ΤΟΠΙΚΑ

Οι κινητικά ανάπηροι απολαμβάνουν και φέτος τη θάλασσα

οι-κινητικά-ανάπηροι-απολαμβάνουν-κα-816369

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρωτοποριακό σύστημα αυτόματης πρόσβασης στη θάλασσα «Sea Track» που έχει τοποθετηθεί στην ακτή του Αναύρου, δίπλα από τον πύργο του Ναυαγοσώστη, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα περισσότερα από 150 άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Χθες πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του πρωτοποριακού συστήματος αυτόματης πρόσβασης στη θάλασσα, από την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Βόλου (ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ) και το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», παρουσία μελών της Εταιρείας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ, επωφελούμενων, εθελοντών και εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι εμπνευστές της συγκεκριμένης, καινοτόμας πρωτοβουλίας, προέτρεψαν τους πάντες να συνδράμουν την προσπάθεια διατήρησης της καλής λειτουργίας του συστήματος αυτόματης πρόσβασης στη θάλασσα, για την εξυπηρέτηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, τα οποία έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το μπάνιο στη θάλασσα, κατ’ αντιστοιχία με τους υπόλοιπους λουόμενους.

Το σύστημα είναι τοποθετημένο δίπλα από τον ναυαγοσώστη, λειτουργεί αυτόματα με ένα χειριστήριο που ο ενδιαφερόμενος ζητάει και παίρνει από τον ναυαγοσώστη, με τη βοήθεια του οποίου ή κάποιου συνοδού, κάθεται στην ειδική καρέκλα που έχει τοποθετηθεί σε ειδική ράμπα και σιγά – σιγά μπαίνει στη θάλασσα με ασφάλεια, για να απολαύσει το μπάνιο του.

Με δήλωσή της, η αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη, υπογράμμισε ότι το «Sea Track», το σύστημα που τέθηκε χθες σε λειτουργία είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι εξυπηρετούνται όλες οι ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικής φύσεως και είναι πάρα πολύ χρήσιμο καθώς εξυπηρετούνται όλο το καλοκαίρι από τις αρχές Ιουνίου που τοποθετείται στην ακτή Αναύρου, έως τα τέλη Αυγούστου». Παράλληλα η ίδια υπογράμμισε ότι γίνεται συντήρηση του συστήματος σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να εξυπηρετούνται ανά πάσα στιγμή τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπηρίες, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουν ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση παντού, όλα ανεξαρτήτως τα μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», Πέτρος Μπέλλος, επεσήμανε από την πλευρά του ότι είναι πολύ σημαντικό για όσους δεν έχουν τη ευχέρεια να μπουν στη θάλασσα, να κάνουν το μπάνιο τους το καλοκαίρι στη θάλασσα. «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Είναι ζωτικής σημασίας ένα τέτοιο μηχάνημα γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να χαρούν τη θάλασσα και κατ’ επέκταση να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή» σημείωσε παράλληλα ο ίδιος.

Στο μεταξύ, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Βόλου, προκειμένου να βελτιώνεται η καθημερινότητα εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ ο κ. Μπέλλος απηύθυνε έκκληση σε όλους, να προστατεύσουν το σύστημα. «Ζητούμε απ’ όλους την προσοχή και τη βοήθεια του κόσμου» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Τη σημασία της παραπάνω πρωτοβουλίας υπογράμμισε, τέλος, από την πλευρά της η Μάγδα Σουσουρή, κοινωνική λειτουργός, και επιστημονικά υπεύθυνη στη μονάδα αντιμετώπισης νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου. «Ηρθαμε εδώ μετά από πρόσκληση του προέδρου του Σωματείου κ. Πέτρου Μπέλλου, συμμετέχουμε πάντα σε τέτοιες εκδηλώσεις ως μονάδα και θέλουμε να είμαστε δίπλα σε αυτές τις κοινωνικές δομές, όπως και αυτές είναι αντιστοίχως δίπλα σε εμάς» επεσήμανε η κ. Σουσουρή, η οποία πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σέβονται όλοι τη συγκεκριμένη προσπάθεια, διασφαλίζοντας ανά πάσα στιγμή την άρτια λειτουργία του συστήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου