξαιρετικής έκδοσης, γύρω από το θέμα των πολιτισμικών λειψάνων, όσον αφορά κάποια αμφισβητούμενα έργα τέχνης, κάποια άλλα ήδη αναγνωρισμένα ή σεβαστά στον Μεσαίωνα, με θεματικές ανάδειξης της υφής και των μορφών της μεσαιωνικής κληρονομιάς, στο χώρο των εικόνων, της μουσικής, του τραγουδιού κ.λπ.

Σε πείσμα της πανδημίας και της αβεβαιότητας που επικρατεί, ο διακεκριμένος Βολιώτης εικαστικός και αγιογράφος δημιουργεί με μεράκι και προσήλωση, έχοντας την πεποίθηση ότι οι μέρες του κορονοϊού «θα πρέπει να γίνουν για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο ένας μονόδρομος εν Χριστώ συντριβής και εν Πνεύματι Προσευχής, που θα αρχίζει από την παραδοχή και το μηδέν κάθε ανθρώπινης ενέργειας και θα πορεύεται ειρηνική και κραταιή προς το παν και το πλήρωμα της δύναμης της που χαρίζει ο Θεός, η ενότητα και η συνέργεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου