ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υπ. Περιβάλλοντος: Ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια σε Ζαγορά –Μούρεσι, Σκιάθο, Σκόπελο

υπ-περιβάλλοντος-ετοιμόρροπα-και-επι-801304

Σχεδόν 9.500 ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια καταγράφηκαν από τους δήμους της χώρας αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος σε ολόκληρη την επικράτεια. Για την αντιμετώπιση των κτιρίων αυτών το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή στις αρχές της επόμενης χρονιάς με στόχο την απεμπλοκή τους από ένα δαιδαλώδες και πεπαλαιωμένο θεσμικό καθεστώς που επί της ουσίας διαιωνίζει την εγκατάλειψη.

Η θεσμική παρέμβαση θα βασίζεται στην αρχή συντήρηση ή κατεδάφιση, ενώ θα περιλαμβάνει και πλέγμα ειδικών παρεμβάσεων και για τα περίπου 20.000 διατηρητέα κτίρια και μνημεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησαν οι δήμοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο αριθμός των ετοιμόρροπων κτιρίων ανέρχεται σε 9.342. Ωστόσο δεδομένου ότι λίστες με τα ετοιμόρροπα κτίρια έδωσαν μόνο οι 111 από τους 330 δήμους της χώρας, ο συνολικός αριθμός των επικίνδυνων κτιρίων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.

Τα περισσότερα ετοιμόρροπα κτίρια – όπως ήταν αναμενόμενο – δήλωσε ο δήμος Αθηναίων (2.863), ενώ ακολουθούν οι δήμοι Λήμνου με 1.500, Ορεστιάδας με 399, Μυτιλήνης με 285, Τεμπών με 249, Νάξου με 246 και Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου με 233 ετοιμόρροπα κτίρια.

Το ζήτημα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και στην κατεύθυνση αυτή σήμερα υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης συνοδευόμενος από τον γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και αρμόδιους αντιδημάρχους πραγματοποίησαν αυτοψία σε ετοιμόρροπο ακίνητο στο Μαρούσι.

Το εν λόγω ακίνητο στο Μαρούσι είναι ένα παλιό, επικίνδυνο και ετοιμόρροπο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, αγνώστου πλέον ιδιοκτήτη, το οποίο κατά το ήμισυ βρίσκεται μέσα σε ρέμα και πρέπει να κατεδαφιστεί.

Από το σημείο της αυτοψίας ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις – οι οποίες βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση – αναμένεται έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε δε ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις, στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι δήμοι.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι πέντε άξονες του σχεδίου του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι:

– Οι δηλώσεις από τους δήμους για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

– Οι αυτοψίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη σε συνεργασία με το ΤΕΕ με στόχο να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

– Η ολοκλήρωση της νομοθετικής παρέμβασης σε συνεργασία με τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

– Η ανάληψη ειδικής μέριμνας για τα διατηρητέα ώστε – όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης – «να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία».

  • Η προετοιμασία των μηχανισμών χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων με προγράμματα, όπως το «Διατηρώ» που σχεδιάζεται στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά».

«Η ρύθμιση που ετοιμάζει ο υπουργός, συνολικά όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης είναι πραγματικά εξαιρετική γιατί θα μας δώσει τη δυνατότητα να προφυλάξουμε ανθρώπινες ζωές. Πραγματικά θεωρώ ότι αν εδώ μέσα κυκλοφορήσουν παιδιά ή οποιοσδήποτε θα κινδυνεύσουν. Επίσης, αν όλος αυτός ο όγκος κτίσματος πέσει μέσα στο ρέμα θα το μπουκώσει με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμύρες. Συνεπώς ζητάμε από την πολιτεία να μας απελευθερώσει τα χέρια για να μπορέσουμε αυτά τα κτίσματα να τα περάσουμε σε δημόσια χρήση και να κάνουμε εδώ πέρα έναν χώρο ο οποίος θα είναι υπέρ της γειτονιάς» επεσήμανε ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά τη σημερινή αυτοψία στο Μαρούσι.

Με τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδικά για τα διατηρητέα κτίρια θα προβλέπεται η αποκατάστασή τους με κάλυψη από το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα «Διατηρώ», βάσει του οποίου θα χορηγείται επιδότηση στους ιδιοκτήτες για μελέτη και εργασίες που θα σχετίζονται τόσο με τον καθαρισμό και την αποκατάσταση εξωτερικών όψεων των κτιρίων όσο και με ενίσχυση της στατικότητας των κτιρίων.

Με το ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης που θα αφορά το σύνολο των ετοιμόρροπων κτιρίων, θα δίνεται η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρεί στη συντήρηση εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων εφόσον δεν εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ή δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος και να τα εκμεταλλεύεται μέχρι την αποπληρωμή του κόστους αποκατάστασης. Κι αυτό πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τίθεται ζήτημα αλλαγής κυριότητας του ακινήτου, το οποίο θα θεωρηθεί ότι αντιβαίνει στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Κατά συνέπεια θα πρέπει να βρεθεί και η φόρμουλα βάσει της οποίας οι δήμοι ή άλλοι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να επεμβαίνουν και να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα, χωρίς όμως στη διαδικασία να περιλαμβάνεται ιδιωτικός φορέας. Προτεραιότητα θα δοθεί στα κτίρια η κατάσταση των οποίων απειλεί τη δημόσια ασφάλεια θέτοντας σε κίνδυνο τους διερχόμενους πεζούς από μία ενδεχόμενη μερική ή ολική κατάρρευση.

Ο κατάλογος των ετοιμόρροπων κτιρίων των δήμων

ΑΤΤΙΚΗ

ΑΤΤΙΚΗ

ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ

28

ΑΤΤΙΚΗ

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

7

ΑΤΤΙΚΗ

ΑΘΗΝΑ

2863

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΡΩΠΙΑΣ

9

ΑΤΤΙΚΗ

ΜΑΝΔΡΑΣ

14

ΑΤΤΙΚΗ

ΝΙΚΑΙΑΣ_ΡΕΝΤΗ

169

ΑΤΤΙΚΗ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

60

ΑΤΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

4

ΑΤΤΙΚΗ

ΣΑΛΑΜΙΝΑ

12

ΑΤΤΙΚΗ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

16

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

10

ΑΤΤΙΚΗ

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

17

ΑΤΤΙΚΗ

ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

30

ΑΤΤΙΚΗ

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

21

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΟΡΩΠΙΟΥ

35

ΑΤΤΙΚΗ

ΠΑΙΑΝΙΑΣ

11

ΑΤΤΙΚΗ

ΒΑΡΗΣ_ΒΟΥΛΑΣ _ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

4

ΑΤΤΙΚΗ

ΠΟΡΟΥ

23

ΑΤΤΙΚΗ

ΦΥΛΗ

30

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΧΙΟΥ

ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

68

ΛΕΣΒΟΥ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

91

ΛΕΣΒΟΥ

ΛΗΜΝΟΥ

1500

ΣΑΜΟΥ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

54

ΣΑΜΟΥ

ΔΥΤ. ΣΑΜΟΥ

1

ΛΕΣΒΟΥ

ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

285

ΧΙΟΥ

ΨΑΡΩΝ

17

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

23

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ

60

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΚΙΑΘΟΥ

25

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΚΟΠΕΛΟΥ

60

ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΕΜΠΩΝ

249

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

42

ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΥΡΝΑΒΟΥ

53

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

38

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΡΟΔΟΠΗΣ

ΑΡΡΙΑΝΩΝ

4

ΕΒΡΟΥ

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

47

ΔΡΑΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

155

ΕΒΡΟΥ

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

399

ΡΟΔΟΠΗΣ

ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

125

ΞΑΝΘΗΣ

ΞΑΝΘΗΣ

33

ΞΑΝΘΗΣ

ΑΒΔΗΡΩΝ

8

ΞΑΝΘΗΣ

ΤΟΠΕΙΡΟΥ

3

ΞΑΝΘΗΣ

ΜΥΚΗΣ

6

ΔΡΑΜΑΣ

ΔΡΑΜΑΣ

16

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ

ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΛΕΥΚΑΔΑΣ

50

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΛΥΞΟΥΡΙΟΥ

151

ΗΛΕΙΑΣ

ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

58

ΑΧΑΪΑΣ

ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

12

ΗΛΕΙΑΣ

ΖΑΧΑΡΩΣ

6

ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

6

ΗΛΕΙΑΣ

ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ

86

ΗΛΕΙΑΣ

ΠΗΝΕΙΟΥ

13

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

4

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΣΑΜΗΣ

8

ΑΧΑΪΑΣ

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

83

ΚΡΗΤΗΣ

ΧΑΝΙΩΝ

ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

32

ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

233

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

108

ΧΑΝΙΩΝ

ΚΙΣΣΑΜΟΥ

10

ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ

7

ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΣΗΤΕΙΑΣ

3

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

2

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΝΑΞΟΥ

246

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΣΙΦΝΟΥ

2

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΗΝΟΥ

11

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΛΕΡΟΥ

20

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΡΟΔΟΥ

41

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΚΩΣ

82

ΜΥΚΟΝΟΣ_ΣΥΡΟΣ_ΚΕΑΣ_ΚΥΘΝΟΥ

27

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΛΛΑΣ

ΑΛΜΩΠΙΑΣ

50

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

153

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΒΟΛΒΗΣ

127

ΠΕΛΛΑΣ

ΕΔΕΣΣΑΣ

14

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

30

ΚΙΛΚΙΣ

ΚΙΛΚΙΣ

9

ΗΜΑΘΙΑΣ

ΝΑΟΥΣΑ

28

ΠΕΛΛΑΣ

ΠΕΛΛΑΣ

51

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

72

ΠΙΕΡΙΑΣ

ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

10

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ

21

ΣΕΡΡΩΝ

ΣΕΡΡΕΣ

33

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

18

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΣΙΘΩΝΙΑΣ

3

ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΚΟΖΑΝΗΣ

ΒΕΛΒΕΝΤΟ

44

ΚΟΖΑΝΗΣ

ΒΟΪΟΥ

8

ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΔΕΣΚΑΤΗΣ

26

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

34

ΚΟΖΑΝΗΣ

ΚΟΖΑΝΗΣ

8

ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΦΛΩΡΙΝΑΣ

9

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

13

ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

22

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΑΡΓΟΥΣ

16

ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Β. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

32

ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ν. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

8

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΔΥΤ. ΜΑΝΗΣ

5

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

34

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

4

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

44

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ – ΕΛΑΤΕΙΑΣ

51

ΕΥΒΟΙΑΣ

ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

8

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΘΗΒΑΙΩΝ

19

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ

28

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΛΑΜΙΕΩΝ

49

ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΚΥΡΟΥ

20

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΛΟΚΡΩΝ

39

ΗΠΕΙΡΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΚΟΝΙΤΣΑΣ

70

ΑΡΤΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ

1

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΩΓΩΝΙΟΥ

77

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΖΑΓΟΡΙΟΥ

15

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΦΙΛΙΑΤΩΝ

6

ΑΡΤΑΣ

ΑΡΤΑΙΩΝ

7

9342

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου