ΤΟΠΙΚΑ

Νέες οδηγίες αναμένουν τα γραφεία τελετών για την εξόδιο ακολουθία

νέες-οδηγίες-αναμένουν-τα-γραφεία-τελ-81207

Ενόψει της επιστροφής της Εκκλησίας στη νέα κανονικότητα από τις 17 Μαΐου

Σε αναμονή οδηγιών βρίσκονται οι λειτουργοί γραφείων τελετών ενόψει της επαναφοράς στη νέα κανονικότητα της Εκκλησίας από την ερχόμενη Κυριακή 17 Μαΐου και την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Προς το παρόν παραμένουν σε πλήρη εφαρμογή τα αυστηρά μέτρα από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας και η εξόδιος ακολουθία τελείται πάντα σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο.

Στις τελετές τηρούνται κανονικά οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ παρά το ψυχολογικό κόστος δεν επιτρέπονται νεκροφίλημα, ούτε βέβαια ασπασμοί και χαιρετισμοί μεταξύ των παρευρισκόμενων στις κηδείες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Λειτουργών Γραφείων Τελετών Ελλάδος Νικόλαος Αγγελέτος λέει ότι κόσμος εφαρμόζει πιστά όλες τις οδηγίες λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής.

«Από την πλευρά μας επιτηρούμε την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Ολοι οι αιφνίδιοι θάνατοι αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει κρούσματα COVID – 19», σημείωσε.

Μέχρι σήμερα τα γραφεία τελετών στον Βόλο και τη Μαγνησία δεν είχαν κανέναν νεκρό από την πανδημία. Στην έναρξη της κρίσης που ο αόρατος εχθρός σκορπούσε φόβο και τρόμο υπήρξαν λειτουργοί που ζήτησαν από την Ενωση να εξαιρεθούν από τελετές με θύματα της νόσου.

Το σύνολο των εργαζομένων που συνοδεύει τις σορούς στους ιερούς ναούς είναι ντυμένο με ολόσωμες φόρμες, μάσκες και γάντια δίνοντας παράλληλα οδηγίες στους συγγενείς των νεκρών.

Οι κηδείες τελούνται σε στενό οικογενειακό κύκλο και μετά το σπάσιμο της καραντίνας και σε όποιες περιπτώσεις συγκεντρώνεται περισσότερος κόσμος, παραμένει στο προαύλιο των εκκλησιών και δεν εισέρχεται στον ιερό ναό για να συμπαρασταθεί στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Εξάλλου, οι ιεροί ναοί άνοιξαν από τις 4 Μαΐου για ατομική προσευχή, έχοντας στις εισόδους των χώρων λατρείας δύο σταθμούς αντισηπτικών. Καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο λατρείας συνιστάται η χρήση προστατευτικής υφασμάτινης μάσκας από τους προσερχόμενους ενώ η ατομική προσευχή τελεί υπό την ευθύνη του κατά τον νόμο θρησκευτικού λειτουργού.

«Περιμένουμε ενημέρωση για τις από εδώ και στο εξής οδηγίες από τις 17 Μαΐου», σημειώνει από την πλευρά του ο Θωμάς Κωνσταντέλλος αντιπρόεδρος για την περιφέρεια Θεσσαλίας της Ενωσης Λειτουργών Γραφείων Τελετών Ελλάδος. «Μέχρι αυτή τη στιγμή μπορούν να εισέλθουν στους ιερούς ναούς για την εξόδιο ακολουθία το πολύ δέκα άτομα με τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας», προσθέτει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου