ΤΟΠΙΚΑ

Έφυγε ο τελευταίος καρβουνιάρης της Μακρινίτσας

έφυγε-ο-τελευταίος-καρβουνιάρης-της-μ-807065

Αφησε εποχή στο χωριό του Πηλίου

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, περιστοιχισμένος από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα ο Παναγιώτης Πέτσης, γνωστός ως Παναής, ο τελευταίος καρβουνιάρης της Μακρινίτσας.

Γεννημένος το 1933 λίγο πριν τον πόλεμο, κατάγονταν από οικογένεια φτωχή. Πέντε στόματα είχαν να μεγαλώσουν οι γονείς του γι’ αυτό και τα παιδιά ήταν αναγκασμένα να βγουν, από νωρίς, στη δουλειά. Εμαθε την τέχνη κοντά στον θείο του, ενώ μπήκε στην βιοπάλη από την ηλικία των επτά ετών, στην αρχή ως νεροκουβαλητής.

Στη διάρκεια του πολέμου, κατέβαινε στον Βόλο για να πουλήσει την πραμάτεια των καρβουναρέων, σε μικρή ηλικία, καθώς οι μεγάλοι έμεναν στα σπίτια ή πήγαιναν κρυφά στη δουλειά, έχοντας πάντα το φόβο των κατακτητών. Με δύο γομάρια κάρβουνα και αγροτικά προϊόντα της περιοχής κατέβαινε στο Βόλο και πουλούσε την πραμάτεια τους. Γύριζε από σπίτι σε σπίτι για να τα πουλήσει, καθώς τα κάρβουνα ήταν τότε είδος πρώτης ανάγκης, η πρώτη ύλη των νοικοκυριών. Για αντίτιμο του έδιναν τσιγάρα, καφέ, αλεύρι και άλλα είδη που είχαν τότε ανάγκη.

Τέσσερις ώρες δρόμος απαιτούνταν καθημερινά για να μεταφέρει τα κάρβουνα στον Βόλο και άλλες τόσες στην επιστροφή, με τον Παναγιώτη Πέτση να ακολουθεί την ίδια διαδρομή αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, από την παιδική του ηλικία. Περισσότερα από πενήντα χρόνια στο ίδιο μετερίζι, γνώστης μιας παραδοσιακής τέχνης, την οποία διαφύλαξε ως κόρη οφθαλμού, μέχρι τα γεράματά του.

Το 1958 ο Παναής γνώρισε τον έρωτα της ζωής του, την σύζυγό του Ελένη. Παντρεύτηκαν το ’60 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Νίκο, την Αικατερίνη, τον Δημήτριο και την Αθανασία. Το 1983 βίωσε την οδυνηρή απώλεια του πρωτότοκου γιου του, Νίκου. Σκληραγωγημένος καθώς ήταν στη δουλειά και αυτοδημιούργητος, δεν λύγισε, αποκατέστησε τα άλλα τρία και ευτύχησε να δει δεκατρία εγγόνια και εννιά δισέγγονα.

«Εφυγε» ανήμερα της γιορτής του πρωτότοκου γιου του, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στην οικογένειά του και την τοπική κοινωνία. Ηταν πολύ γνωστός και αγαπητός και όσοι τον γνώριζαν, μιλούν με συγκίνηση για τον εξαιρετικά αγαπητό Παναή.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χθες στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Μακρινίτσας, με τους δικούς του ανθρώπους, την οικογένειά του, να του απευθύνουν το τελευταίο αντίο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου