ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός… φόρμας τα γυμναστήρια

εκτός-φόρμας-τα-γυμναστήρια-803476

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδηγούν στο χείλος της καταστροφής επαγγελματίες, που ζητούν στήριξη από την Πολιτεία και προστασία από επιτήδειους, που εν μέσω καραντίνας… «αλωνίζουν»

«Μόλις δύο γεμάτους μήνες μπορέσαμε να δουλέψουμε το 2020», η κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες γυμναστηρίων στον Βόλο. Η πανδημία του κορονοϊού έχει βγάλει εκτός… φόρμας τα γυμναστήρια στην πόλη, που έχουν ήδη δεχθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα και βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα «χτυπήματα» στους επαγγελματικούς χώρους άθλησης όπου οι ασκούμενοι επενδύουν κυρίως στην υγεία και στη φυσική τους κατάστασηχτίζοντας ταυτόχρονα γερούς οργανισμούς, είναι απανωτά. Από την έναρξη του έτους, τα γυμναστήρια δούλεψαν μέχρι στις 15 Φεβρουαρίου, στη συνέχεια με την έναρξη της πανδημίας η κίνηση μειώθηκε αισθητά και τον Μάρτιο επιβλήθηκε το πρώτο λουκέτο.

Ηταν οι τελευταίοι χώροι που άνοιξαν τον Ιούνιο στο πλαίσιο της σταδιακής επαναφοράς σε μια σχετική «κανονικότητα», και παρέμειναν ανοιχτοί το καλοκαίρι, μία περίοδο παθητική για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Και πάνω που τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε η κίνηση να ανεβαίνει, επιβλήθηκε και δεύτερο λουκέτο, στις 3 Νοεμβρίου, έναν από τους καλύτερους παραδοσιακά μήνες για τα γυμναστήρια.

Τα γυμναστήρια θεωρήθηκαν χώροι υψηλού κινδύνου λόγω της υψηλής συγκέντρωσης κόσμου. Τι κι αν προωθούν την ίδια την υγεία μέσω της σωματικής άσκησης; Τι κι αν ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που εφάρμοσαν με ευλάβεια το σύνολο των μέτρων που επιβλήθηκαν με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.

Οι χώροι έκλεισαν και πιθανότατα θα είναι οι τελευταίοι που θα ανοίξουν. Βαρόμετρο για το άνοιγμα ή μη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα είναι η εορταστική περίοδος. Αν τα κρούσματα μειωθούν τότε υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν κάποια στιγμή μετά τις 15 Ιανουαρίου. Αν όμως ξεσπάσει και το αναμενόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας τότε δεν προβλέπεται άρση των ρολών πριν τον ερχόμενο Απρίλιο…

«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όταν αποφασιστεί το άνοιγμα των επιχειρήσεών μας, να είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας. Ο κλάδος δεν μπορεί να αντέξει το σύστημα ακορντεόν. Δεν συμφέρει με τίποτα να ανοίξουμε και να ξανακλείσουμε. Χρειάζεται προεργασία για το άνοιγμα των χώρων μας, την επιστροφή και προσαρμογή των ασκούμενων. Τα πισωγυρίσματα μας αποσυντονίζουν», ανέφερε σε κατηγορηματικό τόνο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γυμναστηριούχων Μαγνησίας, Αποστόλης Κοσμάς.

«Αυτό που ζητούμε είναι αφενός η μείωση του ενοικίου να ισχύσει τουλάχιστον για έναν χρόνο μέχρι τέλος του 2021 και το ίδιο διάστημα να μη γίνουν εξώσεις επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αφετέρου να ισχύσει για όλες τις δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ό,τι ισχύει για την τέταρτη δόση. Να επιστρέψουμε δηλαδή το 50%», αναφέρει ο κ. Κοσμάς.

Ο ίδιος επίσης, μεταξύ άλλων, προτείνει μοριοδότηση των γυμναστηρίων προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν ως επιχειρήσεις και να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» που τρέχει σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, να ενταχθούν τα γυμναστήρια στο νέο ΕΣΠΑ ως πληττόμενες επιχειρήσεις λαμβάνοντας χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό τους και να θεσπιστεί ρύθμιση για την καταβολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που αυτή τη στιγμή έχουν «παγώσει» θα αρχίσουν όμως να «τρέχουν» με την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων.

Ούτε ένα κρούσμα σε γυμναστήρια

Για τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Γυμναστηριούχων Μαγνησίας, Μιχάλη Γρηγόρη, τα γυμναστήρια κακώς εντάχθηκαν στις επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι στις επιχειρήσεις μας μπαίνει μεγάλος αριθμός ασκούμενων. Όμως από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε στο ακέραιο τα μέτρα με τις αποστάσεις, καθαριότητα, αντισηπτικά, μάσκες, τα τηρήσαμε και έτσι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Εμείς τηρούμε τα πρωτόκολλα και γι’ αυτό δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μάλλον η κυβέρνηση δεν δείχνει εμπιστοσύνη στα μέτρα που έχει θεσπίσει», σημείωσε ο κ. Γρηγόρης.

«Το σπουδαιότερο; Αν ο ασκούμενος δεν νιώθει καλά, απλώς δεν πάει να γυμναστεί. Όχι μόνο εν μέσω πανδημίας αλλά γενικώς. Ως κλάδος μπορούμε να λειτουργήσουμε τηρώντας τα μέτρα στο ακέραιο», συμπληρώνει ο κ. Κοσμάς.

Απαγορεύτηκε ακόμη και η προσωπική προπόνηση

Σύμφωνα με τον ταμία του Συλλόγου, Πέτρο Βασιλάκο, τα επαγγελματικά γυμναστήρια θα μπορούσαν έστω να δουλέψουν σε επίπεδο προσωπικής προπόνησης ή μικρών γκρουπ. «Το οξύμωρο είναι ότι οι επιδημιολόγοι συστήνουν την άσκηση ως μέτρο προστασίας του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις και την ίδια ώρα επιβάλλεται λουκέτο στα γυμναστήρια», αναφέρει.

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, στην καραντίνα της περασμένης άνοιξης επιτρεπόταν η outdoor προπόνηση. Σε αυτή τη φάση η προσωπική προπόνηση απαγορεύεται ρητώς και επιτρέπονται μόνο κάποια συγκεκριμένα αθλήματα όπως το τένις, η ιππασία.

Δημιουργήθηκε κενό και κάποιοι… αλωνίζουν

Στο κενό που δημιουργήθηκε μετά το κλείσιμο των γυμναστηρίων και με δεδομένη την ανάγκη για άσκηση, κάποιοι βρήκαν έδαφος. «Κάποιοι επιτήδειοι βρήκαν χώρο κι αλωνίζουν, ενώ εμείς κρατούμε τις επιχειρήσεις μας κλειστές και μένουμε στο σπίτι για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία», τονίζει ο κ. Βασιλάκος.

Μάλιστα όπως αναφέρει η γραμματέας του Συλλόγου, Βιολέτα Διαλετάρα «στον σύλλογο έχουμε δεχθεί καταγγελίες για παράνομους που συνεχίζουν να δουλεύουν τους χώρους τους ή για επιτήδειους «πλανόδιους» του χώρου που δραστηριοποιούνται σε πάρκα και αυλές».

«Το θέμα είναι απλό, δεν σέβονται τη δημόσια υγεία. Επιτήδειοι βάζουν τα χρήματα πάνω από το αγαθό της υγείας λειτουργώντας σε βάρος όλης της κοινωνίας», προσθέτει η κ. Διαλετάρα. Οι επαγγελματίες γυμναστηριούχοι θέτουν ζήτημα ατομικής ευθύνης και ζητούν από όλους να λειτουργήσουν με βάση αυτό.

Στο χείλος της καταστροφής

Το δεύτερο lockdown που επιβλήθηκε στα γυμναστήρια ήρθε να δώσει στους επαγγελματίες τη χαριστική βολή σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Βασίλη Ζαχείλα. «Η καλή περίοδος των γυμναστηρίων είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Ιδίως ο Νοέμβριος θεωρείται από τους πιο δυνατούς μήνες της σεζόν. Το 2020 οι «δυνατές» περίοδοι για τα γυμναστήρια μας βρήκαν με τα ρολά κατεβασμένα. Και το χειρότερο, ήμασταν οι πρώτες επιχειρήσεις που κλείσαμε μαζί με την εστίαση και οι τελευταίες που θα ανοίξουμε», τονίζει ο κ. Ζαχείλας.

Απροστάτευτος ο χώρος

«Ο χώρος είναι απροστάτευτος και σε αυτό έχει ευθύνη η Πολιτεία. Η Πολιτεία θα έπρεπε να κατοχυρώσει τα επαγγελματικά δικαιώματατων γυμναστών- γυμναστηριούχων. Και επιπλέον να θεσπίσει διοικητικά πρόστιμα. Οποιος δεν έχει άδεια γυμναστηρίου να τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο. Είναι μία λύση που έδειξε η ίδια η αντιμετώπιση της πανδημίας και μπορεί να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατική επίλυση του προβλήματος που πλήττει τον κλάδο», υπογραμμίζει ο κ. Κοσμάς.

Τι ζητούν οι γυμναστηριούχοι για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν

Χρήστος Μπουκώρος: Τουριστική υποδομή αξίας το τρενάκι του Πηλίου

Προσφάτως το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γυμναστηριούχων Μαγνησίας συναντήθηκε με τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο, στον οποίο εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου, υπέβαλε τις προτάσεις και τα αιτήματά τουυ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γυμναστηριούχων Μαγνησίας Αποστόλη Κοσμά, «δεν μπορούμε εμείς να υποδείξουμε στους λοιμωξιολόγους, πότε θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε. Αυτό που ζητούμε είναι στήριξη από την Πολιτεία για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε».

Ο κ. Κοσμάς αναγνωρίζει ότι το μέτρο της επιδότησης των εργαζομένων των γυμναστηρίων που βγήκαν σε αναστολή εργασίας όπως και η επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι μέτρα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θετική κρίνει επίσης και τη μείωση του ενοικίου σε ποσοστό 40% αλλά και την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το διάστημα που οι επιχειρήσεις μένουν κλειστές. Με βάση τα αιτήματα των γυμναστηριούχων ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος παρενέβη με διπλή ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Με τις ερωτήσεις του ο βουλευτής Μαγνησίας ζητεί την περαιτέρω ενίσχυση των γυμναστηρίων που παραμένουν κλειστά από το πρώτο διάστημα της καραντίνας και σχεδόν για όλη τη διάρκειά της και την περαιτέρω μείωση των υψηλών ενοικίων με αντίστοιχη αποζημίωση των ιδιοκτητών των ακινήτων. Επίσης, ζητεί την ένταξη των επιχειρήσεων που ανήκουν στο δυναμικό του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων στο ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021- 2027, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές εκσυγχρονίζοντας τον εξοπλισμό τους και βελτιώνοντας τις εγκαταστάσεις τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου