ΤΟΠΙΚΑ

«Καζάνι που βράζει» η Ογκολογική του Νοσοκομείου Βόλου

καζάνι-που-βράζει-η-ογκολογική-του-ν-803498

Οι τεταμένες σχέσεις γιατρών, η ΕΔΕ σε βάρος του επικεφαλής και στη μέση οι καρκινοπαθείς, που δίνουν μάχη ζωής

Θα περίμενε κανείς σε ευαίσθητο τμήμα, όπως το Τμήμα Χημειοθεραπειών του Νοσοκομείου Βόλου, όλα να κυλούν ρολόι, καθώς έχει να κάνει με ασθενείς που δίνουν τη μάχη για τη ζωή. Δυστυχώς οι καταστάσεις δεν είναι ανέφελες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία των ανθρώπων, που έχει την ευθύνη να επικουρεί.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τις τελευταίες εβδομάδες το κλίμα στο Τμήμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Η Ογκολογική μοιάζει με «καζάνι που βράζει» και είναι έτοιμο να εκραγεί. Το κλίμα είναι βαρύ. Οι τεταμένες σχέσεις των γιατρών μεταξύ τους και η ΕΔΕ σε βάρος του επικεφαλής του τμήματος Γιώργου Ρήγα, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες σε βάρος του αφενός για τη συμπεριφορά του σε ασθενείς και στο προσωπικό του τμήματος, αφετέρου για γενικότερα ζητήματα λειτουργίας του τμήματος, έχουν πυροδοτήσει μία ιδιαιτέρως αρνητική κατάσταση.

Αρκετοί καρκινοπαθείς εμφανίζονται να έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και το Πανεπιστημιακό, καθώς όπως διαμαρτύρονται δεν αντέχουν την ψυχολογική πίεση που υφίστανται, όντας οι τελικοί αποδέκτες του «πολεμικού» κλίματος στους διαδρόμους του Τμήματος Χημειοθεραπειών.

Τα όσα διαδραματίζονται στο Τμήμα το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη διοίκηση και το επιστημονικό συμβούλιο που πρωτίστως επιδιώκουν να εκτονωθεί η κατάσταση για να μην «πληγεί» άλλο το κύρος ενός Τμήματος το οποίο διαχειρίζεται ασθενείς με καρκίνο. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν κυρίως από το αν θα γίνει κατανοητό πως αυτό που προέχει είναι οι καρκινοπαθείς και όχι οι διαγκωνισμοί για το ποιος έχει «το πάνω χέρι» στο Τμήμα.

Ενημέρωση για την κατάσταση στο Τμήμα έχουν επίσης οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού οργάνου των νοσοκομειακών γιατρών οι απόψεις όμως μεταξύ των διίστανται, ως προς τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν.

Σημειώνεται, πως το Τμήμα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου έκανε πολλά χρόνια να σταθεί στα «πόδια του» . Επί 10 χρόνια το Τμήμα λειτουργούσε με έναν μόνιμο ογκολόγο γιατρό, τον Γιώργο Ρήγα που έστησε το Τμήμα από μηδενική βάση και είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος του Τμήματος, καθώς επίσης έναν επικουρικό γιατρό. Ο δεύτερος μόνιμος ογκολόγος στο Αχιλλοπούλειο (γυναίκα) ανέλαβε υπηρεσία τον Μάιο του 2019. Έτσι πλέον τους καρκινοπαθείς της περιοχής μας εξυπηρετούν τρεις ιατροί ογκολόγοι, δύο μόνιμοι και ένας επικουρικός για τρία χρόνια.

Τον περασμένο Μάιο είχε προκληθεί και πάλι αναστάτωση στο Τμήμα, όταν ο κ. Ρήγας μέσω της προσωπικής του σελίδας στο fb ανακοίνωνε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Αχιλλοπούλειο, διότι αισθάνονταν θιγμένος μετά την επώνυμη καταγγελία ασθενούς σε βάρος του για θέματα που αφορούσαν στη θεραπευτική της αγωγή.

Τότε, με πρωτοβουλία της ίδιας της ασθενούς και του συλλόγου καρκινοπαθών Μαγνησίας η καταγγελία είχε κοινοποιηθεί στη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, όπως επίσης στην Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας. Ο γιατρός είχε επισημάνει πως «έχει στοχοποιηθεί», ωστόσο δεν παραιτήθηκε.

Μετά τη νέα αναστάτωση ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον κ. Ρήγα, ο οποίος επισήμανε λακωνικά. «Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Θα μιλήσω όταν το κρίνω εγώ».

Δόθηκε εντολή για ΕΔΕ

Σε βάρος του κ. Ρήγα εκκρεμούν καταγγελίες καρκινοπαθών, αλλά και συναδέλφου του για τη συμπεριφορά του στο Τμήμα για αυτό και βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ από την Ιατρική Υπηρεσία που θα τις διερευνήσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Αρχικά επιχειρήθηκε το θέμα να διευθετηθεί χωρίς να δημιουργηθεί θόρυβος. Όμως την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ένα συμβάν που φέρεται να «ξεχείλισε το ποτήρι». Ασθενής που παρακολουθούνταν από τον επικεφαλής του Τμήματος θέλησε να επισκεφτεί τον γιατρό, αλλά η πόρτα για αυτόν ήταν ερμητικά κλειστή. Μεταφορικά και πρακτικά, αφού όπως διαπιστώθηκε έλειπε και το πόμολο από την πόρτα, όπως λένε οι ίδιες πηγές.

Επειδή δεν ήταν η πρώτη φορά που «έτρωγε πόρτα» ο ασθενής διαμαρτυρήθηκε έντονα στο γραφείο του διοικητή. Ο κ. Ντόκος μετέβη στον πρώτο όροφο της παλιάς πτέρυγας όπου βρίσκεται το Τμήμα Χημειοθεραπειών, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Φέρεται να διαμήνυσε στον επιστημονικά υπεύθυνο ότι « το Τμήμα δεν είναι «τσιφλίκι κανενός» και ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ιδιοκτησιακές αντιλήψεις του τύπου « είναι δικοί μου οι ασθενείς δεν θα τους βλέπει άλλος» και κατέστησε σαφές πως «κανείς γιατρός δεν έχει το δικαίωμα να επιλέγει ασθενείς, διότι αποστολή όλων είναι να εξετάζουν και να διασφαλίζουν θεραπείες σ’ όποιον έχει ανάγκη, διότι αυτός είναι ο ρόλος ενός δημόσιου νοσοκομείου».

Ζήτησε δε όταν οι ασθενείς το ζητούν να μπορούν σε συνεννόηση με τους γιατρούς να έχουν πρόσβαση στον φάκελό τους, διότι υπήρξαν διαμαρτυρίες και ως προς αυτό. Καρκινοπαθείς φέρεται να θέλησαν να λάβουν γνώση των θεραπειών που λαμβάνουν και υπήρξε άρνηση ενημέρωσης.

«Για εμάς προέχουν οι καρκινοπαθείς»

Για το παραπάνω περιστατικό ενημερώθηκε και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας, όπως επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος Σοφία Ιωάννου.

Οι σχέσεις της σημερινής διοίκησης με τον υπεύθυνο του Τμήματος είναι στον πάγο. Σύμφωνα με την πρόεδρο δεν υπάρχει καμία «γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Για τα θέματα που απασχολούν τους καρκινοπαθείς ο σύλλογος συνεννοείται απευθείας με τον κ. Ντόκο, με τον οποίο η συνεργασία είναι πολύ καλή, όπως λέει η ίδια.

Ως προς τα ζητήματα που έχουν ανακύψει η κ. Ιωάννου αναφέρει: «Τα μέλη μας είναι άνθρωποι που ζούνε κάθε μέρα με τον θάνατο μέσα τους. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι οι θεραπείες για να μπορέσουμε να νικήσουμε την αρρώστια και να γίνουμε καλά. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε με την ανασφάλεια και να φορτιζόμαστε ψυχολογικά. Οι χημειοθεραπείες επιβάλλουν ηρεμία και καλή ψυχολογία για να μπορέσει να ορθοποδήσει ο ασθενής», προσθέτει.

Να μην αποδυναμωθεί το Τμήμα

Για το ζήτημα ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας, μέλος της σημερινής διοίκησης της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Χαυτούρας, καθώς με τον κ. Ρήγα έχουν συνεργαστεί σε συνδικαλιστικό επίπεδο στις προηγούμενες εκλογές του συλλόγου.

Ο κ. Χαυτούρας επιβεβαίωσε επίσης ότι ενημερώθηκε πως υπάρχου διαμαρτυρίες στο Τμήμα Χημειοθεραπείας, επισήμανε πως θα πρέπει το όλο θέμα να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και στόχο να επανέλθει η ομαλότητα.

Έσπευσε ωστόσο να αναφέρει πως αυτό που προέχει να διασφαλιστεί είναι ότι το Τμήμα δεν θα αποδυναμωθεί και ότι οι τρεις γιατροί θα καταφέρουν να συνυπάρξουν για το καλό των καρκινοπαθών. «Δεν συμφωνώ ούτε με αποκεφαλισμούς, ούτε με προσωπικές συμπεριφορές που θίγουν τους ασθενείς. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και το Τμήμα να συνεχίσει να λειτουργεί με τους τρεις γιατρούς και να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό», τόνισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου