ΤΟΠΙΚΑ

Θέλει να στραγγίξει τις πηγές η ΔΕΥΑΜΒ

θέλει-να-στραγγίξει-τις-πηγές-η-δευαμβ-81066

Τις ενστάσεις τους για την πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΥΑΜΒ στο θέμα της ποιότητας και της επάρκειας του νερού με το οποίο υδροδοτείται τόσο το Πολεοδομικό Συγκρότημα, όσο και οι περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου, κατέθεσαν χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Χωριών του Πηλίου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Οι δύο βασικοί ομιλητές Γ. Γκόρτσιας και Βαγγ. Γαλανόπουλος έκαναν αναφορά στο θέμα της χλωρίωσης των δεξαμενών που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, ενώ έκαναν ακόμη λόγο για επιθετική πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ με στόχο την υφαρπαγή των νερών του Πηλίου.

Ειδικότερα ο κ. Γαλανόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία της ανασκόπησης της ΔΕΥΑΜΒ που έχει συντάξει ο διοικητικός σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης Ηλίας Ξηρακιάς, έκανε λόγο για ένα δίκτυο – σουρωτήρι, αφού όπως σημείωσε επικαλούμενος τα στοιχεία του κ. Ξηρακιά, οι διαρροές ανέρχονται στο 40%, αφού όπως πρόσθεσε ο κ. Γαλανόπουλος από τα 40.000 κυβικά τα οποία συγκεντρώνονται κάθε μέρα στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΜΒ στην περιοχή του Γηροκομείου, τα 16.000 κυβικά χάνονται στη διαδρομή προς τους τελικούς καταναλωτές – χρήστες. Τα νερά αυτά, σημείωσε ο κ. Γαλανόπουλος, σε ποσοστό 70% – 80% είναι νερά από τις πηγές, ενώ ισχυρίστηκε ακόμη ότι τα νερά αυτά χρησιμοποιούνται και για την ψύξη των μηχανημάτων των εργοστασίων της Βιομηχανικής Περιοχής του Βόλου. Την ίδια στιγμή ο ομιλητής έκανε λόγο για επιθετική πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς, όπως πρόσθεσε, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στις πηγές του Πηλίου, τις οποίες «θέλει να στραγγίξει», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας η ΔΕΥΑΜΒ, πρόσθεσε ο κ. Γαλανόπουλος, σκορπίζει εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για την τοποθέτηση αγωγού μήκους 7,5 χλμ. και πλάτους 60 εκατοστών για τη μεταφορά των νερών από τη Μακρινίτσα μέχρι τα Ξηράκια.

Ο ισχυρισμός τους, όπως τόνισε ο ομιλητής, ότι το έργο αποσκοπεί στη μείωση της απώλειας των 140 κυβικών την ώρα, δεν ευσταθεί, καθώς την ίδια στιγμή θα μπορούσαν να γίνουν έργα για την αντικατάσταση των 250 χιλιομέτρων του δικτύου ύδρευσης, το οποίο είναι κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες που είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. και το οποίο ευθύνεται για την απώλεια του νερού.

Ακόμη ο κ. Γαλανόπουλος υποστήριξε ότι η χλωρίωση δεν είναι απαραίτητη αρκεί, όπως είπε, να γίνεται καθαρισμός και τακτική συντήρηση των δεξαμενών. Αυτή η πρακτική, όπως πρόσθεσε, υιοθετείται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, για να σημειώσει ότι η χλωρίωση είναι μία πρακτική που υιοθετείται μόνον από τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο κ. Γκόρτσιας έκανε λόγο για αθέτηση των υποσχέσεων που παρείχε στους κατοίκους των ορεινών χωριών του Πηλίου τον περασμένο Φεβρουάριο η Δημοτική Αρχή Βόλου. Καμία υπόσχεσή της δεν υλοποιήθηκε, είπε. Υποσχέσεις που έκαναν λόγο για ενημέρωση με τους τοπικούς συμβούλους και τους κατοίκους των χωριών και για νέα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το θέμα της διαχείρισης των νερών.

Τέλος και οι δύο ομιλητές έκαναν αναφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ. Μπορεί, είπαν, ο Δήμαρχος Βόλου να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης, αποσιωπά ωστόσο ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το νέο Μνημόνιο το οποίο κάνει σαφή αναφορά στην ιδιωτικοποίηση των νερών.

(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου