ΤΟΠΙΚΑ

Εκτακτη συνέλευση γιατρών στον Βόλο για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

εκτακτη-συνέλευση-γιατρών-στον-βόλο-γ-810295

«Κόκκινο πανί» αποτελούν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συγκαλεί έκτακτη συνέλευση μεθαύριο Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Park .

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας βρίσκεται υπ’ ατμόν καθώς το υπ. Υγείας επιμένει από αρχές Ιουλίου να εφαρμόσει νέο σύστημα με τους οικογενειακούς γιατρούς, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις, αφού δεν έχουν καλυφθεί, οι προβλεπόμενες θέσεις. Στον Βόλο, με το νέο σύστημα άνοιξαν συνολικά 65 θέσεις, 52 θέσεις για παθολόγους και γενικούς γιατρούς, και 13 για παιδίατρους, που ωστόσο δεν καλύφτηκαν όλες, παρά μόνο ένα ποσοστό 30%.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Μαγνησία λειτουργεί με πολλά κενά λόγω μειωμένης στελέχωσης με γιατρούς, για αυτό και οι νέες συμβάσεις με οικογενειακούς ιατρούς, δηλαδή παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους, αλλά και η πλήρης ανάπτυξη των προβλεπόμενων Τ.Ο.Μ.Υ δεν έχουν προχωρήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, που δηλώνει κάθετα αντίθετη με τις νέες συμβάσεις που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως υποστηρίζει υποβαθμίζει γιατρούς και ασθενείς και καλεί τους παθολόγους να μην τις υπογράψουν.

Σύμφωνα με τους παθολόγους η νέα σύμβαση έχει μόνο υποχρεώσεις για τους γιατρούς και μόνο δικαιώματα για τον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα ο κλάδος τονίζει πως «η νέα σύμβαση του Οργανισμού προσπαθεί να διασφαλίσει τη σωστή πρακτική του ιατρού με απαγορεύσεις, πρόστιμα και υποχρεώσεις υπονοώντας, ότι εκ πρώιμου ο ιατρός θα παρουσιάσει αντιδεοντολογική συμπεριφορά».

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος αντιτίθεται και στις κατ’ οίκον επισκέψεις οι οποίες προβλέπονται από τη σύμβαση χωρίς βέβαια επιπλέον αμοιβή.

Όπως αναφέρεται: «Γνωρίζουν πως κανείς ιατρός δεν θα δεχθεί να πάει κατ΄ οίκον επίσκεψη εκτός ωραρίου δωρεάν, όταν στο ίδιο το δημόσιο οι υπάλληλοι πληρώνονται για εκτός έδρας. Πάρα ταύτα το παραθέτουν ως όρο αδιαφορώντας για τις συνέπειες, που μπορεί να προκαλέσει η σύγκρουση ασθενούς και ιατρού.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται πως είναι δυνατόν ένα άτομο να διαχειριστεί προβλήματα υγείας 2250 πολιτών. Τα προβλήματα υγείας των πολιτών μάλλον εκτιμώνται ως απλές υποθέσεις, που μπορεί να αντιμετωπισθούν με μια – δύο επισκέψεις το χρόνο και σε 15 λεπτά».

Ο κλάδος ζητά τη διασφάλιση της ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού καθώς και γιατρών ειδικοτήτων μέσα από ένα δίκτυο, στο οποίο θα εντάσσονται όσοι το επιθυμούν με μακροχρόνια πρόβλεψη εναρμόνισης, αναλογίας οικογενειακών ιατρών και πληθυσμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου