ΤΟΠΙΚΑ

Υπέρ του ανοίγματος της αγοράς τάσσεται ο Κων. Γουργουλιάνης

υπέρ-του-ανοίγματος-της-αγοράς-τάσσετ-806440

«Στα πολλά ανοιχτά καταστήματα αποφεύγεται ο συνωστισμός, όπως στα λίγα», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Τι λέει για την έξαρση της ενδοοικογενειακής διασποράς

Υπέρ του ανοίγματος της αγοράς τάσσεται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ειδικότερα ο κ. Γουργουλιάνης είναι της άποψης πως θα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο άμεσα και επιχειρηματολογεί ως προς αυτό λέγοντας: « Άνοιξαν από προχθές τα καταστήματα με εποχικά είδη Χριστουγέννων. Θα δείτε πως μην έχοντας κάτι άλλο να κάνει ο κόσμος, θα αρχίσει να συνωστίζεται μέσα στα λίγα αυτά καταστήματα που άνοιξαν. Δεν έχει όμως νόημα αυτό, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού, λόγω συγχρωτισμού. Ως εκ τούτου, αν ανοίγουμε λίγα καταστήματα θα κατευθυνθούν σ’ αυτά οι πολλοί. Αν όμως υπάρξει η δυνατότητα ανοίγματος περισσοτέρων καταστημάτων, αποφεύγεται ο συνωστισμός, διότι οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερες επιλογές».

Αναφορικά με την εστίαση ο κ. καθηγητής υπογραμμίζει πως υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν τις τελικές αποφάσεις.

Ο ίδιος επίσης εκφράζει την εκτίμηση ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι η βασική αιτία που ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει αυξημένος, παρά το lockdown από τις 7 Νοεμβρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση ο καθηγητής επισημαίνει πως ενδεχομένως θα έπρεπε το «κλείσιμο» να γίνει μία εβδομάδα τουλάχιστον νωρίτερα, αφού ούτως ή άλλως από τις 25 Οκτωβρίου και έπειτα η τάση ήταν αυξητική.

«Βάλαμε τον κορονοϊό στα σπίτια μας»

«Η αύξηση των κρουσμάτων είχε αρχίσει ήδη μετά τις 25 Οκτωβρίου. Όταν πλέον κλείστηκαν όλοι σπίτι και ειδικά οι νέοι άνθρωποι στις 7 Νοεμβρίου, πολλοί από αυτούς ήταν ήδη «θετικοί» με αποτέλεσμα πλέον να υπάρξει διασπορά του ιού μέσα στις οικογένειες», πρόσθεσε επίσης ο καθηγητής. «Βάλαμε με λίγα λόγια τον κορονοϊό στα σπίτια μας» συνέχισε ο ίδιος, αποδίδοντας ουσιαστικά τη μεγάλη έξαρση και τους αργούς ρυθμούς στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην ενδοοικογενειακή διασπορά.

Ο κ. Γουργουλιάνης ακόμη εκτιμά πως η μείωση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στον αριθμό των κρουσμάτων θα συνεχιστεί, ενώ προβλέπει μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες πως θα μειωθούν και οι διασωληνωμένοι που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, η εικόνα στα Νοσοκομεία της Λάρισας αλλά και του Βόλου είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με κάποιο καιρό πριν, καθώς οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό έχουν πέσει στους μισούς και τα αποτελέσματα των τεστ δείχνουν μικρότερο αριθμό θετικών κρουσμάτων.

«Αν συνεχιστούν έτσι τα δεδομένα θα υπάρξει περαιτέρω μείωση νοσηλειών και άδεια κρεβάτια», είπε ο καθηγητής.

Αναφορικά πάντως με τον εορτασμό των Χριστουγέννων ο ίδιος επισήμανε, ότι θα πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Θα γιορτάσουμε οικογενειακά για να είμαστε ασφαλείς», ανέφερε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου