ΤΟΠΙΚΑ

Πλήττεται η ελαιοπαραγωγή από το δάκο

πλήττεται-η-ελαιοπαραγωγή-από-το-δάκο-814894

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την ένταξη των πληγέντων από το δάκο ελαιοπαραγωγών σε πρόγραμμα αποζημιώσεων.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής τονίζει ότι βρίσκονται σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας, καθώς η παραγωγή τους απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή από τη ραγδαία εξάπλωση του δάκου. Περισσότερα από 400.000 δέντρα στην περιοχή του Πτελεού υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί σημαντική ζημιά από το δάκο με σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή ελαιολάδου.

Το πρόγραμμα ψεκασμού έχει καθυστερήσει και πολλοί καλλιεργητές καλούνται από μόνοι τους να καλύψουν τη δαπάνη των ψεκασμών. Εντούτοις, αρκετοί εξ’ αυτών δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος της δακοκτονίας.

Επιπροσθέτως αναφέρει ότι ο δάκος δεν εντάσσεται σε πρόγραμμα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, διότι δεν θεωρείται φυσική καταστροφή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν αποτελεί αστάθμητο παράγοντα για την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων. Για μια ακόμη φορά, οι ελαιοπαραγωγοί παρακολουθούν ανήμποροι την παραγωγή τους να πλήττεται δραματικά.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ρωτά τον αρμόδιο υπουργό για το εάν προτίθεται να εντάξει τους πληγέντες από το δάκο ελαιοπαραγωγούς σε πρόγραμμα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή και της αδυναμίας των περισσοτέρων αγροτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά στους ψεκασμούς της δακοκτονίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου