ΤΟΠΙΚΑ

Κάλεσμα από την Μητρόπολη για διαδικτυακή εκστρατεία στήριξης

κάλεσμα-από-την-μητρόπολη-για-διαδικτ-805559

Συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου ενόψει Χριστουγέννων, ενώ μετατίθεται για το Πάσχα ο έρανος της αγάπης

Διαδικτυακό κάλεσμα με στόχο τη συγκέντρωση οικονομικών εισφορών θα απευθύνει για πρώτη φορά η Μητρόπολη Δημητριάδος, προκειμένου να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό της έργο ενόψει Χριστουγέννων, με τον έρανο της αγάπης να μετατίθεται για το Πάσχα. Με τη βοήθεια του διαδικτύου και της νέας ψηφιακής τεχνολογίας, που ούτως ή άλλως υιοθετεί η τοπική Εκκλησία, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση δεκάδων άπορων οικογενειών.

«Λόγω των συνθηκών δεν θα διεξαχθεί ο έρανος της αγάπης, ο οποίος θα μετατεθεί για την περίοδο του Πάσχα. Όμως επειδή υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες, θα υπάρξει μια ηλεκτρονική έκκληση προσφοράς. Θα μπορούν οι άνθρωποι μέσω ιστοσελίδας της Μητροπόλεως και με ειδικό τρόπο να προσφέρουν χρήματα με την χρήση κάρτας. Θα διεξαχθεί ηλεκτρονικός έρανος κατά κάποιον τρόπο» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να δρομολογηθεί εντός των προσεχών ημερών, με τον Σεβασμιώτατο να επισημαίνει ότι «φέτος δεν μπορούμε κατ’ αρχήν να έχουμε τις εθελόντριες γυναίκες για να κάνουν έρανο αγάπης από σπίτι σε σπίτι. Ούτε επιτρέπεται, ούτε πρέπει. Κατόπιν αυτού ο έρανος της αγάπης με τον κλασικό τρόπο θα μετατεθεί».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «επειδή πολλοί γνωρίζουν να διαχειριστούν το διαδίκτυο και να κάνουν συναλλαγές, θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης του φιλόπτωχο ταμείο της Μητροπόλεως με ηλεκτρονικό τρόπο. Δηλαδή θα μπορούν να καταθέσουν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό με την κάρτα τους, μέσω του διαδικτύου».

Τρόφιμα στους απόρους

Αγώνας δρόμου για την συγκέντρωση και διανομή τροφίμων, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Ιγνάτιος «οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγκράτηση. Δηλαδή οι ενορίες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με την διανομή τροφίμων και η Μητρόπολη έρχεται να συνεχίσει την προσπάθεια που κάνει και σε επίπεδο υποτροφιών σε άπορους φοιτητές, και σε επίπεδο εκτάκτων αναγκών».

Με τη συντριπτική πλειονότητα των Σπιτιών Γαλήνης να έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας τη διανομή μαγειρεμένου φαγητού στους απόρους, οι καθημερινές ανάγκες σίτισης καλύπτονται με την προσφορά τροφίμων στους σιτιζόμενους. «Η κάθε ενορία έχει επιλέξει τον δικό της τρόπο, συνήθως όμως πλέον δίνουμε ξηρά τροφή, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν να μαγειρέψουν οι γυναίκες. Δεν υπάρχει τρόπος» επεσήμανε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Ερωτηθείς σχετικά με το φιλανθρωπικό πλάνο της κυβέρνησης ενόψει εορτών, κατέστησε σαφές ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια διανομής τροφίμων πριν την εορτή των Χριστουγέννων, για να μην λείψουν τα απαραίτητα από το γιορτινό τραπέζι για καμία οικογένεια.

Σε αναμονή ανακοινώσεων για τους ναούς

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τους ναούς, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρεθεί η χρυσή τομή. Δηλαδή θα υπάρξουν όροι και πρωτόκολλα που θα τηρηθούν, για να μπορούμε να λειτουργήσουμε με πιστούς μέσα στους ναούς».

Με το αίτημα να ανοίξουν οι ναοί για τους πιστούς, που διατυπώθηκε εγγράφως στην τοπική Εκκλησία, να κυριαρχεί, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος το έθεσε, σημειωτέον, με τη σειρά του, υπόψη του υπουργού Προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη μητροπολιτική κατοικία.

Προσδοκία του κ. Ιγνατίου είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν οι ναοί με περιορισμένο αριθμό πιστών, και πολλαπλές ακολουθίες στη διάρκεια των εορτών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως: «Θέλουμε κυρίως να τελέσουμε τις θείες λειτουργίες και τις ακολουθίες μέσα στους ναούς με πρωτόκολλο και αυστηρότατα μέτρα, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και η κατάδυση στην θάλασσα διότι αυτό δημιουργεί κοσμοσυρροή που δεν την θέλουμε αυτή την στιγμή. Θα αγιάσουμε έτσι κι αλλιώς τα ύδατα, καθώς θα ρίξουμε μέσα στη θάλασσα αγιασμό που θα τελέσουμε μέσα στον ναό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου