ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Το πρόγραμμα Erasmus τώρα και στον τουρισμό

το-πρόγραμμα-erasmus-τώρα-και-στον-τουρισμό-804868

Ενημερωτική ημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Σκιάθου σχετικά με το επωφελές για τις επιχειρήσεις του νησιού, και όχι μόνο, πρόγραμμα

Ενημερωτική διαδικτυακή ημερίδα σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες στον τουρισμό διοργάνωσε χθες ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού και την ενίσχυση των επιχειρηματιών του κλάδου, ο Δήμος Σκιάθου φιλοξένησε διαδικτυακά τον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Σαμαντζή, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα και τα οφέλη του προγράμματος, εγκαινιάζοντας έτσι κύκλο συνεργασιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Δήμο Σκιάθου.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των φοιτητών, καθώς μέσω του οποίου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο χιλιάδες ανταλλαγές φοιτητών από Πανεπιστήμια της Ευρώπης, επεκτάθηκε και στον επιχειρηματικό κόσμο ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας στον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο κ. Σαμαντζής, το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρηματίες όλων των κλάδων, κυρίως ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι διατηρούν επιχείρηση που δραστηριοποιείται τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια και είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους με έναν νέο επιχειρηματία από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, να τον υποδεχθούν και να τον φιλοξενήσουν στην επιχείρησή τους.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τον νέο επιχειρηματία που προσλαμβάνεται στην επιχείρηση όσο και για τον φορέα υποδοχής, όπως χαρακτηρίζεται η επιχείρηση που υποδέχεται τον εργαζόμενο: «Ένας νέος επιχειρηματίας από το εξωτερικό, θα μεταλαμπαδεύσει στην επιχείρηση νέες ιδέες, εξειδικευμένες γνώσεις , θα ενημερώσει για τις ξένες αγορές και τις διασυνοριακές δραστηριότητες, θα δώσει μια διαφορετική πνοή, ενώ ενδεχομένως να αποτελέσει και την αρχή μιας μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Ο εργαζόμενος μπορεί να απασχοληθεί στην επιχείρηση από 1 έως και 6 μήνες και μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μόνο μία φορά, ενώ, αντιθέτως, ο φορέας υποδοχής μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα όσες φορές θέλει, απασχολώντας διαφορετικούς εργαζόμενους από το εξωτερικό. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Σαμαντζής, η επιχείρηση υποδοχής δεν έχει καμία χρηματική επιβάρυνση ή υποχρέωση απέναντι στον εργαζόμενο. Όλα τα έξοδα του εργαζομένου καλύπτονται από το πρόγραμμα, ενώ η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνει καλύπτει τις διεθνείς μετακινήσεις του, τις δαπάνες διατροφής και τις δαπάνες ασφάλισης, καθώς και την καθημερινότητά του.

Οσον αφορά στους νέους επιχειρηματίες που μπορούν να μεταβούν σε χώρα του εξωτερικού μέσω του προγράμματος, πρόκειται για άτομα που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση ή την έχουν ήδη ξεκινήσει εντός της τελευταίας τριετίας, ενώ δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός ή δέσμευση ανάπτυξης επιχείρησης στο μέλλον.

Οπως συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και η Ράνια Διολέτα, γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατά το οποίο τόσο ο εργαζόμενος όσο και ο φορέας υποδοχής κερδίζουν αναμφίβολα πολλαπλά οφέλη και εμπειρίες, όπως την ανάπτυξη δεξιοτήτων, απόκτηση τεχνογνωσίας, βελτίωση γλωσσικών δεξιοτήτων, εμβάθυνση σε διαφορετικές πολιτιστικές και οργανωτικές συνθήκες κ.ά.

Οπως δήλωσαν οι αρμόδιοι του προγράμματος που συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση, ο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι αρμόδιοι παρακολουθούν συνεχώς την πορεία της συνεργασίας και είναι αρωγοί σε ό,τι προκύψει.

Σημειώνεται ότι, το πρόγραμμα μετρά 26.300 εγγραφές από διαθέσιμους προς απασχόληση επιχειρηματίες, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 8.500 επιτυχημένες σχέσεις συνεργασίας.

Τέλος, ο κ. Σαμαντζής κάλεσε τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες που θέλουν να φιλοξενήσουν κάποιον εργαζόμενο από το εξωτερικό, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του προγράμματος, να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους και να αναζητήσουν τον εργαζόμενο που θα τους ενδιέφερε να εντάξουν στην επιχείρησή τους με βάση τα κριτήρια και το προφίλ του εργαζομένου που τους ικανοποιεί.

Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.erasmus-enterpeneurs.eu.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου