ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές του Βόλου στη Διεθνή Αμνηστία ~ Προάσπιση του δικαιώματος στην υγεία

μαθητές-του-βόλου-στη-διεθνή-αμνηστία-812064

Με τις ερωτήσεις τους σε διακεκριμένους επιστήμονες στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης έκλεψαν τις εντυπώσεις και έβγαλαν… ειδήσεις

«Αν κάποιος νοσήσει από τον COVID-19 τι πιθανότητες υπάρχουν το άτομο αυτό να παρουσιάσει μακροχρόνιες επιπλοκές;»… «Οι έγκλειστοι, λόγω παραβατικής συμπεριφοράς, ανήλικοι έχουν ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια υγεία;»… Μαθητές του Βόλου εξέφρασαν με τις ερωτήσεις τους σύγχρονες αγωνίες των πολιτών εν μέσω πανδημίας, αλλά και τον ανθρώπινο προβληματισμό τους για τον βαθμό πρόσβασης του συνόλου των ανθρώπων στο θεμελιώδες δικαίωμα της υγείας και έκλεψαν τις εντυπώσεις στην τηλεδιάσκεψη, που έγινε στο πλαίσιο προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η Μελίνα Κουσιαρή μαθήτρια της Α’ τάξης του 3ου Επαγγελματικού Λυκείου Βόλου και ο Μάριος Βλασταρίδης μαθητής της Β’ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 8.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα για να απευθύνουν μαζί με 18 ακόμη μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας τα ερωτήματά τους γύρω από το αγαθό της υγείας. Το περιεχόμενο των ερωτήσεών τους δεν εκμαίευσε απλώς ειδήσεις από τους ειδικούς επιστήμονες με τους οποίους συνομίλησαν. Κατέδειξε τις ευαισθησίες των μαθητών, το μορφωτικό τους υπόβαθρο και εντυπωσίασαν τους συνομιλητές τους.

Μάλιστα η Μαγνησία, σύμφωνα με τη συντονίστρια του προγράμματος σε επίπεδο Θεσσαλίας, Σοφία Κανταράκη, ήταν η μοναδική περιοχή που εκπροσωπήθηκε με δύο μαθητές της, ενώ η Βολιώτισσα υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Μαρία Χατζηνικολάου ανέφερε: «είμαστε υπερήφανοι που έχουμε τέτοιους μαθητές στο πρόγραμμα».

Τα παιδιά προασπίζονται το δικαίωμα στην υγεία

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας, η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού γιορτάστηκε με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε μία διαδικτυακή εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί η Διεθνής Αμνηστία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 460 πηγαία ερωτήματα μαθητών και μαθητριών και από τα 150 σχολεία που συμμετέχουν φέτος στο «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα», σχετικά με το δικαίωμα στην υγεία.

«Η εκδήλωση αποτέλεσε μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, καθώς σπάνια μας δίνεται η δυνατότητα να συνομιλούμε με μαθητές και μαθήτριες πάνω στα ζητήματα της επικαιρότητας. Η πανδημία του Covid-19 συνιστά άλλωστε για όλους και όλες μας τη σκληρή πραγματικότητα των ημερών μας και τα ερωτήματα, οι απορίες και ο προβληματισμός γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα. Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως απλοί αποδέκτες μιας (δύσκολης) πραγματικότητας, την οποία «πρέπει» να ακολουθούν τυφλά. Έχουν δικαίωμα να έχουν πληροφόρηση, να θέτουν τα δικά τους ερωτήματα, προβληματισμούς και ανησυχίες, και να τοποθετούνται ενεργά, μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας» αναφέρει η Βολιώτισσα Μαρία Χατζηνικολάου, υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος 20 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, μετέφεραν τον δυναμικό και ώριμο προβληματισμό τους σε ειδικούς σε θέματα υγείας και δικαιωμάτων με στόχο να κατανοήσουν το ίδιο το δικαίωμα στην υγεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην ποιοτική νοσηλεία και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που μοιραζόμαστε όλοι και όλες ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, καταγωγής, πεποιθήσεων κ.α.

Μέσα από 20 ερωτήματα και μία ζωντανή συζήτηση καλύφθηκε όλο το φάσμα του δικαιώματος στην υγεία.

«Εγκλειστοι δεν έχουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στην υγεία»

Στη συνήγορο των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, απηύθυνε το ερώτημά της στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης η μαθήτρια του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου, Μελίνα Κουσιαρή.

«Οι ανήλικοι που έχουν δηλώσει κάποια παραβατική συμπεριφορά και βρίσκονται έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα μπορούν να απολαμβάνουν το διεθνές κατοχυρωμένο δικαίωμα στην υγεία;» το ερώτημα της μαθήτριας που… ξάφνιασε την κ. Κουφονικολάκου: «Θέλω να ρωτήσω τη Μελίνα πώς και κάνει αυτή την ερώτηση».

«Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα. Οι δύο κατηγορίες που αδικούνται στον τομέα πρόσβασης στην υγεία είναι οι έγκλειστοι και τα παιδιά ΑμεΑ και κυρίως οι αλλοδαποί», η αποστομωτική απάντηση της Μελίνας που έβγαλε… είδηση.

Σύμφωνα με την κ. Κουφονικολάκου οι έγκλειστοι ανήλικοι δεν έχουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στην υγεία: «Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι το προσωπικό δεν είναι καταρτισμένο για την αναγνώριση των συμπτωμάτων, να αντιληφθούν το πρόβλημα. Ιδίως για τους έγκλειστους ο χρόνος κυλά βασανιστικά και έχουν ανάγκη υποστήριξης και σε επίπεδο ψυχικής υγείας. Το δικαίωμα στην υγεία δεν προστατεύεται αρκετά. Η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει βάρος σε εναλλακτικές μορφές έκτισης της ποινής που τραυματίζουν λιγότερο τους ανηλίκους».

«Ερευνα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του COVID– 19»

Στην ειδική παθολόγο του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός Μαρία Καραμπέλη απηύθυνε εξάλλου την ερώτησή του ο μαθητής του 3ου ΓΕΛ Βόλου, Μάριος Βλασταρίδης, εκφράζοντας και μία κοινωνική αγωνία εν μέσω πανδημίας: «Αν κάποιος νοσήσει από COVID-19 ποιες οι πιθανότητες το άτομο αυτό να αποκτήσει μακροπρόθεσμα βλάβες;»

«Η ερώτηση δένει με τη συζήτηση για τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση. Υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση, φόβος και πανικός για ζητήματα που δεν αφορούν τους πάντες. Για την πλειοψηφία ο κορονοϊός είναι μία ήπια νόσος. Να μην το ξεχνάμε. Η μεγάλη πλειοψηφία θα το περάσει ασυμπτωματικά, άλλοι με ήπια συμπτώματα, μία μικρότερη ομάδα με πιο βαριά συμπτώματα και υπάρχει ένα μικρότερο κομμάτι που θα χρειαστεί νοσηλεία. Δυστυχώς σε κάποιους από αυτούς ενδέχεται να υπάρχουν μακροχρόνιες επιπλοκές. Δεν μπορούμε όμως να το πούμε με βεβαιότητα. Η μελέτη μας περιορίζεται σε λίγους μήνες. Αρα δεν έχουμε ξεκάθαρη επιστημονική αλήθεια. Υπάρχουν όμως ενδείξεις. Θα συλλέξουμε δεδομένα από πολλά κέντρα και σε αξιόπιστο δείγμα πληθυσμού τα οποία θα μελετήσουμε πριν καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση δεν φοβόμαστε, ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε. Η πρόληψη είναι το Α και το Ω στον κορονοϊό», τόνισε η κ. Καραμπέλη.

Με καταξιωμένους επιστήμονες

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με καταξιωμένους επιστήμονες και να πάρουν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος που χρηματοδοτείται μέσα από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι:

  • Ντορέττα Αστέρη, σύμβουλος Α’ Ειδικής Παιδαγωγικής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
  • Μυρτώ Δρίκου, πανελλήνια υπεύθυνη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη της HelMSIC
  • Μαρία Καραμπέλη, παθολόγος επικουρική επιμελήτρια Β’, Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός
  • Θεώνη Κουφονικολάκου, συνήγορος των Δικαιωμάτων του Παιδιού
  • Τάκης Παναγιωτόπουλος, παιδίατρος – επιδημιολόγος, καθηγητής, Τομέας υγείας του παιδιού, Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου