ΤΟΠΙΚΑ

Ικανοποίηση μετά τη χρυσή τομή- Ιγνάτιος: Δώσαμε μεγάλη μάχη

ικανοποίηση-μετά-τη-χρυσή-τομή-ιγνάτι-801606

Θεία λειτουργία για τους πιστούς και ανήμερα Πρωτοχρονιάς – Μέχρι 50 άτομα στον Αγιο Νικόλαο Βόλου και 25 στους ναούς

Βρέθηκε, τελικά, η χρυσή τομή στον τρόπο λειτουργίας των ναών την περίοδο των εορτών, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν πανελλαδικά, με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος να επισημαίνει «αυτές τις μέρες δώσαμε μια μάχη» και την κυβέρνηση να υπαναχωρεί στο παραπέντε, εγκρίνοντας βελτιωμένη πρόταση, που ανοίγει τους ναούς και την Πρωτοχρονιά αφενός, αφετέρου διευρύνει τον αριθμό των πιστών, που θα μπορούν να παραστούν. Συγκεκριμένα, οι θείες λειτουργίες θα τελεστούν παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ο αριθμός των πιστών καθορίζεται μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς, ενώ στην αρχική ανακοίνωση ήταν 25, με τον συνολικό αριθμό στους υπόλοιπους Ναούς μέχρι 25 άτομα, έναντι 9, στην πρώτη ανακοίνωση.

Με την προτροπή της Ιεράς Συνόδου σε όλες τις Μητροπόλεις να τηρούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση, σε ανακοίνωση, που εξέδωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών πέραν της μιας, που υπάρχει η δυνατότητα τις συγκεκριμένες ημέρες, με τις αποστάσεις μεταξύ των πιστών να καθορίζονται στα δύο περίπου μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, με τη χρήση μάσκας και αντισηπτικών να είναι αυτονόητη.

Τις υπόλοιπες ώρες, οι ναοί θα παραμένουν ανοιχτοί για προσκύνημα και ατομική λατρεία, ενώ δεν θα τελεστεί για πρώτη φορά η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην παραλία ανήμερα των Θεοφανίων.

Με ισχυρή την πεποίθηση ότι θα καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις και οι φωνές διαμαρτυρίας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επεσήμανε με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ουσιαστικά επετεύχθη αυτό που είχαμε ονομάσει χρυσή τομή. Βέβαια, δεν είναι το μέγιστο καλό, θα θέλαμε στους μεγάλους ναούς να έχουμε μέχρι 50 άτομα, αλλά φτάνουμε σε ένα σημείο που μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι και θα διασφαλιστούν οι όροι υγιεινής, αλλά και θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι πιστοί από αυτούς που προέβλεπε η πρώτη εξαγγελία των εννέα. Νομίζω ότι υπάρχει τεράστια διαφορά».

Αλλαγή δεδομένων στους ναούς

Η αλλαγή δεδομένων στους ναούς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προηγήθηκαν από κληρικούς και Ιεράρχες, έφερε τη νηνεμία. Ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Είχε γίνει φανερό ότι δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε με την πρώτη εξαγγελία των μέτρων», ενώ προσέθεσε με νόημα ότι συνέβαλαν πολλοί στη χρυσή τομή. «Σε μια μάχη πρέπει να αξιοποιήσει κανείς κάθε τι που έχει, για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε.

Με ισχυρό το αίτημα για την χρυσή τομή να διατυπώνεται μετ’ επιτάσεως από τον Βόλο, τη Μαγνησία και ολόκληρη την Ελλάδα, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «είναι σε μια σύγκλιση προς την Εκκλησία η κυβέρνηση» και προσέθεσε: «Νομίζω ότι ήταν σωστές οι παρεμβάσεις που έγιναν, υπήρξε ανταπόκριση από την κυβέρνηση και πολύ σωστά έλαβε πλέον καινούργια μέτρα από αυτά που είχε εξαγγείλει».

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο κ. Ιγνάτιος ευχήθηκε «να εορτάσουμε ευλογημένα Χριστούγεννα και κατά το δυνατό με σύνεση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, αλλά και όσοι επιθυμούν, να μπορούν να έχουν την εμπειρία της λατρείας. Νομίζω ότι δικαίως ζητήσαμε αυτό, ώστε να κρατήσουμε την ενότητα και την συνοχή μας. Δεν είναι το μέγιστο, αλλά είναι το δυνατόν αυτή τη στιγμή, γιατί πρέπει να ξεπεραστεί το θέμα της πανδημίας».

Προτροπή της Ιεράς Συνόδου

Να συναισθανθούν την κρισιμότητα των καιρών ζητά από τον ελληνικό λαό η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε χθες Τρίτη 14 Δεκεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Ιερά Σύνοδος με την ανακοίνωση της, φαίνεται πλήρως εναρμονισμένη με την Ελληνική Πολιτεία, ζητώντας από τους πιστούς να τηρήσουν πιστά τα υγειονομικά μέτρα.

Επίσης, ζητά να τηρήσουν τα μέτρα και οι Μητροπολίτες αλλά και οι 9.000 κληρικοί, ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Ελληνες.

Η Εκκλησία αντιλήφθηκε από την αρχή τη σημασία των μέτρων για τη δημόσια υγεία… «γι’ αυτό υπέμενε καρτερικά την απαγόρευση προσέλευσης πιστών στους ναούς», σύμφωνα με όσα αναφέρει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνεται ότι για την αποφυγή της παρουσίας πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο και για πολλή ώρα, «οι Ιερές Μητροπόλεις θα ρυθμίζουν την τέλεση περισσοτέρων Θείων Λειτουργιών εντός της ίδιας ημέρας, με λιτότητα και απλότητα, οι οποίες προσφέρουν και συντομία χρόνου».

Παράλληλα ο Μέγας Αγιασμός και ο καθαγιασμός των υδάτων θα τελεστούν εντός των ναών τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων υγειονομικής προστασίας, ενώ συνίσταται στις ευπαθείς ομάδες «να αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους, χάριν της προστασίας της υγείας τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου