ΤΟΠΙΚΑ

Ιερή «σύρραξη» για τους κλειστούς ναούς

ιερή-σύρραξη-για-τους-κλειστούς-ναο-804176

Απογοήτευση και θλίψη στην τοπική Εκκλησία για τον τρόπο λειτουργίας των ναών Χριστούγεννα και Φώτα – Εν αναμονή των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου, που θα συνεδριάσει την Τρίτη

Απογοήτευση στην τοπική Εκκλησία για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ναών την περίοδο των εορτών, με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι χειρίζονται τα θέματα χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα ή θέλουν να μην τη βλέπουν».

Με την τοπική Εκκλησία, σύσσωμο τον κλήρο να αναμένει τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τον προβληματισμό του, επισημαίνοντας ότι «έχουμε μιλήσει για μια χρυσή τομή, για ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί εν τοις πράγμασι, δηλαδή στην πραγματικότητα. Δεν είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα της πολιτείας».

Συγκεκριμένα, οι εκκλησίες θα ανοίξουν για τους πιστούς, μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως είκοσι πέντε ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα τελεστεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τα προαναφερθέντα, ο Σεβασμιότατος ανέφερε κατ’ αρχήν: «Δεσμευόμαστε πάντοτε από τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που θα συνεδριάσει την Τρίτη υπό την προεδρία του Μακαριότατου. Θα περιμένουμε τις δικές της αποφάσεις, αλλά πιστεύουμε ότι δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν μέτρα με 9 ανθρώπους στους ναούς. Αρα θα πρέπει να φροντίσουμε να βρούμε αυτό τον τρόπο, που θα μείνουμε συγκροτημένοι ως κοινωνία και που θα εξυπηρετηθούν και οι άνθρωποι ενόψει των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων».

Με το ζήτημα της ενότητας να κυριαρχεί, ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «η λιτανεία ή η μεγάλη εκδήλωση των Θεοφανίων στη θάλασσα ή στα ποτάμια ή στις λίμνες, είναι πολύ λογικό ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί τούτη τη χρονιά. Σε ό,τι αφορά όμως στο δωδεκαήμερο και τις θείες λειτουργίες, πρέπει να βρεθεί το μέτρο που να είναι εφαρμόσιμο. Ας ελπίσουμε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα δώσει τις σωστές κατευθύνσεις και αυτές θα ακολουθήσουμε».

Αναφερόμενος, τέλος, στους άνωθεν κρατούντες της πολιτείας, επεσήμανε ότι: «Πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο και θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι να κρατήσουμε την ενότητά μας. Το εύχομαι από καρδίας, έχω κάνει τεράστια προσπάθεια, ξέρω ότι και άλλοι προσπαθούν μαζί με μας. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι αν θέλουν να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και όλων των προβλημάτων που έχει η πατρίδα μας, να φροντίσουν να είμαστε ενωμένοι όλοι. Εμείς θα το επιδιώξουμε με κάθε τρόπο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει κι ο λαός μας να γιορτάσει Χριστούγεννα».

Τι αναφέρουν κληρικοί

Εκδηλα συναισθήματα απογοήτευσης και θλίψης στην τοπική Εκκλησία, με τον π. Επιφάνιο Οικονόμου, υπεύθυνο Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος να υπογραμμίζει: «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν μας βρίσκουν ικανοποιημένους. Τόσον καιρό αναζητούσαμε τη χρυσή τομή και τελικά μας έμεινε μόνον η τομή, χωρίς αναισθητικό. Θεωρούμε παράλογο να αντιμετωπίζονται εξίσου ναοί εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, με μικρά παρεκκλήσια και να επιτρέπεται η παρουσία ίσων ατόμων, εννέα εν προκειμένω, και στους μεν και στα δε. Είναι παραλογισμός. Αυτό που περιμέναμε, είναι αναλόγως τετραγωνικών μέτρων και της χωρητικότητας εκάστου ναού, να υπάρχει αντίστοιχος αριθμός ατόμων. Είναι ακατανόητη, λοιπόν, αυτή η απόφαση και εμείς σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε την τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει την Τρίτη».

Καταθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη θέση του, ο π. Αμφιλόχιος Μήλτος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας και γραμματέας της Μητρόπολης Δημητριάδος, χαρακτήρισε «οδυνηρό αλλά και κατανοητό» το μέτρο που ανακοινώθηκε για τους ναούς, εκφράζοντας παράλληλα τα συναισθήματα του κλήρου.

Τη λύπη του εξέφρασε και ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, ενώ δήλωσε: «Ο Θεός να μας συγχωρήσει για την ολιγοπιστία μας και κυρίως να συγχωρήσει και να φωτίσει τους κρατούντες για τη μεροληπτική, άδικη συμπεριφορά προς τις πνευματικές ανάγκες του λαού. Εκφράζω τη λύπη μου, την αγανάκτησή μου και βέβαια την αίσθηση ότι έναν λαό που θρησκεύει, και που έχει ψυχή, τον αγνοούν συνειδητά και όχι με επικείμενο φόβο πανδημίας».

Εμφανώς προβληματισμένος ο π. Σεραφείμ Κονταξής, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Βόλου, τόνισε από την πλευρά του: «Είναι πολύ μεγάλη η στενοχώρια μου και πολύ μεγάλη η θλίψη με όλο αυτό που δημιουργείται. Περιμέναμε άλλη αντιμετώπιση από την πολιτεία. Πιστεύω ότι σύμφωνα με τα τετραγωνικά του κάθε ναού, θα έπρεπε να καθορίζεται ο αριθμός των πιστών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου