ΤΟΠΙΚΑ

Πονοκέφαλος για κτηνοτρόφους τα τσιμπημένα μισθώματα για βοσκοτόπους

πονοκέφαλος-για-κτηνοτρόφους-τα-τσιμ-800985

Ανακούφιση για δεκάδες κτηνοτρόφους φέρνει η υπουργική απόφαση που υπογράφηκε χθες σχετικά με τον καθορισμό ύψους μισθώματος για τη χρήση των βοσκήσιμων γαιών κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ ορίζεται το ύψος του ετήσιου μισθώματος για χρήση βοσκής σε δημόσιες και δημοτικές βοσκήσιμες γαίες.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι τιμές ενοικίασης των βοσκοτόπων στην περιοχή είναι αυξημένες λόγω της έλλειψης επιλέξιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα κυρίως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας. Βάσει υπουργικής απόφασης κτηνοτρόφοι που έκαναν χρήση του ίδιου βοσκότοπου για πάνω από 3 έτη λαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις ίδιες εκτάσεις εφόσον το επιθυμούν και το δηλώσουν στην αίτησή τους. Ωστόσο φέτος σε ορισμένες περιοχές οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να ενοικιάσουν τα συγκεκριμένα βοσκοτόπια με δημοπρασίες .

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν παράταση ενός χρόνου στα συμβόλαια ενοικίου που έχουν υπογράψει διότι όπως τονίζουν «εάν φέτος με το πρόβλημα που υπάρχει στα βοσκοτόπια οδηγηθούμε σε δημοπρασίες θα έχουμε μεγάλη αύξηση στις τιμές ενοικίου. Εχουμε παραδείγματα με βοσκοτόπια φτάνουν με τις δημοπρασίες στα 3,5 ευρώ το στρέμμα, ενώ το προηγούμενο έτος τα ίδια βοσκοτόπια ήταν νοικιασμένα με 60 λεπτά το στρέμμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι αυτή την στιγμή αν μην μπορούν να ανέβουν στα βουνά για να βοσκήσουν τα ζώα τους».

Οι μετακινούμενοι βοοτρόφοι μέχρι τώρα μπορούσαν να νοικιάζουν τα βοσκοτόπια σε μια προσιτή τιμή. Τώρα που είδαν κάποιες δημοτικές αρχές ότι υπάρχει έλλειψη στα επιλέξιμα βοσκοτόπια προσπαθούν να βγάλουν κέρδος. Να σας αναφέρω ότι εγώ φαίνεται στη δήλωση καλλιέργειας ότι νοικιάζω τα τελευταία σαράντα χρόνια συνεχώς τα ίδια βοσκοτόπια. Θα είναι άδικο φέτος να μην μπορώ να βοσκήσω τα ζώα μου στις ίδιες περιοχές» δηλώνει θιγόμενος κτηνοτρόφος.

Τέλος, επίσης όπως τονίζεται δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τη διαδικασία των δημοπρασιών. Ενας βοσκότοπος για να βγει σε δημοπρασία από τους δήμους χρειάζονται περίπου 40 ημέρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου