ΤΟΠΙΚΑ

Ιγνάτιος: Οι αποφάσεις της Πολιτείας μάς οδηγούν σε μαύρα Χριστούγεννα

ιγνάτιος-οι-αποφάσεις-της-πολιτείας-μ-802747

Νέα ηχηρή παρέμβαση από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, σχετικά με την κυβερνητική απόφαση να λειτουργήσουν οι ναοί μόνο ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων, με περιορισμένο αριθμό πιστών.

Σε άρθρο του στο «Παρόν» επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν για τη λειτουργία των ναών μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Φώτων είναι ακατανόητες, ακραίες, προσβλητικές προς την Εκκλησία και ανεφάρμοστες. Μας οδηγούν σε μαύρα Χριστούγεννα». Οπως, αναλυτικά υπογραμμίζει ο κ. Ιγνάτιος, «καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Εκκλησία μας επιδεικνύει στάση υπεύθυνη και εποικοδομητική, συντάσσεται με την Πολιτεία στη λήψη και εφαρμογή ακόμα και των πλέον ακραίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, άσκησε προωθημένη και ασυνήθιστη οικονομία σε ζητήματα όπως η Θεία Λατρεία, η απρόσκοπτη συνέχιση του ιεραποστολικού και κοινωνικού Της έργου. Και όλα αυτά, γνωρίζοντας ότι αντιστρατεύεται την επιθυμία μιας πολύ σημαντικής μερίδας του πληρώματός Της, που βλέπει, πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες διάθεση περιορισμού ή ακόμα και διωγμού του εκκλησιαστικού βίου. Η Εκκλησία μας σέβεται την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής, αλλά θυμίζει πάντοτε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα και αίμα, αλλά και ψυχή και πνεύμα, τα οποία τούτη την δύσκολη περίοδο βαρέως ασθενούν και έχουν απόλυτη ανάγκη βοήθειας και θεραπείας.

Αναμέναμε, λοιπόν, ενόψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου ότι η Κυβέρνηση θα εκτιμούσε εμπράκτως τη μέχρι σήμερα εκκλησιαστική πράξη και δεν θα έμενε στα λόγια, όπως πληθωρικά πράττει αυτόν τον καιρό. Θα σεβόταν δηλαδή την ανάγκη των Χριστιανών μας, στην Ορθόδοξη Ελλάδα, να γιορτάσουν Χριστούγεννα, έστω και με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, σε πλαίσιο λογικής κατανομής των πιστών στους Ναούς μας, έτσι ώστε και το θρησκευτικό μας αίσθημα, έστω και στο ελάχιστο να ικανοποιηθεί και να μη ματαιωθεί ο αγώνας της Κοινωνίας και των Αρχών για την πάταξη του κακού. Ομως, οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν για τη λειτουργία των ναών μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Φώτων είναι ακατανόητες, ακραίες, προσβλητικές προς την Εκκλησία και ανεφάρμοστες. Μας οδηγούν σε μαύρα Χριστούγεννα και επί πλέον ψυχολογική επιβάρυνση του λαού, που αναζητούσε στις εορτές που έρχονται μια αχτίδα φωτός, μια αμυδρή διέξοδο, μια στάλα αισιοδοξίας και πνευματικής αναψυχής, για ν’ αντέξουν την συνέχεια του μαραθωνίου κατά της πανδημίας.

Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο οι αποφάσεις αυτές να αναθεωρηθούν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναμένουμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, που συνεδριάζει αύριο Τρίτη 15/12. Πρόκειται για συνεδρία που μπορεί να αποβεί ιστορική, καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος καλείται να πάρει στα χέρια Της την κατάσταση, να αποκαταστήσει το πληγωμένο και παραβιασμένο αυτοδιοίκητό Της και να δώσει το σύνθημα για Χριστούγεννα με τον Χριστό και όχι χωρίς Αυτόν. Όλοι μας περιμένουμε με προσμονή και ελπίδα τις αποφάσεις Της και αυτές θα ακολουθήσουμε, καθώς αυτές και μόνο μας δεσμεύουν έναντι του Θεού και του λαού».

«Ο διχασμός δεν επέρχεται ποτέ από την Εκκλησία»

Νέος κληρικός προστέθηκε στην ιερατική οικογένεια της τοπικής Εκκλησίας. Πρόκειται για τον π. Δημήτριο Βλαχοδήμο, 73 ετών, έγγαμο, πατέρα δύο τέκνων και παππού τεσσάρων εγγονών, ο οποίος αμισθί θα διακονήσει την Ιερά Μητρόπολη.

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος επανέλαβε ότι «το έργο της Εκκλησίας είναι πάντα έργο ενότητος. Ο διχασμός δεν επέρχεται ποτέ από την Εκκλησία. Ο διάβολος επιδιώκει τον διχασμό. Εμείς επιδιώκουμε την ενότητα, και ταυτόχρονα, φροντίζουμε τον πιστό λαό μας. Η εποχή είναι κρίσιμη, αναγκαζόμαστε να σχοινοβατήσουμε στην έννοια της ενότητας και της υπεράσπισης των πιστών και των δικαίων της Εκκλησίας. Ευχόμαστε όλοι να κατανοήσουμε πόση σημαντική είναι η εργασία της ενότητας, ιδιαίτερα τούτη την εποχή. Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε και εκείνοι που έχουν την εξουσία κι εμείς που διακονούμε τον πιστό λαό ότι πρέπει να πορευτούμε με σύνεση, να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, γιατί ο λαός μας διψάει την αλήθεια, που είναι ο Χριστός και κανείς δεν μπορεί να του στερήσει την κοινωνία της Αλήθειας. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε, για να ζήσουμε Χριστούγεννα, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου