ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» τα ξενοδοχεία ~ Σε απόγνωση ο κλάδος

στον-αέρα-τα-ξενοδοχεία-σε-απόγνωση-806428

«Μαύρα» Χριστούγεννα για τους επαγγελματίες της Μαγνησίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων

«Μαύρα» Χριστούγεννα για τους ξενοδόχους, καθώς αναγκάζονται ο ένας μετά τον άλλο να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης μετακίνησης των εν δυνάμει επισκεπτών. Ελάχιστα ξενοδοχεία αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά στην περίοδο των εορτών, για πρώτη φορά, ενώ την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μόνον πέντε επιχειρήσεις λειτουργούν στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, σε σύνολο είκοσι πέντε περίπου μονάδων, με την εικόνα στην περιοχή του Πηλίου να παραμένει θολή και αβέβαιη, στο μεταξύ.

Την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων του, μετέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, επισημαίνοντας ότι «είναι λογικό να κλείσουν τα ξενοδοχεία με την απαγόρευση μετακίνησης. Πιθανόν ένα ή δύο να παραμείνουν ανοιχτά στην περίοδο των Χριστουγέννων, για να καλυφθούν ανάγκες που υπάρχουν».

Εντονη δυσφορία προκαλεί στους ξενοδόχους το γεγονός ότι δεν υπάρχει κρατική εντολή για να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, ελλείψει τουριστικής κίνησης, πολύ δε περισσότερο σε μια περίοδο που συνεπάγεται μηδενικά έσοδα και δυσανάλογα υψηλές υποχρεώσεις που είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθούν. «Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν ξενοδοχεία και απλώς γίνεται επίκαιρο άλλη μια φορά, το αίτημα να κλείσουν με κρατική εντολή τα ξενοδοχεία ή τουλάχιστον όσα είναι κλειστά, να απολαύσουν τα προνόμια των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή» υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Με έκδηλη την ένταση που προκαλεί στον ξενοδοχειακό κλάδο η κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πανδημία, ο κ. Ζαφείρης επεσήμανε ότι «το κράτος πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιβιώσουν τα ξενοδοχεία. Πρέπει να σταματήσει η αδικία εναντίον των ξενοδοχείων».

Διάχυτη είναι η ανησυχία στον κλάδο, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί ο χρόνος επανάκαμψης του τουρισμού, με τον κ. Ζαφείρη να υπογραμμίζει ότι: «Αν θέλουμε να είμαστε ανοιχτά όταν θα επανακάμψει ο τουρισμός, στηρίζοντας την οικονομία, ας σκεφτούν ότι πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις, για να υπάρξει τουρισμός».

Αγωνιούν οι ξενοδόχοι

Διάχυτη η απορία διότι δεν κλείνουν με κρατική εντολή τα ξενοδοχεία, την στιγμή κατά την οποία δεν επιτρέπεται η διαπεριφερειακή μετακίνηση, με το ίδιο ερώτημα να διατυπώνεται από το σύνολο των ξενοδόχων.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τον προβληματισμό που κυριαρχεί στον κλάδο, συνομιλώντας με τον ξενοδόχο Μίλτο Μουστακαλή, ο οποίος διατηρεί την επιχείρησή του κλειστή, μέχρι νεωτέρας. «Βιώνουμε αυτό που βιώνει όλη η Ελλάδα. Προηγείται βεβαίως η υγεία, που είναι το πρώτιστο αγαθό για τον κόσμο, αλλά η οικονομική ζημιά η οποία έχει επέλθει λόγω της πανδημίας, είναι ανυπολόγιστη» υπογράμμισε.

Με ισχυρή την πεποίθηση ότι «οι φετινές γιορτές θα είναι τελείως διαφορετικές από οποιαδήποτε άλλη χρονιά και πολύ περισσότερο όσον αφορά στον τουριστικό κλάδο και ότι συνεπάγεται γύρω από τον κλάδο σίγουρα, δεν θα λειτουργήσει», υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί κόσμος. Εφόσον απαγορεύεται η μετακίνηση, δεν υπάρχει εστίαση, για ποιο λόγο να μετακινηθούν».

Κλειστό παραμένει, στο μεταξύ, το ξενοδοχείο του κ. Μουστακαλή, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων της περιοχής, λόγω συνθηκών, με τον Βολιώτη επιχειρηματία να εκφράζει την ελπίδα ότι «με το νέο έτος και τον εμβολιασμό του πληθυσμού και με την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί, σιγά – σιγά θα επανέλθει η κανονικότητα. Ευελπιστούμε σαν κλάδος και ο κάθε επαγγελματίας θα ήθελε, το συντομότερο δυνατό να εργαστεί και αυτός είναι ο στόχος μας. Πάνω απ’ όλα, όμως, η υγεία».

Σε αναμονή ενοικιαζόμενα

«Ζούμε σε μια εποχή απρόβλεπτης κατάστασης και γι αυτό είμαστε έρμαιο των εξελίξεων. Αφήνουν ανοιχτά τα καταλύματα χωρίς να έχουμε πελατεία και αυτό είναι το θέμα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας, Θανάσης Σπύρου.

Σε αναμονή οι επαγγελματίες του κλάδου, με τον πρόεδρο να επισημαίνει ότι: «Περιμένουμε εξελίξεις. Το θέμα είναι ότι ζούμε σε μια αχαρτογράφητη περιοχή. Είναι ραγδαίες οι εξελίξεις. Θα έχουμε στο τέλος της εβδομάδας μια γενική εικόνα. Δεν περιμένουμε θαύματα και οι συνάδελφοί μας βρίσκονται σε αναμονή, γιατί οι επιχειρήσεις μας είναι οικογενειακές. Ο κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση, ζούμε σε ανασφάλεια και είμαστε σε αναμονή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου