ΤΟΠΙΚΑ

Δημ. Κράνης: «Δικάζεις με βάση τα πραγματικά περιστατικά»

δημ-κράνης-δικάζεις-με-βάση-τα-πραγμα-807248

«Όταν δικάζεις, πρέπει να δικάζεις με βάση το Νόμο και με βάση τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης».

Το μήνυμα αυτό μετέφερε χθες από τον Βόλο ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημήτρης Κράνης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στο ξενοδοχείο Volos Palace με τίτλο «Επίκαιρα ζητήματα αστικού δικονομικού δικαίου».

Η χθεσινή εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου συνέπεσε με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η υποχρεωτικότητα στη διαμεσολάβηση.

Ο δικηγορικός κόσμος δικαιώθηκε πανηγυρικά, καθώς η κρίση του ήταν σφόδρα αντίθετη με την αλλαγή του θεσμού. Μάλιστα, ένα από τα θέματα της ημερίδας αφορούσε στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κράνης ρωτήθηκε εάν υπάρχουν αλληλοπαρεμβάσεις στον ανώτατο θεσμό της χώρας. «Προσωπικά δεν ξέρω. Ξέρω ό,τι ακούγεται στα ΜΜΕ. Έχει ακουστεί ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να απηχούν το κοινό αίσθημα. Δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις του κάθε δικαστηρίου δεν πρέπει να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές περιστάσεις της κάθε στιγμής. Ωστόσο, όταν δικάζεις πρέπει να δικάζεις με βάση το νόμο και με βάση τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης», επισήμανε.

Η χθεσινή εκδήλωση αφορούσε στις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος είπε ότι «κάτω από τον μάλλον συμβατικό και ουδέτερο τίτλο επίκαιρα θέματα αστικού δικονομικού δικαίου» επί της ουσίας κρύβονται εισηγήσεις για δύο νομοθεσίες που όταν νομοθετήθηκαν προκάλεσαν συγκρούσεις.

«Στην πρώτη περίπτωση, είναι η τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η βασική δογματική αντίρρηση που εκφράστηκε ήταν ότι περιορίζονται δικονομικά δικαιώματα.

Αντίστοιχα ως προς τη δεύτερη νομοθεσία, του Νόμου 4512/2018 και την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, η κριτική του δικηγορικού κόσμου επικεντρώθηκε στην υποχρεωτικότητα που ουσιαστικά μετατρέπει το θεσμό και αυξάνει το κόστος της δαπάνης», είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι ο δικηγορικός κόσμος δικαιώθηκε από την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου