ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Μπουκώρος: Ελληνικός πολιτισμός, οικουμενικός και βιώσιμος

χρ-μπουκώρος-ελληνικός-πολιτισμός-οι-804018

Τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού

Συντονισμένη προσπάθεια ανασύστασης και ανασύνθεσης της εικόνας της χώρας, μέσω της ουσιαστικής αξιοποίησης του ισχυρού πλεονεκτήματος που διαθέτει η Ελλάδα, τον ιστορικό της πλούτο, τον πολιτισμό της, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, το απόγευμα της Πέμπτης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι «το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού συμβάλει στο rebranding της χώρας, καθώς αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια ανασύστασης, ανασύνθεσης και ανανέωσης της εικόνας της. Διότι αν θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα της, γιατί έχει μεγάλη σημασία το τι πιστεύουν οι άλλοι λαοί για μας, σε σχέση με το τι πιστεύουμε εμείς για τον εαυτό μας».

Ο βουλευτής Μαγνησίας κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε εκτενώς στην ουσιαστική εξυγίανση του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων, που επιχειρείται, προκειμένου να αποτελέσει τον οικονομικό και διοικητικό «πνεύμονα» του πολιτισμού μας. Μέσω αυτού του οργανισμού αναμένεται να αυξηθούν οι οικονομικοί πόροι, οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην ανάδειξη, στην αναστήλωση, στη συντήρηση και στην προβολή των μνημείων μας και των πολιτιστικών μας χώρων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο πλήγμα που δέχθηκαν οι πολιτιστικοί χώροι από την πανδημία με τη μείωση της επισκεψιμότητας. Επίσης, τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνει πλέον τη δυνατότητα υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με τις περιφέρειες, ώστε οι πολιτιστικοί χώροι να κάνουν το «restart» μέσα από προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες θα τους βελτιώνουν και θα δίνουν νέες δυνατότητες επισκεψιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας.

Επιπλέον, έκανε λόγο για τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που δίνονται μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για την παραγωγή οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα από καταξιωμένες διεθνείς αλλά και ελληνικές εταιρείες, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην διαδικασία εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού.

Αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τη δυνατότητα φιλοξενίας αρχαιοτήτων της Ελλάδος σε εκθέσεις του εξωτερικού, επεσήμανε τα εξής: «Μα, καλά, συζητάμε στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το αν θα εξάγουμε το πιο ισχυρό προϊόν που διαθέτει αυτή η χώρα; Και δεν το αντιμετωπίζω καθόλου ως εμπορικό προϊόν, αλλά ως πολιτιστικό προϊόν. Συζητάμε αν θα εξάγουμε το ελληνικό πολιτιστικό απόθεμα που έχει καταστεί πανανθρώπινη αξία και οικουμενική κληρονομιά; Συζητάμε αν θα το διοχετεύσουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και υπάρχουν αντιρρήσεις; Χρειάζεται αυτή η πανανθρώπινη αξία, το ελληνικό πολιτιστικό απόθεμα μικρόνοη και στενόκαρδη προσέγγιση; Δεν πρέπει αυτό το απόθεμα να το καταστήσουμε διαρκώς και συνεχώς κτήμα ολόκληρης της οικουμένης;

Όσον αφορά τώρα το αν η δυνατότητα φιλοξενίας -γιατί εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι- αρχαιοτήτων της Ελλάδος σε εκθέσεις του εξωτερικού θα είναι για είκοσι, εικοσιπέντε ή τριάντα χρόνια, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Όμως, όσον αφορά το αν θα υπάρχει η δυνατότητα, κατά την άποψή μου, δεν μπορεί να συζητηθεί, πρώτον για λόγους παγκόσμιας πρακτικής και δεύτερον για λόγους ανάγκης εξαγωγής του πολιτιστικού μας προϊόντος. Δεν φεύγει, δεν το παίρνει κανένας, δεν το κλέβει. Θα αποφαίνεται πάντα το αυστηρό -το οποίο καλώς είναι αυστηρό- Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τους όρους, τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό. Αυτό πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο. Είναι η δύναμή μας».

Απευθυνόμενος μάλιστα στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο βουλευτής Μαγνησίας πρότεινε όλα τα αξιόλογα ελληνικά μουσεία να μελετήσουν τη δυνατότητα διάθεσης περιοδικών εκθέσεων στο εξωτερικό και για λόγους οικονομικής αυτοτέλειας, αλλά και για λόγους που υπηρετούν την πολιτιστική μας διπλωματία κατά τον καλύτερο τρόπο.

«Όλα τα αξιόλογα ελληνικά μουσεία πρόκειται να στείλουν κυρίως εκθέματα, τα οποία δεν εκτίθενται αυτήν την ώρα και είναι στοιβαγμένα στις αποθήκες, παραμένοντας εκεί για δεκαετίες, ενδεχομένως και για αιώνες. Γιατί να μην αξιοποιηθούν; Πρόκειται να χτιστούν ποτέ στην Ελλάδα μουσεία που θα φιλοξενήσουν όλες τις αρχαιότητές μας; Πρέπει όλη η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα πελώριο μουσείο για να έχουμε τη δυνατότητα να εκθέσουμε όλες τις αρχαιότητες. Γιατί, λοιπόν, να περιορίσουμε αυτές τις δυνατότητες, αυτό το ισχυρό πλεονέκτημα που διαθέτει η Ελλάδα και στο οποίο είναι η ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως; Γιατί να το περιορίσουμε και να μην το αξιοποιήσουμε;» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας πρότεινε το επόμενο μεγάλο project για την Ελλάδα να είναι η δυνατότητα ψηφιακής εικονικής επίσκεψης στα ελληνικά μουσεία όλων των ανθρώπων, από οποιοδήποτε πλάτος και μήκος του πλανήτη, δίνοντας έτσι κίνητρο για δια ζώσης επισκέψεις, συντελώντας συγχρόνως στη βιωσιμότητα των ελληνικών μουσείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου