ΤΟΠΙΚΑ

Ευτυχία Ασπροδίνη: «Οι γιατροί είναι ήρωες εν μέσω πανδημίας»

ευτυχία-ασπροδίνη-οι-γιατροί-είναι-ή-813264

Η καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Π.Θ. μίλησε στη «Βραδιά του Ερευνητή» για τον… στρατό επιστημόνων, που αναζητεί εμβόλιο και φάρμακο για τον κορονοϊό

«Οσοι γιατροί βρίσκονται στις εντατικές των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας είναι ήρωες» τόνισε η καθηγήτρια Φαρμακολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ευτυχία Ασπροδίνη σε συνέντευξή της στο πλαίσιο της «Βραδιάς Ερευνητή».

Η κ. Ασπροδίνη ήταν η χθεσινή προσκεκλημένη στη σειρά βίντεο του ιδρύματος «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ας συστηθούμε» μυώντας το κοινό στη μαγεία της ηλεκτροφυσιολογίας και μέσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα αναφέρθηκε και στο θερινό σχολείο νευροφυσιολογίας που έχει δημιουργήσει και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου αλλά και στην πανδημία του νέου κορονοϊού και στον ρόλο των επιστημόνων.

Σύμφωνα με την κ. Ασπροδίνη η πανδημία του κορονοϊού έχει κάνει τα πάντα πιο δύσκολα. «Εχει επηρεάσει και την ψυχολογία και την οικονομία. Και φυσικά έχει επηρεάσει και την έρευνα. Ακόμη και στο πιο απλό κομμάτι της, να βρεθεί για παράδειγμα ένας υποψήφιος διδάκτορας στον χώρο εργασίας του και να πρέπει να δουλέψει με μάσκα και όλα τα μέτρα ασφαλείας», σχολίασε.

Είδε όμως και το θετικό. «Καταφέραμε να βρεθούμε σε χώρους που δεν θα βρισκόμασταν. Εχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια που αν γινόταν δια ζώσης ίσως πολλοί να μην μπορούσαν να παρακολουθήσουν», ανέφερε.

Για την καθηγήτρια Φαρμακολογίας οι επιστήμονες δεν ανταποκρίθηκαν απλώς άμεσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Το έκαναν με αυτοθυσία», είπε χαρακτηριστικά. «Οι γιατροί στα νοσοκομεία δίνουν το «παρών» και πολλές φορές με δικό τους κόστος. Οσοι είναι στις εντατικές είναι ήρωες. Το περιβάλλον για τους γιατρούς στις εντατικές είναι ούτως ή άλλως δύσκολο. Πόσο μάλλον σε αυτή τη συγκυρία. Σκεφτείτε το εξής απλό, να παρέχουν φροντίδα υγείας φορώντας την ειδική στολή τους που δεν τους επιτρέπει να αναπνεύσουν, να κινηθούν πολύ καλά», περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των γιατρών.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας ήταν άμεση και συνεχίζει να είναι εν μέσω πανδημίας. «Η ανταπόκριση των επιστημόνων είναι απίστευτη. Ενας ολόκληρος στρατός επιστημόνων αναζητά το εμβόλιο. Ηδη έχουμε θετικά μηνύματα για το εμβόλιο της Pfiser όπου είναι διευθύνων σύμβουλος ένας παιδικός μου φίλος Θεσσαλονικός ο Αλβέρτος Μπουρλά. Το εμβόλιο δεν ξέρουμε πόσο διαθέσιμο θα είναι για όλους και πόσο αποτελεσματικό. Υπάρχει όμως ένας στρατός επιστημόνων που ασχολείται μόνο με αυτό μέρα νύχτα», είπε.

Η κ. Ασπροδίνη επίσης τάχθηκε υπέρ του παρεμβατικού ρόλου των επιστημόνων υπό προϋποθέσεις. «Ενας ερευνητής θα πρέπει οπωσδήποτε να παίρνει θέση σε κοινωνικά ζητήματα. Αυτό όμως πρέπει να το κάνει με προσοχή και φειδώ και να μιλά για θέματα που γνωρίζει πολύ καλά. Να μην μεταπηδά σε θέματα που δεν γνωρίζει. Να είναι πολύ προσεκτικός για την βλάψει την κάστα των επιστημόνων», τόνισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου