ΤΟΠΙΚΑ

Ημέρα γευσιγνωσίας με αγγούρια ενυδρειοπονίας

ημέρα-γευσιγνωσίας-με-αγγούρια-ενυδρ-812881

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος FoodOasis

Ημέρα γευσιγνωσίας αγγουριών ενυδρειοπονίας διοργανώθηκε στις 29 Οκτωβρίου, στο προαύλιο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών. Διοργανωτές ήταν οι ερευνητικές ομάδες από τα δύο Τμήματα Γεωπονίας (Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος & Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος) της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συμμετέχουν στο Ερευνητικό Πρόγραμμα FoodOasis με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Κατσούλα.

Η εκδήλωση είχε σκοπό να ενημερώσει για την παραγωγή ενυδρειοπονικών προϊόντων και ο καταναλωτής μέσα από την επαφή του με το προϊόν να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Υπήρχαν τρία διαφορετικά είδη αγγουριών στον πάγκο, υδροπονικά αγγουράκια , ενυδρειοπονικά αγγουράκια με προσθήκη λιπασμάτων και ενυδρειοπονικά αγγουράκια. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δοκιμάσουν και να διακρίνουν τυχόν διαφορές που μπορεί να υπάρχουν συγκριτικά με τα συμβατικά αγγουράκια που διακινούνται στην αγορά.

Τα αγγουράκια ήταν κωδικοποιημένα (TR1, TR2,TR3) για την πιο αντικειμενική κρίση του γευσιγνώστη. Ακολουθούσε η κατανάλωση των αγγουριών για την αξιολόγηση τους ως προς την εμφάνιση, την τραγανότατα, τη γεύση και την χυμώδη σάρκα. Επιπλέον, το προφίλ των καρπών συμπληρώνονταν από την βαθμολόγηση του χρώματος της σάρκας και του φλοιού και από την ένταση αρώματος. Με την ολοκλήρωση της δοκιμής ξεκινούσε η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου όπου ο γευσιγνώστης καλούνταν να επιλέξει αν θα αγόραζε κάποιο από τα τρία προϊόντα και ποιο.

Συμπερασματικά, µε βάση τα αποτελέσµατα των ερωτηματολογίων που προέκυψαν από ένα δείγμα υποψήφιων καταναλωτών, τα ενυδρειοπονικά προιόντα όχι μόνο δεν υστερούν σε τίποτα από τα υδροπονικά και συμβατικά προϊόντα αλλά όσοι δοκίμασαν τα προϊόντα θα ήταν η πρώτη τους επιλογή με κριτήρια την οπτική και την γευστική τους επαφή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου