ΤΟΠΙΚΑ

Αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα

αγοράζουν-μόνο-τα-απαραίτητα-80157

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στις λαϊκές αγορές του Βόλου, τονίζουν οι παραγωγοί, ωστόσο όπως αναφέρουν αυτό δεν μεταφράζεται σε κέδρος για τους ίδιους. Οι παραγωγοί επισημαίνουν πως οι τιμές έχουν πέσει αισθητά από 30 έως και 40 λεπτά ανά κιλό για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα και οι καταναλωτές περιορίζονται πλέον αποκλειστικά και μόνο στα απολύτως απαραίτητα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

«Αγοράζονται μόνο όσα καταναλώνονται» τονίζουν παραγωγοί του Βόλου. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τους τόπους διάθεσης φθηνών προϊόντων, όπως είναι η λαϊκή αγορά. Παραγωγοί και μικροπωλητές κάνουν λόγο για μείωση στην κατανάλωση μέχρι και 40% σε σχέση με πέρυσι, την ώρα που τα έξοδα για την παραγωγή έχουν αυξηθεί, ενώ είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς τους προμηθευτές των πρώτων υλών.

Λόγω της οικονομικής κρίσης ο πρόεδρος των παραγωγών κ. Απόστολος Τσακανίκας επισημαίνει ότι στρέφεται όλο και περισσότερος κόσμος στις λαϊκές αγορές, ωστόσο το σκηνικό σύμφωνα με τον ίδιο έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν. «Είναι περίεργο το γεγονός ότι παρότι υπάρχει αύξηση του κόσμου παρατηρείται μείωση του τζίρου στο 40%», επισημαίνει ο ίδιος.

Για πρώτη φορά σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα οι παραγωγοί περιμένουν μέχρι το μεσημέρι για να αυξηθεί η κίνηση. «Παλιότερα οι περισσότεροι έρχονταν το πρωί για να βρουν τα καλύτερα και τα φρεσκότερα λαχανικά και φρούτα, τώρα έρχονται όλοι το μεσημέρι για να βρουν καλύτερες τιμές. Ακόμη και οι σταθεροί πελάτες των λαϊκών αγορών έχουν μειώσει τις ποσότητες που αγόραζαν», τονίζει ο πρόεδρος των παραγωγών.

Πλέον, όπως παρατηρούν οι άνθρωποι του χώρου, ο καταναλωτής δεν θα διαθέσει πάνω από 20 ευρώ την εβδομάδα για να αγοράσει από τη λαϊκή αγορά. Χαρακτηριστικά παλιότερα αγόραζαν τέσσερα και πέντε κιλά τομάτας, ενώ τώρα θα πάρουν ένα κιλό και αυτό μετά βίας.

Αυξημένο κόστος παραγωγής

Προβληματισμένος από το κόστος παραγωγής που ακριβαίνει και τις τιμές που μειώνονται εμφανίζεται ο κ. Τσακανίκας, ο οποίος τονίζει πως η επάρκεια ποσοτήτων υποχωρεί, το κόστος παραγωγής μεγαλώνει, ενώ και οι τιμές μειώνονται.

Στο μεταξύ ένα ακόμη πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η μεγάλη πίεση που δέχονται από τους προμηθευτές, οι οποίοι ζητούν να πληρώνονται τοις μετρητοίς. Οι παραγωγοί όμως δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, οπότε αγοράζουν λιγότερα και παράγουν λιγότερα.

Παράπονα από το Δήμο
Τέλος έντονα είναι τα παράπονα που έχουν οι παραγωγοί από την Δημοτική Αρχή Βόλου, αφού ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η διαγράμμιση των χώρων που γίνονται οι λαϊκές αγορές, αλλά ούτε έχουν τοποθετηθεί σχετικές πινακίδες. Αν είχαν υλοποιηθεί τα παραπάνω, αναφέρουν οι παραγωγοί, δεν θα χρειαζόταν η Δημοτική Αστυνομία να κόβει πρόστιμα στα αυτοκίνητα που σταθμεύουν στους χώρους των λαϊκών αγορών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου