ΤΟΠΙΚΑ

Νέες ειδικότητες γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου

νέες-ειδικότητες-γιατρών-στο-νοσοκομ-803505

Οι ενστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου και το ασφυκτικό πλαίσιο για να υποβληθούν προτάσεις για τον νέο οργανισμό

Η τροποποιημένη πρόταση του Νοσοκομείου Βόλου με τις νέες ειδικότητες που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον Οργανισμό λειτουργίας του ιδρύματος, ώστε να λειτουργήσουν νέα τμήματα, περιμένει μεν το πράσινο φως για έγκριση από το υπουργείο Υγείας, την ίδια όμως στιγμή προκαλεί ενστάσεις και προβληματισμό, για το εάν αποδυναμώνονται ορισμένες ειδικότητες για να ενισχυθούν κάποιες άλλες.

Η αναδιάρθρωση ειδικοτήτων ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθούν στο Νοσοκομείο, Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Τμήμα Νεώτερων Απεικονιστικών Μεθόδων, Ειδική Μονάδα Παρηγορητικής Θεραπείας (ενταγμένη στο Αναισθησιολογικό τμήμα) με 20 Κλίνες, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με 4 κλίνες και Μονάδα Υπερβαρικού Οξυγόνου.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο όμως του Νοσοκομείου, κατέθεσε μεν την πρότασή του, επισήμανε όμως γραπτώς προς τη διοίκηση ότι «η εισήγησή μας αποτελεί πρόταση ανάγκης προκειμένου να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν τα αντίστοιχα τμήματα που κρίνονται απολύτως απαραίτητα, η πρόταση όμως οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών καθώς καταργούνται θέσεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων».

Αφορμή για τους παραπάνω προβληματισμούς αποτέλεσε το έγγραφο που εστάλη στις 24 Νοεμβρίου από τον διευθυντή Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, σύμφωνα με το οποίο ζητούνταν να γίνει τροποποίηση των ειδικοτήτων που προτείνονται με την υπόμνηση ότι «θα πρέπει να γίνει χωρίς αύξηση του αριθμού του ιατρικού προσωπικού και των κλινών».

Οι ειδικότητες που μετατρέπονται και αυτό προκαλεί διαμαρτυρίες είναι πνευμονολόγων, ενδοκρινολόγων, φυσιάτρων και δερματολόγου. Αντι αυτών προτείνονται παθολόγοι, εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι για τον Μαγνητικό.

«Δεν απεμπολούμε καμία ειδικότητα. Οι μετατροπές έγιναν με βάση τις σημερινές ανάγκες των Κλινικών», απαντούν κύκλοι της διοίκησης στις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται.

Η νέα πλέον πρόταση βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Υγείας. Εγκρίθηκε από την 5η ΥΠΕ προχθές με την επισήμανση ότι « βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου, οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή και στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος».

Τα νέα Τμήματα

Η πρόταση που απέστειλε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου στην 5η ΥΠΕ και στο Υπουργείο Υγείας προβλέπει: Οι 2 θέσεις Φυσικής Ιατρικής αποκατάστασης μετατρέπονται σε δύο θέσεις Καρδιολόγων για την Ειδική Μονάδα Επεμβατικής Καρδιολογίας και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο (τη Στεφανιαία Μονάδα), η 1 θέση δερματολόγου- αφροδισιολόγου και η 1 θέση ρευματολόγου προτείνεται να μετατραπούν σε δύο θέσεις Ακτινολόγων για το τμήμα Νεώτερων Απεικονιστικών Μεθόδων (Αξονικός και Μαγνητικός Τομογράφος).

Επίσης, οι 2 θέσεις Πνευμονολογίας μετατρέπονται σε 2 θέσεις Εντατικολογίας με Πνευμονολόγους για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), οι 2 θέσεις Ενδοκρινολογίας μετατρέπονται σε 2 θέσεις Παθολογίας για την Ειδική Μονάδα Παρηγορητικής Θεραπείας, ενώ η 1 θέση Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής προτείνεται να μετατραπεί σε μια θέση Αναισθησιολογίας για την Ειδική Μονάδα Παρηγορητικής Θεραπείας. Τέλος προτείνεται η μετατροπή 1 θέσης Χειρουργικής Θώρακος σε 1 θέση Αναισθησιολογίας για την Ειδική Μονάδα Παρηγορητικής Θεραπείας, ενώ αναφορικά με τη δημιουργία Μονάδας Υπερβαρικού Οξυγόνου προτείνεται να προκηρυχθούν επιπλέον 3 θέσεις Παθολογίας.

Αναδιάρθρωση και στις κλίνες

Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η εισήγηση της Ιατρικής Υπηρεσίας ως προς τη δυναμικότητα των κλινών. Η αναδιάρθρωση της δύναμης των κλινών του Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο», ανά Τομέα έχει ως εξής:

α) Παθολογικός Τομέας με δυναμικότητα 164 κλινών (μείωση κατά 7 κλίνες)

β) Ψυχικής Υγείας με δυναμικότητα 30 κλινών (μείωση κατά 10 κλίνες)

γ) Διατομεακά Τμήματα με δυναμικότητα 30 κλινών (αύξηση κατά 17 κλίνες)

δ)Οι κλίνες του Χειρουργικού Τομέα παραμένουν ως έχουν (176)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου