ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Έπεσε» το καλώδιο υψηλής τάσης ρεύματος ανάμεσα σε Σκιάθο και Μαντούδι

έπεσε-το-καλώδιο-υψηλής-τάσης-ρεύμα-800191

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου 150 kV ανάμεσα στη Σκιάθο και το Μαντούδι Ευβοίας, η οποία διήρκησε μία εβδομάδα περίπου και ολοκληρώθηκε με την προσαιγιάλωση του καλωδίου υψηλής τάσης στη παραλία Ξάνεμος της Σκιάθου.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 52,3 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με την ΑΔΜΗΕ, «η ηλεκτρική διασύνδεση είναι έργο-ορόσημο για τα νησιά των Σποράδων, καθώς όλο το σύμπλεγμα θα εξασφαλίσει ασφαλή ηλεκτροδότηση, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες οπότε η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω της τουριστικής περιόδου».

Η ταυτότητα του έργου

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου περιλαμβάνει μία εναέρια γραμμή μήκους 17 χλμ. με σημείο εκκίνησης το Μαντούδι και με κατεύθυνση τα βορειοανατολικά παράλια της Εύβοιας -από όπου ξεκινά το υποβρύχιο τμήμα της καλωδίωσης, μήκους 35 χλμ.- μετέπειτα προσαιγιαλώνεται στη Σκιάθο. Σημειώνεται ότι το καλώδιο θάφτηκε σε όλο το μήκος της υποθαλάσσιας όδευσής του, η οποία φτάνει σε βάθη έως και 400 μέτρων.

Ανάδοχοι του έργου είναι οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια και Fulgor, οι οποίες έχουν αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση τόσο των χερσαίων όσο και των υποβρύχιων καλωδιακών τμημάτων. Η υποδομή συμπληρώνεται από έναν υποσταθμό 150/20 kV στη Σκιάθο, ο οποίος υλοποιείται από την ABB, ενός έργου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Το σύνολο της διασύνδεσης διατρέχει end-to-end εγκατάσταση οπτικών ινών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου