ΤΟΠΙΚΑ

«Πόρτα» των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ

πόρτα-των-γιατρών-στον-εοπυυ-807250

Στον «αέρα» οι αλλαγές στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πριν καλά – καλά εφαρμοστούν. Στην έκτακτη συνέλευση που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, καταγράφηκε η απροθυμία των γιατρών ειδικοτήτων, όπως παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι να υπογράψουν τις νέου τύπου συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Oυσιαστικά οι γιατροί γύρισαν την «πλάτη» στο Υπουργείο Υγείας και δεν φαίνονται διατιθέμενοι να διαδραματίσουν ρόλο οικογενειακού γιατρού για τους πολίτες που θα τους επιλέξουν. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την έναρξη του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας στις αρχές Ιουλίου, «πάει περίπατο».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσάμης, στην προχθεσινή έκτακτη συνέλευση του κλάδου ενημέρωσε τα μέλη για το πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί το Υπ. Υγείας.

Επισήμανε ότι δεν λειτουργεί πλήρως το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που επιθυμεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας, διότι οι νέες συμβάσεις με οικογενειακούς ιατρούς (παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους) αλλά και η πλήρης ανάπτυξη των προβλεπόμενων ΤΟΜΥ δεν έχουν προχωρήσει, λόγω της μειωμένης στελέχωσης από ιατρούς.

Χθες ο κ. Τσάμης ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, άφησε αιχμές για τη σπουδή με την οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές, την ώρα που δεν υπάρχουν οι δομές για να υποστηριχθούν αυτές, εκτιμώντας πως οι περισσότεροι γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων δεν πρόκειται τελικά να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

«Ελπίζουμε οι αρμόδιοι, υπό την πίεση των δανειστών, να μην προχωρήσουν στη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων των ιατρών, χωρίς προηγουμένως να έχει λειτουργήσει το νέο σύστημα Π.Φ.Υ. για το οποίο έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις μας, διότι αυτό θα σημαίνει ουσιαστικά απασφάλιση του πληθυσμού με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο ίδιος.

Στον Βόλο με το υπάρχον σύστημα, ο ΕΟΠΥΥ άνοιξε συνολικά 65 θέσεις, 52 θέσεις για παθολόγους και γενικούς γιατρούς, και 13 για παιδίατρους, ωστόσο δεν καλύφτηκαν όλες.

Στη συνείδηση του ιατρικού κόσμου το νέο σύστημα «εξαθλιώνει οικονομικά τους συμβεβλημένους ιατρούς, αφού η αμοιβή που προβλέπεται δεν αρκεί ούτε για τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου του ελεύθερου επαγγελματία ιατρού, το οποίο στην πραγματικότητα θα δεσμευτεί από τον ΕΟΠΥΥ».

Ο ιατρικός κόσμος ζητεί να υπογραφεί συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με ελεύθερη επιλογή ιατρού και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, καθώς επίσης να καλύψει τις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές των ιατρών με τους οποίους θα συμβληθεί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου