ΤΟΠΙΚΑ

Αποροι που ζούσαν ακόμη και στο νεκροταφείο βρήκαν στέγη στο Γηροκομείο του Βόλου

αποροι-που-ζούσαν-ακόμη-και-στο-νεκροτ-81628

Τραγικές ιστορίες ζωής βίωσαν οι άποροι και ανασφάλιστοι που ζούσαν εγκαταλειμμένοι, ακόμα και μέσα στο νεκροταφείο, βρίσκοντας στήριξη στο Γηροκομείο του Βόλου. Επί συνόλου 96 ηλικιωμένων φιλοξενούμενων στο Γηροκομείο Βόλου τα κοινωνικά περιστατικά είναι 22, με τις ιστορίες του να συγκλονίζουν και την διοίκηση του Ιδρύματος να έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να υποστηριχθεί η διαβίωσή τους.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου Παύλος Πάνος, αναφέρεται στους ανθρώπους που βρήκαν στέγη και υποστήριξη στο Ιδρυμα. «Για την εύρυθμη λειτουργία του Γηροκομείου οι διαβιούντες έχουν την υποχρέωση της πληρωμής των τροφείων, όμως ο κοινωνικός σκοπός του Ιδρύματός μας, μας «υποχρεώνει» και για την φιλοξενία κοινωνικών περιστατικών από αναξιοπαθούντες ηλικιωμένους της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικά με την έλλειψη άλλης δημόσιας Δομής φιλοξενίας, εκτός από το Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων, η υποχρέωση της φιλοξενίας βαρύνει το Ιδρυμά μας.

Προσπαθούμε, τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και με την αρωγή του Φιλανθρωπικού Σωματείου του Γηροκομείου Βόλου να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των ηλικιωμένων αλλά και την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Γηροκομείου», υπογραμμίζει ο πρόεδρος.

Τραγικές ανθρώπινες ιστορίες

Ως πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου, ο Παύλος Πάνος απευθύνεται δημόσια, τόσο στην κοινωνία του Βόλου και της Μαγνησίας όσο και στους φίλους και υποστηρικτές του Γηροκομείου Βόλου, σχετικά με τους διαβιούντες στο Γηροκομείο.

Η Ν. Α. 72 ετών, διαβιεί στο Γηροκομείο από το 2011 ως ανασφάλιστη και χωρίς κανένα εισόδημα, το 2018 έγινε όλη η διαδικασία από την Κοινωνική Λειτουργό του Γηροκομείου και με επιπλέον ειδική εισήγηση στον ΟΓΑ στην Λάρισα εκδόθηκε εφ’ όρου ζωής το επίδομα υπερηλίκων ανασφάλιστων του ΟΓΑ, 350 ευρώ μηνιαίως καθώς και τα αναδρομικά από την ημερομηνία αίτησης.

Ο Χ. Α. 65 ετών , φιλοξενείται από τον Απρίλιου του 2017 στο Γηροκομείο, νοσηλευόταν στο Αχιλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ανασφάλιστος και έπειτα λόγω έλλειψης στέγης και συγγενικού περιβάλλοντος φιλοξενούνταν στην Α΄ Παθολογική μέχρι να διενεργήσουμε για την εισαγωγή του. «Εγιναν οι κατάλληλες διαδικασίες ώστε να εκδοθεί τραπεζικός λογαριασμός, κωδικοί taxinet καθώς και σε συνεργασία με του ιατρούς τους ετοιμάστηκαν οι εισηγητικοί φάκελοι ώστε να περνάει κάθε χρόνο επιτροπή ΚΕΠΑ, και να μεταβιβάζετε για έγκριση το αναπηρικό επίδομα 313 ευρώ μηνιαίως με ειδική εισήγηση ως κοινωνικό περιστατικό. Η τελευταία διαδικασία εγκρίθηκε το επίδομα από 1/2020 έως τον 3/2024» αναφέρει ο πρόεδρος.

Ζούσε στο νεκροταφείο

Γροθιά στο στομάχι η ζωή του Β. Π. 79 ετών, ενός ηλικιωμένου ταλαιπωρημένου, χωρίς στέγη, φαγητό, ασφάλεια, ταυτότητα, ΑΜΚΑ. «Μετά από καταγγελία – ενημέρωση που λάβαμε από γείτονες για ένα περιστατικό που ζούσε στο νεκροταφείο καθώς και όταν έβρεχε σε ένα υπόγειο, αμέσως πραγματοποιήθηκε κοινωνική έρευνα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να εισαχθεί. Μέσα σε 3 μέρες εκδόθηκε Αστυνομική Ταυτότητα, ΑΜΚΑ και εκδόθηκε τραπεζικός λογαριασμός έγιναν οι κατάλληλες εξετάσεις και εισήχθη στο Ιδρυμά μας τον 9/2018» αναφέρει ο πρόεδρος.

«Είχε πρόβλημα όρασης, αλλά αρνείται να χειρουργηθεί. Με εισηγητικό φάκελο του θεράποντα οφθαλμίατρου η Κοινωνικής Λειτουργού του Γηροκομείου, για κοινωνικούς λόγους, κατέθεσε τα δικαιολογητικά στην επιτροπή του ΚΕΠΑ και λαμβάνει το ποσό των 700 € μηνιαίως αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησης. Τον τελευταίο μήνα όμως δεν εγκρίθηκε από το ΚΕΠΑ , δεν παίρνει χρήματα και ετοιμάζονται ξανά τα δικαιολογητικά για την έκδοση του επιδόματος υπερηλίκων ανασφαλίστων» υπογραμμίζει ο πρόεδρος.

Ηλικιωμένοι σε ένδυα

Απαριθμώντας τις ιστορίες ζωής των άπορων ατόμων που βρήκαν μια φιλόξενη αγκαλιά στο Γηροκομείο Βόλου, ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι:

Η Ζ. Ε. 54 ετών, φιλοξενείται στο Γηροκομείο από τον Φεβρουάριο του 2019 , βρισκόταν 6 μήνες φιλοξενούμενη στο Αχιλοπούλειο Γεννικό Νοσοκομείο Βόλου ως ανασφάλιστη. Πραγματοποιήθηκε κοινωνική έρευνα και διαπιστώθηκε ότι αποτελεί κοινωνικό – μοναχικό περιστατικό καθώς απεβίωσαν οι γονείς της και σε ηλικία 52 ετών δεν ήταν σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί. Δεν λαμβάνει κάποια σύνταξη ή κάποιο επίδομα λόγω ηλικίας. Δεν αφήνει κάποιο χρηματικό πόσο, μόνο την διαχείριση του σπιτιού της.

Η Λ. Μ.71 ετών, εισήχθη 2/2019 στο Γηροκομείο ως κοινωνικό ανασφάλιστο περιστατικό που διαβιούσε στο Τρίκερι χωρίς να λαμβάνει κάποια σύνταξη ή επίδομα, έχοντες μεγάλη δυσκολία να καλύψει τις πρώτες ανάγκες. Έγιναν οι κατάλληλες διαδικασίες , ετοιμάστηκαν τα δικαιολογητικά και τα κατατέθηκαν στον ΟΠΕΚΑ και εκδόθηκε το επίδομα υπερηλίκων ανασφαλίστων του ΟΓΑ που ανέρχεται στα 340 ευρώ μηνιαίος και εφόρου ζωής.

Η Γ. Ο. 77 ετών, φιλοξενείται στο Γηροκομείο από το 2/2007 ως μοναχικό περιστατικό καθώς δεν είχε κανένα οικογενειακό περιβάλλον και εργάζονταν ως οικιακή βοηθός σε ένα σπίτι σε ορεινό χωριότου Πηλίου. Αφήνει την σύνταξή της 330,40 ευρώ .

Ο Δ. Κ. 66 ετών, φιλοξενείται στο Γηροκομείο από τον 11/2016 . Είχε φυλακιστεί για οικονομικούς λόγους , φιλοξενήθηκε για λίγο στο Γηροκομείο των Καναλίων και έπειτα έμεινε στο δρόμο ως άπορος . Έγιναν ενέργειες και φιλοξενήθηκε στο Γηροκομείο μας , δεν έχει ασφάλιση και δεν δικαιούται κανένα επίδομα λόγω των οικονομικών ατασθαλιών στα ταμία και την εφορία.

«Ζούσε με ποντίκια και ακαθαρσίες»

Η Σ. Κ. 88 ετών, νοσηλεύεται στην Μονάδα Χρονίως Πασχόντων του Γηροκομείου από τον 11/2019. «Μας έγινε ενημέρωση – καταγγελία από κάποια γειτόνισσα. Αμέσως πραγματοποιήθηκε κοινωνική έρευνα , η ηλικιωμένη διαβιούσε σε ένα σπίτι χωρίς πόρτες και παράθυρα , χωρίς τουαλέτα με ποντίκια ακαθαρσίες , κομμένο ρεύμα και νερό. Η ίδια σε ένα κρεβάτι κλινήρης με άνοια. Ο γιός της νοσηλεύονταν στην ψυχιατρική με εισαγγελική παραγγελία. Κάναμε όλα τις διαδικασίες γρήγορα και εισήχθη σε ένα προστατευμένο περιβάλλον . Αφήνει την σύνταξή της 370 ευρώ» αναφέρει ο πρόεδρος.

Η Κ. Α. 69 ετών κοινωνικό – μοναχικό περιστατικό, χωρίς οικεία διέμενε έξω από το Νοσοκομείο Βόλου. Εγιναν αμέσως ενέργειες και από 3/2019 φιλοξενείται στο Γηροκομείο με το ποσό της σύνταξης της 330 ευρώ.

Ο Κ. Ε. 74 ετών νοσηλεύεται στην Μονάδα Χρονίως Πασχόντων του Γηροκομείου με ακρωτηριασμένο πόδι από τον 11/2016 χωρίς καμία οικονομική εισφορά. Εγιναν από την Κοινωνική Λειτουργό οι απαιτούμενες ενέργειες για αναπηρικό επίδομα, καθώς και οι διαδικασίες ώστε να πάρει διαζύγιο με την πρώην σύζυγό του. Οι διαδικασίες τελείωσαν το 2020 και από το αναπηρικό επίδομα που αφήνει στο ίδρυμα 313 ευρώ εφ’ όρου ζωής. Είναι όμως ανασφάλιστος.

Ο Α. Γ. 87 ετών, φιλοξενείται στην Μονάδα Χρονίως Πασχόντων του Γηροκομείου από το 2011. Είναι άγαμος και έχει μόνο έναν ηλικιωμένο αδελφό που δεν μπορούσε να τον φροντίσει . Αφήνει στο Ιδρυμα το ποσό των 260 ευρώ.

Ζούσαν μόνοι

Μοναχικά άτομα έχουν βρει στέγη στο Γηροκομείο του Βόλου, με την Μ.Σ. 89 ετών, να φιλοξενείται στο Ιδρυμα από το 7/2016 λόγω ότι ο γιός της δεν ενδιαφέρονταν και ήταν μόνη της. Αφήνει στο Ιδρυμα 200 ευρώ.

Ο Λ. Α.83 ετών , νοσηλεύεται στην Μονάδα Χρονίως Πασχόντων του Γηροκομείου από τον 3/2016 ως μοναχικό περιστατικό. Εχει δύο αδελφές, οι οποίες δεν μπορούσαν να αναλάβουν την φροντίδα τους. Αφήνει στο ίδρυμα το ποσό των 335 ευρώ.

Η Μ. Α. 74 ετών και ο κ. Π. Ε. 88 ετών, φιλοξενούνται στο Γηροκομείο από το 1/2017. Δεν έχουν επικοινωνία με τα παιδιά τους και δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους λόγω χαμηλής σύνταξης. Αφήνουν στο Ιδρυμα το ποσό των 300 ευρώ και οι δύο μαζί.

Η Α. Ε. 78 ετών, φιλοξενείται στο Γηροκομείο τον 7/2018, καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τα παιδιά της και ένιωθε μοναξιά. Αφήνει στο Ιδρυμα το ποσό των 300 ευρώ.

Η Κ. Γ. 89 ετών, διαβιεί στο Γηροκομείο από 1/2019. Είναι μοναχικό περιστατικό. «Εχει μια ανιψιά, η οποία της πήρε όλα τα χρήματα και πλέον δεν ενδιαφέρεται. Αφήνει στο Ιδρυμα το ποσό των 330 ευρώ» αναφέρει ο πρόεδρος.

Η Μ. Ε. 74 ετών, νοσηλεύεται στην Μονάδα Χρονίως Πασχόντων του Γηροκομείου από τον 12/2020. Μοναχικό – κοινωνικό περιστατικό, ζούσε σε ορεινό χωριό του Πηλίου σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Αφήνει στο Ιδρυμα το ποσό των 330 ευρώ.

Η Γ. Ε. 75 ετών, φιλοξενείται στο Γηροκομείο από τον 1/2022. Είναι μοναχικό – κοινωνικό περιστατικό. Κάηκε το σπίτι της και φιλοξενούνταν στην Ψυχιατρική του Νοσοκομείου Βόλου για 5 μήνες. Είναι ανασφάλιστη , δεν παίρνει χρήματα και γίνονται οι ενέργειες για να εκδοθεί το επίδομα υπερηλίκων ανασφαλίστων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου