ΤΟΠΙΚΑ

Θερμό φθινόπωρο «βλέπουν» τα συνδικάτα

θερμό-φθινόπωρο-βλέπουν-τα-συνδικά-815903

Η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει την πρόβα τζενεράλε ενός θερμού φθινοπώρου όπως προαναγγέλλουν τα τοπικά συνδικάτα ενόψει της συζήτησης των εργασιακών.

Χθες στη διοίκηση του Ε.Κ.Β. κατέστη σαφές από όλες τις παρατάξεις ότι οι απαιτήσεις των δανειστών αποτελούν «κόκκινο πανί» και ότι επ’ ουδενί δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές ρυθμίσεις που θα διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, θα ανάβουν το πράσινο φως σε ομαδικές απολύσεις και θα δίνουν το δικαίωμα στις επιχειρήσεις για lock out.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Θαν. Παπαδημόπουλος μεταφέροντας και το μήνυμα της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να τοποθετηθεί δημόσια αρνούμενη να «συμπράξει» με μέτρα που θα ρίχνουν όπως είπε στον Καιάδα τους εργαζόμενους.

«Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που επιδιώκουν να δώσουν τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και ποιοι θα το επιτρέψουν να γίνει;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαδημόπουλος και προανήγγειλε εκστρατεία ενημέρωσης των συνδικάτων προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι να είναι σε επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Β. σημείωσε εξάλλου ότι αποτελεί γενική εκτίμηση ότι «τη μεγάλη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και ότι η επιμονή των δανειστών είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η εισαγωγή του λοκ – άουτ, το να γίνει πιο δύσκολη η προκήρυξη των απεργιών. Απέναντι σε αυτά, προφανώς και θα αντιδράσουμε».

Στη χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση που συνεχίζονταν μέχρι αργά αναμένονταν να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις. Επίσης υπήρξε καταδίκη της περικοπής και της κατάργησης σε πολλές περιπτώσεις του ΕΚΑΣ από την κυβέρνηση.

Σημειώνεται τέλος ότι μπούσουλας για τα συνδικάτα προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν αρνητικές ρυθμίσεις θα αποτελέσει η μελέτη που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2014 σε συνάντηση υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην οποία μετείχαν εκτός από τη ΓΣΕΕ εκπρόσωποι των εργοδοτών και του υπουργείου Εργασίας και η οποία κατέληξε σε ένα κείμενο συμπερασμάτων σχετικά με την ανταπεργία (λοκ – άουτ). Σε αυτή τη μελέτη όλα τα μέρη αναγνώρισαν πως δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ενώ για τη συλλογική συνδικαλιστική δράση η κοινή θέση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η εθνική νομοθεσία στη χώρα μας συνάδει με τους κανόνες και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου